Egymilliárd forintól újítják fel a szegedi trolibusz-flottát

2026-ig a Szegedi Közlekedési Társaság egy hároméves program keretében összesen egymilliárd forintot fordít troliállományanak felújítására. Mivel az önkormányzati tulajdonú közlekedési cégnek forráshiány miatt szűkösek a lehetőségei, s a hamarosan forgalomba álló négy darab SOR TNS 12 önjáró trolibusz állományba vétele után aligha várható új jármű beszerzése, az önkormányzat ezért idén saját forrásból 300, 2025-2026-ban pedig 350-350 millió forintot áldoz a jelenlegi trolipark utaskomfortjának, valamint üzembiztonságának növelésére és esztétikai állapotának rendezésére. A program a 2014-ben forgalomba helyezett, s április 5-én újra üzembe állított T-453-as Ikarus-Škoda trolibusz felújításával vette kezdetét, amely az SZKT közlése szerint az egyik legtöbbet futott troli a városban. 

A típusból összesen 13 példány közlekedik Szegeden, s a T-453-as mintájára fog megújulni az Ikarus-Škoda-flotta többi tagja is, járművenként 20 millió forintból. Az ARC-Ikarus típusainak megújult homlokfalát viselő járműveket a 2011-es beszerzés kapcsán kialakul politikai csatározások okán jelentős késéssel, 2012 júliusában rendelte meg a város a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a cseh Škoda Electric alkotta konzorciumtól 800 ezer eurós, akkori árfolyamon számolva 228 millió forintos darabonkénti vételáron.  A 13 Szegedre érkező önjáró trolibuszból 11 beszerzését az Európai Unió, a fennmaradó két kocsiét pedig Szeged városa finanszírozta. A 18,75 méter hosszú trolik korrózióálló acélvázát és karosszériáját Székesfehérváron és Budapesten építették, az elektromos berendezések pedig a Škoda Group plzeňi üzemében kerültek beszerelésre. Az Ikarus-Škoda Tr 187.2 flotta 2014 őszére vált teljessé, s az azóta eltelt 10 évben a járművek igencsak elhasználódtak, így elkerülhetetlenné vált a felújításuk. Az első kocsi külső-belső, vázerősítéssel járó felújítását az SZKT kapacitáshiánya miatt a BKV Kelenföldi üzemegysége végezte, s várhatóan a flotta többi tagja is a fővárosban fog újjászületni.

Az Ikarus-Škoda trolibuszok átlagos éves futásteljesítménye az elmúlt 10 évben jóval meghaladta az évi 50 ezer kilométert, s 2014 óta folyamatosan a gerincét képezik a Szegedi Közlekedési Társaság azon trolibuszainak, amelyek a legtöbbet futnak a városban. A kocsik szívét a Škoda BlueDrive hajtásrendszere és a vele járó, 248 kW csúcsteljesítményű hatpólusú Skoda ML3846 K/6 villamos vontatómotor adja. A járművek elméletileg önjárásra is képesek a beépített vontatási akkumulátoroknak köszönhetően, de már a gyártó által vállalt 7 kilométeres, s a járművek garanciaidején belüli, a gyakorlatban tapasztalt akár 9 kilométeres autonómiára már nem képesek, ugyanis a kocsikban még a gyárilag beépített, koreai gyártású, 81 kWh összkapacitású, 575 kg súlyú (konténerrel együtt 740 kg) DOW Kokam lítium-polimer (LiPo), két modulból álló akkupakk dolgozik – érdekesség, hogy a Hübner csuklószerkezet és a B-tengely között, az utastérben jobb- és balodalon elhelyezett akkumulátortelepet, élettartamának kitolása érdekében, csak a 40-85%-os valódi töltöttség között használják a trolibuszok, azaz az akkumulátorcsomag egykori teljes tárolókapacitásából mindössze 33 kWh volt felhasználva.

Az SZKT sem a fejlesztéshez, sem az elektromos szolgáltatás fenntartásához nem kap kormányzati támogatást. A rekonstrukciós programba idővel, az Ikarus-Škodák felújítását követően bekerülnek majd a magaspadlós csuklós trolik is.  A város 740 millió forintot fordít az SZKT régebbi trolibuszainak rendbetételére, többek között felújítják tíz Škoda 15 Tr trolibusz vázszerkezetét, továbbá megújul az SZKT, illetve az Invent Mérnökiroda Kft. tervezésében és kivitelezésében, az ARC-Ikarus V187 dízelbusz alapjaira épített, egyetlen példányban készült SZKT-ARC Tr 187-es is. Ez a jármű 2009-ben Szegeden került összeszerelésre, s a cégnél jól bevált Cegelec hajtásrendszerrel rendelkezik.

Fotók: Iványi Aurél/szeged.hu

Címkék