Utazás

Elkerüli a 100E gyorsjárat a leromlott állapotú Népligeti felüljárót

Számos más budapesti útszakaszhoz, átkelőhöz és hídhoz hasonlóan a Népligeti felüljáró is hosszú évek óta vár már a felújításra. A szükséges korszerűsítési munkák sajnos elmaradtak az elmúlt évtizedekben, ennek pedig mára meglett a következménye: a főváros egy újabb felüljárót örökölt, amelynek közlekedési szerepe kiemelt, ugyanakkor rendkívül rossz állapotban van, és mielőbbi felújításra szorul – írja portálunk részére eljuttatott közleményében a BKK.

Sajnos nem egyedi eset a Lánchíd és a Csömöri úti felüljáró története. A közlekedési szempontból fontos átkelők felújítása több évig váratott magára, mielőtt a korszerűsítési munkákat végre elkezdhette a BKK. Hasonlóan alakult a Népligeti felüljáró helyzete is: az évekig halogatott felújítás miatt rendkívül leromlott állapotba került az átkelő. A korszerűsítéséhez forrás kell, amellyel jelenleg sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a BKK nem rendelkezik – írják. Azt már mi tesszük hozzá, hogy az ominózus felüljáróhoz hasonlóan a kifelé haladva nem sokkal utána következő Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út is szégyenletes állapotnak örvend, a mindenféle világnézetű és színezetű döntéshozók a napi sárdobálás mellett kollektíven elgondolkozhatnának végre, hogy milyen első benyomást alakít ez ki Magyarországról a hazánkba érkező külföldiekben. Segítünk: lesújtót.

Visszatérve a Népligeti felüljáróra, a renoválás elmaradása mára az átlagpolgár számára is jól érzékelhető következményekhez vezetett. A biztonságos használat érdekében ugyanis 2022. január 1-től, szombattól a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át a felüljárón, ebbe a kategóriába tartoznak az Üllői úton közlekedő csuklós autóbuszok is. A személygépkocsival közlekedők továbbra is biztonságosan használhatják az átjárót, amelynek állapotát a BKK és a Budapest Közút szakemberei folyamatosan vizsgálják.

A korlátozás a BKK érinti 100E jelzésű repülőtéri gyorsjáratát is, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Budapest belvárosa (egész pontosan a Deák Ferenc tér), valamint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között. A repülőtéri járat ezért januártól az átkelőt elkerülve, a Népligeten át közlekedik mindkét irányban, ami várhatóan néhány perces menetidő-növekedést okoz majd.

A BKK emlékeztet, hogy a 100E buszjárat továbbra is egyedi díjszabás szerint közlekedik, az egy útra szóló jegy 900 forintba kerül. A reptéri gyorsjáratra érvényes jegy kényelmesen és érintésmentesen, akár mobiltelefonról is megvásárolható a mobiljegy alkalmazásokból. A mobiljegyek használatáról ezen a linken lehet tájékozódni. Minden további információ a 100E repülőtéri járattal kapcsolatban megtalálható a BKK weboldalán, a járat részletes pedig menetrendje ide kattintva olvasható.

Címlapkép: BKK

Címkék