Utazás

NFC-s jegyérvényesítéssel bővül a BudapestGO alkalmazás

A mobiljegy rendszer bevezetését a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) részeként, annak első fázisaként, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. valósította meg és 2019. június 3-án debütált Budapesten a 100E repülőtéri expressz járaton. A főváros és a fejlesztő cégek közös munkája eredményeképp a szolgáltatás év végére már egész Budapesten elérhetővé vált, köszönhetően annak, hogy addigra sikerült az összes érintett járművet ellátni a szükséges QR kódokat tartalmazó matricákkal, illetve a járművezetői ellenőrzést lehetővé tevő fedélzeti eszközökkel. Kezdetben a jegyeket csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. applikációjában lehetett megvásárolni, azonban a rendszerhez folyamatosan csatlakoztak viszonteladó partnerek, mely által az utasok mára már számos alkalmazásból megvehetik a menetjegyeiket, bérleteiket. Kereken egy évvel ezelőtt csatlakozott a sorhoz a BKK is, ugyanis a BKK Futár applikációt leváltó BudapestGO alkalmazásba is integrálva lett mobiljegy vásárlás lehetősége.

Bár a mobiljegy rendszer már több, mint 3 éve velünk van országos szinten is, a termékpaletta és az elérhető közlekedési szolgáltatók bővülésén kívül jelentős fejlesztés nem történt azóta a rendszeren. Ezt a több, mint 3 éves csendet készül megtörni most a Budapesti Közlekedési Központ, ugyanis a BudapestGO alkalmazás egy éves születésnapja kapcsán bejelentették, hogy márciustól azonnali jegyérvényesítési funkcióval egészül ki a rendszer.

Közleményükben elmondták, hogy a BKK folyamatosan bővíti az alkalmazás kényelmi funkcióit, ennek köszönhető, hogy az app sikere a felhasználóbarát működésben rejlik. Segítségével Budapest mellett a teljes agglomerációban tervezhetők utazások, hiszen az applikáció lehetőséget nyújt a MÁV-START elővárosi vonatainak, a MÁV-HÉV járműveinek és a Volánbusz agglomerációban közlekedő járatainak valós idejű követésére. Nemcsak a budapesti járatokra, hanem a távolsági buszokra és csaknem minden nagyobb magyarországi város helyi közösségi közlekedési eszközére is lehet helyi vagy helyközi jegyet, bérletet váltani az alkalmazásban. Emellett számos egyedi funkciót kínál a szolgáltatás: egyebek mellett automatikus bérletmegújítást, járműről való tervezést, testre szabható értesítéseket például kedvenc járatainkról. A BKK jegyértékesítésében már több mint 20 százalék a digitális jegyekből származó bevétel aránya, amelynek kétharmadát a BudapestGO-ban történt vásárlások jelentik.

Azonnali jegyérvényesítés

Márciusban újabb mérföldkőhöz érkezik a BudapestGO. A mobiltelefonos fizetés során is használt NFC-technológiának köszönhetően 4 lépéssel kevesebb és 10 másodperccel rövidebb lesz a jegyérvényesítés és a bérletbeolvasás.

Az elmúlt évben folyamatosan kerestük a kényelmi lehetőségeket a jegyérvényesítés területén, hogy ügyfeleink számára a lehető leggyorsabb, legkényelmesebb legyen a járművekre való felszállás a mobiljegy használatával. Márciusban bevezetünk egy olyan technológiát, amelynek segítségével a mobiljeggyel utazók számára tényleg csupán egyetlen mozdulat lesz a jegyérvényesítés vagy a bérletbeolvasás

– jelentette be dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója a közelgő születésnap alkalmából.

Az azonnali jegyérvényesítésre és bérletbeolvasásra március elejétől a metró területén lesz először lehetőség. Tavasszal – az időjárás függvényében – a BKK folyamatosan bővíti azon járművek körét, amelyek rendelkezni fognak a technológiával. Terveik szerint májusra minden járművön lehetőség lesz az azonnali jegyérvényesítésre, bérletbeolvasásra. A szolgáltatás tavasztól egyelőre csak a BudapestGO-ban lesz elérhető.

A rendszer pontos működésével kapcsolatban megkérdeztük a Budapesti Közlekedési Központot, akik kérdésünkre elmondták, hogy a metróvonalakon minden állomáson lesz külön QR-kód matrica, amelyeket az utasok a lyukasztó készülékek tetején, az NFC technológiával rendelkező matricákat pedig a készülékek alján találnak majd meg. Az összes többi járművön egy matricán, egymás mellett lesz megtalálható az NFC és a QR kód.

Bár ezen megoldás még így is messze áll egy valódi e-jegyrendszertől, azonban a fővárosi cég mégis költséghatékony megoldást talált arra, hogy ki lehessen használni a modern okostelefonok NFC funkcióját, ezzel egy érintésre lerövidítve a jegyérvényesítési folyamatot.

Nyitókép: Budapest Városháza/BKK

Címkék