Utazás

Augusztustól éjjel-nappal jár a BKK repülőtéri 100E gyorsjárata

A turizmus újraéledésével egyre erősebb a budapesti reptéri buszjárat kihasználtsága. A Budapesti Közlekedési Központ júniusban már jelentősen sűrítette a Liszt Ferenc repülőteret a belvárossal összekötő 100E busz járatindulását, a forgalom további növekedésével azonban augusztus 1-jétől még gyakrabban indul a gyorsjárat, és immár éjjel-nappal közlekedik – tudatta portálunkkal a fővárosi közlekedésszervező cég.

A 100E reptéri gyorsjárat 2017 óta biztosít kényelmes, közvetlen közösségi közlekedési összeköttetést a belváros (egész pontosan a Deák Ferenc tér) és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es terminálja között. A buszjárat kihasználtságát jelentősen befolyásolja a főváros turistaforgalma, amely a koronavírus-járvány első éveiben a minimálisra esett vissza, a turizmus újraéledésével azonban az idei szezonra jelentősen megerősödött. A BKK a júniusi járatsűrítés (és komoly jegyár-emelés) után az utazási igényekhez, az éjszaka érkező repülők gyakori késéséhez, továbbá az éjjeli órákban nehezebben elérhető taxiszolgáltatáshoz igazodva ismét a reptéri gyorsjárat menetrendi bővítéséről döntött.

A kizárólag az immár 1500 forintba kerülő repülőtéri vonaljeggyel igénybe vehető 100E buszjárat 2022. augusztus 1-től, hétfőtől éjjel-nappal, azaz 0-24 óráig közlekedik. Korábban a buszok éjjel 1 és 3 óra között nem közlekedtek, ebben az időszakban a – szintén éjjel-nappali üzemű – normál díjszabás szerint igénybe vehető 200E autóbusszal lehetett utazni. Utóbbi járat közlekedési rendje továbbra sem változik, a repülőteret Kőbánya-Kispesttel, illetve a Határ úttal összekötő autóbusz a jövőben is 0-24 óráig jár.

A kedvező kihasználtságra való tekintettel nemcsak a repülőtéri gyorsjárat üzemideje változik, de a BKK ismét sűríti is a buszok menetrendjét. Augusztus 1-től a buszok

  • a forgalmasabb napokon, azaz hétfőn, pénteken és vasárnap napközben a korábbi 10 helyett 7-9 percenként;
  • a kisebb forgalmú napokon, azaz kedden, szerdán és csütörtökön a korábbi 10-12 helyett 10 percenként, míg szombaton a korábbi 10-12 helyett 8-10 percenként;
  • éjjel, éjféltől körülbelül 3:30-ig pedig 30-40 percenként indulnak.

A buszok a reptér felé továbbra is csak a Kálvin térnél állnak meg (az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 0:12 és 4:32 között az Astoriánál is megállnak a járatok), míg a Deák Ferenc tér felé tartó buszokról a Kálvin tér mellett az Astoriánál is le lehet szállni. Minden további információ a 100E repülőtéri busszal kapcsolatban megtalálható a BKK oldalán, a járat részletes menetrendje pedig ide kattintva érhető el.

Címlapkép: BKK

Címkék