Kitekintő

Lágyhibrid hajtást kap az Iveco Crossway normálpadlós változata

Tovább bővíti a népszerű Crossway sorozat variációs lehetőségeit az Iveco Bus. A még 2022 októberében, a madridi FIAA kiállításon bemutatott alacsony belépésű Crossway Low Entry Hybrid után a jövőben a típuscsalád normálpadlós, helyközi forgalomra szánt változatai is megkapják a Voith DIWA NXT automataváltóhoz opcióként társítható lágyhibrid hajtásmodult, amelyet a városi-elővárosi Urbanway széria szóló és csuklós tagjaiban már korábban bevezetett a gyártó.

A korábbi Irisbus-emblémás kocsikat is beleszámítva mostanáig több, mint 65 000 példányban értékesített Iveco Crossway nem csak Európában, hanem immár azon kívül is jelentős eladásokat könyvelhet el – az év elején Szenegál fővárosába, Dakarba szállított belőle egy 370 darabos szériát az Iveco Bus, márciusban pedig Elefántcsontpart gazdasági központja, Abidjan rendelt 300 példányt, további 50 darab Iveco Evadys és 60 darab Iveco Daily minibusz mellett. A siker a típuscsalád kedvező árfekvése és fenntartási költségei mellett a sokoldalúságának köszönhető, ami nem csak a karosszériaváltozatok, hanem a dízel mellett elérhető alternatív hajtásmódok sokféleségében is megnyilvánul: a már említett Crossway LE Hybrid mellett CNG-üzemű, újabban pedig fenntarthatósági díjnyertes tisztán elektromos hajtású verzió is készül belőle – igaz, utóbbi egyelőre csak alacsony belépésű karosszériával érhető el. Erre az impozáns listára kerül fel most az intercity forgalomra ajánlott normálpadlós hibrid változat.

Maga a hajtáslánc önmagában nem jelent különösebb újdonságot, hiszen az elmúlt években több más típusában is bevezette már az Iveco Bus, gyakorlatilag kiváltva a korábbi BAE Systems-féle full hibrid megoldást. Az új lágyhibrid rendszer lelke itt is a belső égésű motor és a váltó közé, a lendkerékházba integrált 25 kW folyamatos-, és 35 kW csúcsteljesítményű forgó villamos gép, amely a Voith saját nevezéktanában Central Recuperation Unit (CRU) néven fut. Ez nevének megfelelően lassításkor és fékezéskor generátorüzemben lehetővé teszi a mozgási energia egy részének elektromos formában történő visszanyerését (rekuperáció), motorként működve pedig a jármű elindításáért és a belső égésű erőforrás támogatásáért felel. A kettő közti időben a villamos energia a tetőn elhelyezett, 48 V feszültségű lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorban kerül eltárolásra a további felhasználásig, ami magában foglalja a segédüzemek energiaigényének részbeni fedezését is. A lágyhibrid rendszernek köszönhetően az Iveco Bus jelentős csökkenést ígér az energiaköltségek és a CO2-kibocsátás terén a kizárólag belső égésű motorral hajtott variánshoz képest.

A Crossway Hybrid normálpadlós kivitelét összesen háromféle, 10,7, 12 és 13 méteres hosszváltozatban kínálja majd az Iveco Bus. A két hosszabbik variáns már most rendelhető, akár biometánnal is működőképes gázüzemű hajtáslánccal, vonaljáratokra ajánlott Line, vagy iskolabuszos felhasználásra optimalizált Pop felszereltséggel. Az Euro 6 E kibocsátási normát teljesítő Iveco Cursor 9 erőforrás dízelüzemű változata szintetikus vagy megújuló X-To-Liquid üzemanyaggal (XTL) is kompatibilis. A típushoz alapáron járó aktív vezetéstámogató rendszerek (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) kielégítik a 2024 júliusától minden, az Európai Unió területén újonnan forgalomba helyezett autóbuszra kötelező érvényű átdolgozott általános járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation, GSR II) követelményeit. A most bemutatott hibrid változat már a Crossway típuscsalád megújult, teljes egészében LED-es fényforrásokat alkalmazó átrajzolt homlokfalával rendelkezik – a modellfrissített arculat hivatalos premierjét tavaly októberben, a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon tartották -, amelynek tervezése során már figyelembe vették az új balesetvédelmi szenzorok formatervbe illeszthetőségét is. A márkaimázs szempontjából szintén fontos részlet, hogy a frontrészt immár az Iveco új logója ékesíti.

Az új Crossway Hybrid a típuscsalád többi tagjához hasonlóan a csehországi Vysoké Mytóban, az egykori Karosa gyárban készül majd. Az első ügyfélpéldányokat a tervek szerint idén júliusban adják át spanyol megrendelőiknek.

Fotók: Iveco Bus

Címkék