Utazás

BKK: átláthatóbb tarifák, tovább dráguló 100E reptéri gyorsjárat

A Fővárosi Közgyűlés támogatásával 2023. április 1-től átláthatóbbá válik a BKK termékkínálata, illetve módosul (természetesen felfelé – a szerk.) a repülőtéri vonaljegy ára is – közölte portálunkkal a fővárosi közlekedésszervező cég, hozzátéve, hogy a leggyakrabban használt jegyek és bérletek ára 10 év után továbbra sem emelkedik.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén meghozott két döntést a növekvő inflációval, a kedvezőtlen gazdasági környezettel, az elszabaduló energiaárakkal, valamint a COVID és a digitalizáció hatására jelentősen megváltozó vásárlási szokásokkal indokolják, amelyek hatására egyre nagyobb kihívást jelent Budapest közösségi közlekedésének működtetése. A cél hivatalosan az, hogy az elérhető jegy- és bérlettípusok az ügyfelek igényeit jobban tükrözzék, illetve, hogy legalább kis mértékben enyhüljön az égető forráshiány.

Átláthatóbb termékkínálat

A BKK elmondása szerint az egyéves BudapestGO applikáció számtalan változást hozott a fővárosban közlekedők szokásaiban – mint írják, az új, digitálisan elérhető termékek az alkalmi utasokat is jegyvásárlásra ösztönzik. Ezzel egy időben csökkent a kereslet az átszállójegyre, a metrószakaszjegyre, illetve a hetijegyek és a kiegészítő heti bérletek eladásai is csökkenést mutatnak 2019-hez képest. Az elmúlt időszakban sok probléma merült fel az 5/30 BKK napijegy használatával és megfelelő érvényesítésével kapcsolatban. Ezért a BKK a jelenlegi megoldás helyett egy digitálisan elérhető új termék bevezetésén dolgozik, a felsorolt termékeket pedig április 1-től kivezeti a kínálatából. A létrejövő új, letisztultabb tarifastruktúra az alkalmi és a rendszeres ügyfelek számára is könnyebben értelmezhető lesz.

Tovább drágul a 100E reptéri vonaljegy

Ennél lényegesen fájdalmasabb változást jelent a népszerű 100E reptéri gyorsjáratra érvényes vonaljegy árának újabb drasztikus emelése: 2023. április 1-től 1500 helyett immár 2200 forintba kerül majd az utazás a Deák Ferenc teret a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljával összekötő viszonylaton. A BKK szerint – amely kevesebb, mint egy év leforgása alatt közel két és félszeresére növelte az ominózus jegy árát, legutóbb tavaly júliusban drágítva azt – erre a növekvő infláció, illetve a gyenge euró-forint árfolyam miatt van szükség. Ezúttal nincs szó a szolgáltatás színvonalának bármilyen formában történő emeléséről sem.

Ez a jegytípus ugyanakkor a BKK teljes jegybevételének csupán 4%-át adja. A társaság 2019-es felmérése szerint a járat utasainak 83%-a külföldi, akik csak alkalmi jelleggel használják a szolgáltatást, ezért a BKK szerint kevésbé érzékenyek a jegy árára. Hozzáteszik, hogy a jellemzően turisták által használt 100E járat új tarifája még az emelést követően is elmarad a nemzetközi viszonylatban vizsgált városok áraitól – igaz, a társaság közleménye arra nem tér ki, hogy pontosan mely városok szerepeltek a felmérésben.

A jegyek, bérletek árát Budapest Főváros Önkormányzata állapítja meg. A városvezetés kiemelt várospolitikai célja, hogy a közösségi közlekedést használók száma elérje, majd meg is haladja a pandémia előtti szintet, és mindaddig, amíg erre pénzügyileg egyáltalán lehetősége van, a budapestiek által használt alapvető jegy- és bérlettermékek árának nominális szinten tartására törekszik. A BKK az eddigi kedvező bérletárak megtartásával, ügyfélközpontú fejlesztésekkel, illetve a közösségi közlekedést előnyben részesítő forgalomszervezéssel szeretné elérni, hogy a lehető legjobb utazási lehetőséget kínálja a fővárosban közlekedőknek, és ezáltal mindenkinek megérje közösségi közlekedésre váltani.

Címlapkép: BKK

Címkék