Kitekintő

Már áprilisban utasokat szállíthatnak az új Škoda 27 Tr csuklós trolik Szófiában

Megérkeztek rendeltetési helyükre az első csuklós trolibuszok abból a 30 darabos szériából, amelyet Szófiába szállít a Škoda Electric. Bulgária fővárosa még tavaly májusban rendelt Škoda 27 Tr önjáró csuklós trolibuszokat mintegy 500 millió cseh korona (átszámítva közel 7 milliárd forint) értékben, európai uniós forrásokra támaszkodva. Amint azt rendszeres olvasóink a típusjelzésből már kikövetkeztethetik, a most érkező áramszedős járművek a Solaris Urbino 18 karosszériájával rendelkeznek.

Oldřich Husa, a Škoda Electric projektmenedzsere szerint az új trolibuszok első példányai már áprilisban megjelenhetnek a szófiai utasforgalomban – a teljes flottát egyébként idén októberig kell átadnia a fővállalkozóként szereplő cseh gyártónak. A 18 méter hosszú, 123 utas befogadására alkalmas csuklós trolikat többek között légkondicionálóval, Bustec gyártmányú elektronikus relációjelzőkkel és fejlett távdiagnosztikai rendszerrel is felszerelik. A járművek vontatási akkumulátoraiknak köszönhetően képesek lesznek nagyjából 5 kilométert önjáró üzemmódban is megtenni a felsővezetékkel ellátott szakaszokon kívül.

A típus korábbi generációjából jelenleg is 30 szóló és 50 csuklós példány üzemel a bolgár fővárosban

A Škoda Electric az utóbbi években több sikeres üzletet is maga mögött tudhat Bulgáriában: Szófia legutóbb 50 darabot vásárolt a 27 Tr típusból még az előző Urbino-nemzedék karosszériájával, de a csehek szállítottak már trolibuszokat Burgaszba, Várnába, Sztara Zagorába és Plevnába is. A bolgár piacot ezen kívül a villamos- és metróeladások szempontjából is ígéretesnek tartják.

Fotók: Škoda Electric

Címkék