Magazin

Százötven MAN-nel frissül a budapesti buszpark jövőre

Egy jelentős, 150 vadonatúj autóbuszból álló flotta áll forgalomba jövőre a fővárosban. 2023 májusától 75 szóló és 75 csuklós kivitelű, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát MAN Lion’s City szolgálja majd az utasok kényelmét – tudatta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatás szerint a BKK a nehéz gazdasági környezetben is kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark modernizálására: 2023-ban 150 vadonatúj autóbusz állhat forgalomba Budapesten a lejáró, jelenleg 75 szóló és 75 csuklós kivitelű Mercedes-Benz Citaro C2 autóbusszal végzett, 8+2 évre szóló járatüzemeltetési szolgáltatási szerződések megújítását célzó eredményes közbeszerzéseknek köszönhetően. Az új járművek üzemeltetésére a C7-es és C8-as forgalmi területet jelenleg is kiszolgáló ArrivaBus Kft. nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, a tendergyőztes 2022. július 8-án írta alá a megrendelésről szóló megállapodást a BKK-val. Az ArrivaBus a szólók járművek üzemeltetésére 858, a csuklósokra pedig 1255 forint/kocsikilométer szolgáltatási díjat ajánlott meg, a szerződés minkét járműtípus esetében 5 175 000 (+ 15% opció) éves vonali kocsikilométer teljesítményre vonatkozik a 75-75 darabos mennyiségre vonatkoztatva. Az eljárásban az Inter Tan-Ker City Kft. is indult, az ITK Zrt. leanyvállalata a szóló kocsikra 1255, a csuklósokra pedig 1429 forintos kilométerdíjat ajánlott meg.

A 2013 tavaszán Budapestre érkezett 150 darab, akkor rendkívül modernnek számító Mercedes-Benz Citarót váltó 75 szóló MAN Lion’s City 12C és 75 csuklós MAN Lion’s City 18C több ütemben kezdi meg a szolgáltatást Budapesten. Ennek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala, elsősorban az észak-budai és észak-pesti, valamint a kelet-pesti – a III., a IV., a XIII., a XIV., a XV. és a XVI. – kerületekben, továbbá a 100E repülőtéri gyorsjáraton.

Az új autóbuszok megfelelnek a dízelmotoros járművekre vonatkozó legszigorúbb, Euro 6 E környezetvédelmi előírásnak, emellett teljes hosszban alacsonypadlós kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek majd, továbbá nagyméretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel lesznek felszerelve.

A BKK kiemelt célja a színvonalas közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása, ezért a társaság a korszerű járművek alapkövetelményeinek garantálása mellett nagy hangsúlyt fektet az utaskomfort növelésére is – írják. Ennek érdekében a forgalomba álló kétajtós szóló és háromajtós csuklós autóbuszokon akár hattal (azaz több, mint 10%-kal) több ülőhely áll majd az ügyfelek rendelkezésére, így több utas számára kínálnak kényelmesebb utazási lehetőséget.

A címlapkép illusztráció, forrás: MAN Truck & Bus SE

Címkék