Kitekintő

Az MAN, az Iveco Bus és a Setra modelljei nyerték idén a Sustainable Bus of the Year 2024 díjakat

Idén hetedik alkalommal osztották ki az Év Fenntartható Autóbusza (Sustainable Bus of the Year) díjakat, amely minden évben három kategóriában, a városi, a helyközi és a távolsági/turista típusok mezőnyében kerül odaítélésre.  A Sustainable Bus Awards 2024 nyerteseit a Brüsszelben megrendezett Busworld Europe 2023 szakkiállítás “Gala Night” díjátadó ünnepségén jelentették be, amelyre szerkesztőségünk is meghívást kapott a Busworld szervezőitől. A kitüntetést idén az elektromos MAN Lion’s City 10 E, az Iveco Crossway LE Elec  és a Setra TopClass S 515 HDH  zsebelhette be.

Az Év Fenntartható Autóbusza (Sustainable Bus of the Year) elismerés egy átfogó elképzelés alapján ismeri el a fenntarthatóságot, melynek fő célja, hogy egy pozitív képet alakítson ki a díjazott járműről a nagyközönség szemében. Az odaítélés során több szempontot is figyelembe vett a nyolc vezető európai szakmai folyóirat újságíróiból álló zsűri. Egyebek mellett ilyen a biztonság, a kényelem, a zajszint, a hajtáslánc, az alkatrészek újrahasznosíthatósága és a gyártó általános környezetvédelmi elkötelezettsége is. A díj odaítélése során az aprólékos kiválasztási és szavazási folyamat biztosítja, hogy csak a leginnovatívabb és legígéretesebb járművek részesüljenek elismerésben, amely kiemeli a gyártó az iparági fejlődés és fenntarthatóság iránti elkötelezettségét.

A városi buszok mezőnyében a tavaly ősszel bemutatott 10,6 méteres MAN Lion’s City 10 E bizonyult a kategóriája legjobbjának. Az MAN nagy midije, amely a 12 méteres szóló változat moduláris építésmódját használja ki, hatékonyan tud kiszolgál egy kritikus piaci szegmenst azáltal, hogy kategóriájában egyedülálló, akár 80 fős utaskapacitást kínál. Ugyanakkor könnyű felépítése, kis, csupán 17 200 mm-es fordulóköre és kompakt méretei ideálissá teszik szűk, kanyargós belvárosi utcákat, illetve forgalmas sétálóövezeteket érintő viszonylatok kiszolgálására.

Ezenkívül a Lion’s City 10 E a karosszéria mellett, a közvetlen hajtást biztosító  160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotoron is osztozik szóló testvérével. Ennek a motornak a házon belüli fejlesztése különbözteti meg az MAN-t az e-busz szegmens többi szereplőjétől, ugyanis a vetélytársak többsége egy harmadik féltől szerzi be a hajtást biztosító elektromos erőforrást. A zsűri szerint ez a házon belüli újítás nemcsak a busz teljesítményéhez járul hozzá, hanem bizonyítja az MAN úttörő elektromos busztechnológia iránti elkötelezettségét, s növeli termékeinek vonzerejét a környezettudatos városi közlekedési szolgáltatók körében.

A városközi buszok szegmensében a tisztán elektromos hajtásrendszerrel felvértezett Iveco Crossway LE Elec lett a befutó, melynek kifejlesztése során a gyártó nagymértékben kihasználta a cégcsoport által nyújtotta lehetőségeket. A típus a gázüzemű Crossway LE CNG megerősített tetőkonstrukcióját és vázszerkezetét örökölte meg, s a súlymegtakarítás érdekében a jármű  padlója nem rétegelt farostlemezből, hanem üvegszálas szendvicspanelekből készült. A Crossway LE villanybuszba félig házon belülről, a cégcsoporthoz tartozó FPT (Fiat Powertrain Technologies) Industrial torinói üzeméből érkeznek az amerikai Microvast NMC energiatárolói. A zsűri kiemelte, hogy a típus hajtását biztosító Simens villanymotor 310 kW-os csúcsteljesítménye és a 185 kW-os folyamatos teljesítménye, valamint a 3000 Nm-es csúcsnyomatéka és az 1150 Nm-es folyamatos nyomatéka figyelemre méltó teljesítményt nyújt az elektromos Crosswaynek.

Emellett a modellt a legmodernebb ADAS csomag jellemzi, amely egy frissített elektronikus platformra épül és 2024 végére digitális tükörhelyettesítő rendszerrel is kiegészül, tovább javítva ezzel a biztonságot és a hatékonyságot. Ezenkívül a Crossway Elec alapfelszereltségének része a fenntartható CO2 munkaközeges hőszivattyús klímarendszer, amely környezetbarátabb és lényegesen hatékonyabb a korábbi megoldásoknál.

A nagy turistabuszok kategórájában a Setra TopClass S 515 HDH győzelmét jelentették be, ami elsősorban gyártó a modellben alkalmazott aktív biztonsági és vezetőtámogató technológiák terén elért úttörő fejlesztéseinek köszönhető. A modellfrissített típust a Setra 2022 végén dobta piacra. A neu-ulmi buszgyártó által következetesen újgenerációsként jellemzett, ráncfelvarrott S 500-as távolsági típuscsalád tagjai nemcsak finom esztétikai fejlesztéseket kaptak, hanem – ami még ennél is fontosabb – jelentős szoftverátalakításon estek át.

A gyártó a számos aktív balesetmegelőző elektronikát felvonultató modellen vezette be először a sávtartó automatikát kombináló Active Drive Assist 2 (ADA 2) rendszert, ami az európai busziparban is mérföldkőnek számít. A vészfékasszisztens által is használt radar- és kamerarendszer segítségével érzékeli a forgalom többi résztvevőjét, és lényegében 2-es szintű önvezetést valósít meg. Az önálló gyorsításra, fékezésre és kanyarodásra is képes rendszer egyesíti és összehangolja a sávtartó asszisztens, az éberségfigyelő és az adaptív tempomat működését, bármilyen sebességtartományban. A rendszer kifinomultságát mutatja, hogy még az is megadható, hogy a busz merrefelé orientálódjon a forgalmi sávon belül.

Címkék