Magazin

Növekedtek az európai buszeladások 2022 első felében

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) a napokban közzétette legfrissebb, a 2022 első félévére vonatkozó jelentését a városi, helyközi és különjárati szektorban újonnan regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű autóbuszok eladásainak alakulásáról Európában. A beszámoló szerint, az Európai Unió 27 tagországában, az Egyesült Királyságban valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagországaiban, azaz Izland, Norvégia és Svájc piacán az elmúlt fél évben összesen 13 324 új autóbusz talált gazdára, ami 4,9%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakának 12 851 darabos eladásához képest.

A szervezet statisztikái szerint – bár az első félév számai emelkedést mutatnak az autóbusz eladások tekintetében – júniusban, csak az Európai Unió területén 8,7%-al,  2 394 egységre csökkent az újonnan forgalomba helyezett autóbuszok száma az egy évvel korábbi adathoz képest. Ha az EFTA és az Egyesült Királyság piacát is vizsgáljuk megállapítható, hogy a visszaesés már két számjegyű, több mint 16%-os.

Az autóbusz értékesítések terén az elmúlt hónapban a legjelentősebb növekedés Portugáliában volt tapasztalható, az ibériai országban 337 újonnan regisztrált buszt állítottak forgalomba, ami több mint 953%-os növekedést jelent a tavaly júniusi 32 egységhez képest. A négy fő uniós piac közül csak Olaszországban nőtt jelentősen (+27,4%) az autóbuszok értékesítése, Spanyolországban gyakorlatilag stagnáltak az eladások, Franciaországban és Németországban pedig jelentősebb csökkenés figyelhető meg, előbbinél 27%-os, utóbbinál pedig közel 37%-os; de még így is ebben a két országban helyezték üzembe a júniusban regisztrált új autóbuszok közel egynegyedét. Az EU keleti tagállamaiban, a cseh piac 172%-os növekedését leszámítva, csak visszaesést mutatnak a statisztikák, hazánkban több mint 72%-os, Bulgáriában 67,7%-os, Romániában közel 16%-os, Szlovákiában 24,2%-os, a lengyeleknél pedig 27%-os volt az eladások hanyatlása.

Ha 2022 első félévét hasonlítjuk össze a megelőző év azonos időszakával, akkor már kissé pozitívabb eredményeket láthatunk; csak az EU területén 2,8%-os, az EU-s és az EFTA országokban, valamint az Egyesült Királyságban pedig már 4,9%-os emelkedés tapasztalható. A régió négy kulcsfontosságú piaca közül Spanyolország érte el a legerősebb eredményt 1 101 egységgel (+46,2), a francia eladások 2439 értékesített autóbusszal pedig nem változtak az egy évvel korábbiakhoz képest. Németországban és Olaszországban viszont erős csökkenés volt tapasztalható,  a németeknél 20,5%-al, az olaszoknál pedig 10,5%-al kevesebb autóbuszt helyeztek üzembe. A portugál és a cseh piac is jelentősen kivette a részét az első félévi eladásokból, előbbi 851 darab (+188,5%), utóbbi pedig 886 darab (+46,9%) autóbusszal. Érdekesség, hogy a lengyeleknél, ahol ma Európán belül a legtöbb, közel 125 ezer autóbusz van forgalomban, mindösszesen 605 új egységet regisztráltak 2022 első hat hónapjában, ami ráadásul 8,9%-os visszaesést jelent.

A magyar autóbusz-piac sem teljesített túl jól 2022 első félévében, hazánkban mindössze 156 autóbusz kapott rendszámot, 97 darabbal kevesebb mint 2021 januárja és júliusa között; ezen járművek egy részét a Volánbusznál forgalomba helyezett, vagy éppen átadásra váró autóbuszok teszik ki.

Tavaly Magyarországon összesen 1010 autóbuszt állítottak forgalomba, melyek jelentős hányadát az előző évekhez hasonlóan a Volánbusz Zrt. helyezte üzembe, s sokáig úgy tűnt, hogy idén még ennél is több autóbusz kerülhet majd a hazai utakra a Volánbusz flottamegújítási törekvéseinek köszönhetően. A társaság kommunikációjában több mint ezer autóbusz forgalomba helyezését ígéri az év végéig, ami szinte borítékolható, hogy már nem fog megtörténni. A Volánbusznál az elmúlt hetekben összesen 410 idei beszerzésre betervezett autóbusz közbeszerzési eljárása hiúsult meg, s bár a közbeszerzéseket vélhetően ismételten le fogják folytatni, ezek az eljárások aligha zárulnak le az idén.

A társaságnak jelenleg három eredményesen zárult közbeszerzése van függőben 100 Credobus Inovell, 40 Mercedes-Benz Intouro M, valamint 50 háromtengelyes Volvo 8900-as megvásárlásáról, viszont a kormányzati hozzájárulás hiánya miatt a már megkötött szállítási szerződések még nem léptek hatályba. Ha a beszerzések meg is kapják a jóváhagyást, a megrendelt mennyiségnek csak a Credobusra eső része érkezhet meg idén, a Mercedes-Benz és a Volvo szállítások előreláthatóan már átcsúsznak a következő évre. Ami jelenleg biztos az idei Volán-beszerzések tekintetében, az év elején megrendelt 48 BYD villanybusz, valamint 164 darab CNG-üzemű MAN Lion’s City 12 C érkezése.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék