Magazin

Május elsején debütál az ArrivaBus új flottája Budapesten

Ez év tavaszától három ütemben, összesen 162 darab MAN Lion’s City autóbusszal frissül a fővárosi buszpark az észak-budai, észak-pesti, valamint a kelet-pesti – a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. – kerületekben, továbbá a 100E repülőtéri gyorsjáraton. Az autóbuszokat a BKK hálózatán a Deutsche Bahn érdekeltségébe tartozó Arriva leányvállalata, az ArrivaBus Kft. állítja forgalomba, miután a cég tavaly a legkedvezőbb ajánlat benyújtását követően 10+2 évre elnyerte a C7 és C8 jelzésű forgalmi területek járatüzemeltetésére vonatkozó szolgáltatási szerződéseinek teljesítésének jogát. Az A7 és A8 forgalmi területeken, a 2013 tavaszától szolgálatba állított, akkor rendkívül modernnek számító 159 Mercedes-Benz Citarót váltó MAN-flotta több, mint egynegyede már megérkezett Magyarországra a gyártó törökországi üzeméből. Cikkünkben még a hivatalos átadó előtt megmutatjuk, milyenek lesznek Budapest vadonatúj „városi oroszlánjai”.

A 75 szóló és 75 csuklós, valamint a tartalékot jelentő, kivitelenként további 6-6 darab MAN Lion’s City-t a szolgáltató három ütemben, május 1-én, június 1-én és július 1-én állítja forgalomba 50 darabos tételenként. A jeleleg üzemelő Mercedes-Benz Citarókból két Euro 6-os motorral szerelt példányt (egy szóló és egy csuklós) a B3/B4 szerződésbe csoportosítanak át, a többi kocsi sorsa viszont egyelőre nem ismert.

Az ArrivaBus a szóló járművek üzemeltetését 858, a csuklósokét pedig 1027 Ft/kocsikilométerben határozta meg. Mindkét járműtípus esetében a 75-75 darabos mennyiségre vonatkoztatva 5 175 000 (+ 15% opció) éves vonali kocsikilométer-teljesítményt vár el a szolgáltatási szerződés. A megkötött szolgáltatási szerződések a szóló járművek üzemeltetését 858, a csuklósokét pedig 1027 Ft/kocsikilométerben határozzák meg. Mindkét járműtípus esetében a 75-75 darabos mennyiségre vonatkoztatva 5 175 000 (+ 15% opció) éves vonali kocsikilométer-teljesítményt vár el a szolgáltatási szerződés. A járműkiadás, amint az a fentiekből kikövetkeztethető, 75-75 jármű lesz munkanap csúcsidőben, 6-6 tartalék járművel. A kocsikiadás véglegesítését jelenleg is egyezteti a megrendelő és a szolgáltató – ennek eredményéről egy újabb, részletes cikkben számolunk majd be.

Az ArrivaBus tájékoztatása szerint a vadonatúj autóbuszok átvétele az adásvételi szerződésben meghatározott ütemben történik majd áprilistól, a beérkezett példányokon pedig hamarosan megkezdődnek az utastájékoztató- és FUTÁR-rendszer szerelési munkálatai. Mint ismert, a szóló járművek két-, a csuklósok pedig háromajtós kialakítással érkeznek, ami ugyan távolról sem példa nélküli Európában (sőt Budapesten sem), ám ennek ellenére a magyar fővárosban szokatlannak számító 2-2-0, illetve 2-2-2-0 ajtóelrendezés eddig felemás fogadtatásra talált. Annyi biztos, hogy a harmadik, illetve a negyedik ajtó hiánya némileg befolyásolni fogja az utascserét, ám hogy ez miként hat az utasáramlásra valós üzemi körülmények között, a kocsik forgalomba helyezése előtt két hónappal, bármiféle tapasztalatszerzés nélkül nem lehet egyértelműen megjósolni. Az ArrivaBus ezzel kapcsolatban közölte, hogy a BKK tenderkiírása a három- és a négyajtós ajtókiosztás mellett lehetővé tette a két, illetve három utasajtóval szerelt autóbuszok megajánlását is az eljárásban, azaz minden technikai és műszaki feltételnek megfeleltek és így legjobb árral tudtak versenyezni. Ez az alacsonyabb kilométerdíj pedig egyúttal azt is jelenti az adófizetőknek, hogy kevesebbe kerül a BKK számára a megrendelt szolgáltatás. Az ArrivaBus az eljárásban, részben a kritizált ajtóelrendezésnek is köszönhetően, jelentősen alá tudott ígérni a másik részvételi ajánlatnak, a szólók esetében 31%-kal, a csuklósoknál pedig 32%-kal, azaz mindkét esetben mintegy 400 forinttal. A cég emellett megjegyezte, hogy korábbi BKK-s tendereken is lehetőség lett volna kevesebb ajtóval szállítani a megajánlott járműveket, és szerintük, mivel egyre több vonalon van érvényben első ajtós felszállási rend, a buszok kialakítása várhatóan nem lassítja majd érdemben az utascserét.

Nem ismeretlen a kevesebb ajtó a fővárosban

Az új buszok érkezése kapcsán szinte mindenhol fő téma most a járművek ajtajainak száma, amit rendszerint kritikával illetnek a lassabb utascsere és az ebből fakadó menetidő-növekedés miatt. Ez az aggodalom nem új keletű: 2017-ben a BKV összesen 40 darab használt Volvo 7705 Hybrid és 7905 Hybrid szóló autóbuszt szerzett be három- és kétajtós kivitelben, amelyek forgalomba állása előtt szintén sokan aggodalmukat fejezték ki, miszerint a kevesebb ajtó nem lesz elég Budapestre. A gyakorlat azonban megmutatta hogy tévedtek, elég a kevesebb ajtó. Fővárosunk területileg kiterjedt, így különböző kerületei más-más adottságokkal rendelkeznek. A belvárosi kerületek rendkívül forgalmasak, jellemzőek a néhány megállós utazási távolságok, ebből kifolyólag szinte minden megállóban nagyobb az utascsere mind a fel-, mind a leszállók tekintetében. Az itteni viszonylatokra valóban szükséges a minél több ajtó és a sok állóhely. Azonban ahogy távolodunk a belvárostól, a népsűrűség csökken és a közlekedési struktúra is változik: kisebb szerepet kapnak a rövid, pár megállós utazások és nagyobb hangsúly kerül a zónázó jellegű, sugárirányú viszonylatokra, melyek a külső területekről gyűjtik az utasokat és szállítják őket a város forgalmas csomópontjaiba, ahol átszállnak metróra, villamosra vagy a belvárosi buszjáratokra. Ezeken a viszonylatokon kisebb a többirányú utascsere a köztes megállókban: jellemzően belváros irányában felszálló utasok vannak többségben, a külváros irányában pedig a leszálló utasok, ezáltal nincs szükség sok ajtóra. Szintén fontos megemlíteni, hogy ezen viszonylatokon egy-egy utas nagyobb távolságokat utazik – többnyire a végállomásig -, amit jó eséllyel ülve szeretne megtenni, így kifejezett előnyt jelent a több utasülés. A kevesebb ajtóval rendelkező buszok pedig éppen ezt kínálják: több ülőhelyet.

Jól látható tehát, hogy a kevesebb ajtóval rendelkező autóbuszok önmagukban nem rosszak, csak olyan járatokon kell alkalmazni őket, ahová valók: kisebb forgalmú és/vagy zónázó jellegű peremterületi viszonylatok. Ezen területeken ráadásul magasabb szintű szolgáltatást képesek nyújtani amellett, hogy a beszerzési költségük is alacsonyabb.

Az ArrivaBus vadonatúj szerzeményeinek első példányaival az MAN hazai képviseletének fóti telephelyén lehetőségünk nyílt közelebbről is megismerkedni. Az autóbuszok gyártása Törökországban zajlik, mostanra pedig közel 40 kocsi futott már be belőlük az importőr fóti és dunaharaszti kirendeltségére.

A Lion’s City sorozat 2018-as generációváltásával az MAN a belső égésű motorral szerelt kiviteleknél elengedte az általa sokáig favorizált fekvőmotoros elrendezést, így az ArrivaBus kocsijaiba is – hosszváltozattól függetlenül – a 900 kg saját tömegű, hathengeres, 9 literes, Euro 6e környezetvédelmi besorolású MAN D1556 LOH dízelmotort szerelik, azzal a különbséggel, hogy a 12 méteres kocsik ennek az erőforrásnak a 280 lóerő (206 kW) teljesítményű, maximálisan 1200 Nm nyomatékot leadó változatát kapják, a csuklósokba pedig a 330 lóerős (243 kW), 1400 Nm csúcsnyomatékú kiadás kerül. Az erőforráshoz hatsebességes, 1500 Nm fékezőnyomatékú intarderrel egybeépített ZF EcoLife Step 3 automataváltó társul. A buszokat az európai előírásokkal összhangban automatikus fedélzeti tűzoltórendszerrel is felszerelik (érzékelőkkel a motortérben és a kiegészítő fűtőkészüléknél).

A szóló kocsik fedélzetén 73 állóhely mellett összesen 31 fix rögzítésű utasülés található, a 42 üléssel szerelt csuklósokon pedig 128 állóhely áll rendelkezésre. Mindkét kivitelen a második ajtó szembeni peronrészen kialakításra került 1-1 kerekesszékes-férőhely is, a csuklósoknál ez további egy főnyi babakocsis utas számára kialakított hellyel egészül ki a jelenleg hatályos ENSZ-EGB előírásnak megfelelően. A mozgáskorlátozottak felszállását a második ajtónál kézi működtetésű, 350 kg teherbírású rámpa segíti.

Az új járművek vezetőfülkéjébe gyárilag beépített USB töltőaljzat került, ugyanakkor az utastérben nincsenek töltőpontok, mert ezt a tenderkiírás nem írta elő. A buszok nem rendelkeznek WiFi elérési ponttal, ez utóbbi alól kivételt csak a 100E viszonylatra szánt járműcsoport képezhet. A szóló kocsikba gyárilag hét, a csuklósokba pedig nyolc darab kamera került, ezeken felül az ArrivaBus minden jármű fedélzetén további 1-1 biztonsági kamerát helyez el.

Az utastér hőmérsékletéért a Valeo (Spheros) REVO sorozatú klímaberendezése, valamint egy Spheros Thermo 350 típusú, 30 kW-os fűtési teljesítményű kiegészítő fűtőkészülékkel megtámogatott vonalradiátoros rendszer felel. A kocsikat nyitható, kibillenthető kivitelű ablakfelületekkel is ellátják – a szólóknál oldalanként 3-3-at, a csuklósoknál pedig 4-4-et találunk belőlük, ezek szükség esetén kalauzkulccsal reteszelhetők.

Az autóbuszokat irányjelzőként is funkcionáló LED-es nappali menetfénnyel, halogén homlokfali fényforrásokkal, hátsó LED-es lámpatestekkel, indirekt LED-es beltéri világítással és elektromosan működtethető külső és belső visszapillantó tükrökkel és napfényrolóval rendelte meg a szolgáltató. A gépkocsivezetők kényelmes munkavégzését emellett fűthető vezetőülés, valamint az eső- és fényérzékelő szenzorok segítik, amelyek révén a világítás és az ablaktörlők működtetése is automatikus lehet. Az aktív balesetmegelőző elektronikák közül az ABS, az ASR, a vészfékasszisztens (BAS), az elektro-pneumatikus fékerőszabályzó (EBS), valamint az elektronikus stabilitásprogram (ESP) is megtalálható a főváros legújabb MAN autóbuszainak biztonsági felszereltségében.

Ezúton is köszönjük az ArrivaBus Kft. és az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. cikkünk megírásában nyújtott segítségét!

Címkék