Utazás

Sűrűbben jár és alaposan megdrágul a 100E repülőtéri gyorsjárat

A koronavírus-járvány visszaszorulásának és a turizmus újraéledésének köszönhetően ismét növekedésnek indult a 100E jelzésű fővárosi viszonylat kihasználtsága, ezért a BKK sűríti a járat indulásait. A Budapest belvárosát (Deák Ferenc tér) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljával összekapcsoló autóbuszokra váltható vonaljegy ára ugyanakkor jelentősen emelkedik: a jelenlegi 900 Ft helyett július 1-jétől már 1500 Ft-ba kerül majd, ami több, mint másfélszeres drágulást jelent. A várható áremelkedés hírét még május 19-én lengette be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a Fővárosi Közgyűlés pedig borítékolhatóan rábólint majd az erről szóló előterjesztésre – ha végre határozatképes lesz a baloldali pártok politikai csatározásának elmúltával.

Június 1-től sűrűbb a 100E menetrendje

A kedvelt reptéri járat kényelmes és közvetlen összeköttetést biztosít a belváros és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. A BKK elmondása szerint a 100E autóbusz kihasználtsága a pandémia előtti időszakhoz közelít, ezért a társaság az ügyfelek elvárásaihoz igazodva a buszok menetrendjének sűrítéséről döntött.

Az autóbuszok június 1-től, szerdától:

  • minden nap, napközben 10 percenként indulnak,
  • kedden, szerdán és csütörtökön 8 és 9 óra között az eddigi 15 perc helyett 12 percenként elérhetők,
  • hajnalban és késő este pedig további járatok segítik a kényelmes utazást.

Éjszakánként 25 perccel később, 1:05 helyett 1:30-kor indul a belváros felé az utolsó busz, ezzel is segítve a késő éjszakai repülőjáratokkal érkező utasokat.

Július 1-től 1500 Ft lesz a jegy ára

A BKK közleményében hangsúlyozza, hogy Budapest közösségi közlekedése a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is kiszámíthatóan, fennakadások nélkül működik. Mint írják, a Főváros és a BKK a jelentősen emelkedő fenntartási költségek ellenére továbbra is garantálni kívánja a stabil működést.

A 100E vonal használatával kapcsolatban még 2019-ben készített a BKK egy felmérést. A kutatás adatai szerint a repülőtéri járat utasainak 83%-a külföldi, akik csak alkalmi jelleggel használják a BKK szolgáltatásait. Az említett felmérés szerint az utasok nagyobb része a 3,7 eurós árszintet (ami jelenlegi árfolyamon számítva kb. 1500 Ft) is elfogadhatónak tartaná a 100E autóbuszra váltható repülőtéri vonaljegyért.

A fővárosi közlekedésszervező – talán egyfajta önigazolásként – azt is megemlíti, hogy külföldön változó képet mutat a budapesti repülőtéri vonaljegyhez hasonló termékek ára:

  • Londonban kb. 3000 Ft-tól,
  • Párizsban kb. 3500-4200 Ft-ért,
  • Rómában legalább 1700-1800 Ft-ért,
  • Prágában kb. 1300-1400 Ft-ért,
  • Bécsben kb. 2800 Ft-ért lehet eljutni a repülőtérről a belvárosig, vagy onnan vissza.

A buszok a reptér felé csak a Kálvin térnél állnak meg (valamint az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 3:32-kor és 4:02-kor az Astoriánál is), míg a Deák Ferenc tér felé tartó buszokról a Kálvin tér mellett az Astoriánál is le lehet szállni. Minden további információ a 100E repülőtéri busszal kapcsolatban megtalálható a BKK weboldalán, járat részletes menetrendje pedig ide kattintva érhető el.

Címlapkép: BKK

Címkék