Az EU rábólintott az Euro VII károsanyag-kibocsátási normára vonatkozó rendeletre

Az Europai Tanács április 12-én elfogadta az Euro VII  rendeletet, amely szabályokat állapít meg a közúti járművek – személygépkocsik, kisteherautók, teherautók és autóbuszok – kibocsátási határértékeire és az akkumulátorok tartósságára vonatkozóan. A Európai Parlament álláspontjának elfogadásával lezárult a döntéshozatali folyamat, a rendelet a kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni.

Az Európai Unióban értékesített új gépjárművek légszennyezésének csökkentésére, a levegőminőség javításnak érdekében meghatározott Euro VII előírás első alkalommal terjed ki egy rendeletben a személygépkocsikra és a haszongépjárművekre. Célja, hogy megfelelőbb szabályozást biztosítson a járművek károsanyag-kibocsátására vonatkozóan, és tovább csökkentse a közúti közlekedés légszennyezőanyag-kibocsátását. Az Euro VII-es előírás a kipufogógázból származó káros anyagok kibocsátása mellett a fékek és a gumiabroncsok kopása során felszabaduló részecskék és mikroműanyagok mennyiségét is szabályozza. Ezenfelül szigorúbb követelményeket állapít meg az élettartamra vonatkozóan és az elektromos járművek elterjedésének támogatása érdekében az Euro VII szabályozza az e-járművekbe kerülő akkumulátorok tartósságát is, csökkentve ezzel az energiatárolók korai cseréjének szükségességét és az akkumulátorok előállításához szükséges nyersanyagok iránti igényt is.

A rendelet a személygépkocsik és a kisteherautók esetében nem módosítja a jelenleg hatályos Euro VI kipufogógáz-kibocsátási határértékeket, de szigorúbb követelményeket vezet be a szilárd részecskékre vonatkozóan. A több mint 3,5 tonna műszakilag megengedett legnagyobb össztömegű N2 és N3 kategóriájú teherautók, valamint az M2 és M3 kategóriájú autóbuszok esetében a rendelet szigorúbb határértékeket ír élő számos szennyező anyag tekintetében, több olyan szennyező anyagot – köztük a dinitrogén-oxidot (N2O) – is ideértve, amelyekről a szabályok korábban nem rendelkeztek. Az Euro VII szigorúbb határértékeket vezet be a fékezés során keletkező részecskekibocsátásra vonatkozóan is, és egyedi határértékeket határoz meg az elektromos járművek esetében. Ezenfelül az új szabályok az élettartamra vonatkozó követelményeket is szigorítják. A szigorúbb követelmények minden járműre vonatkoznak, úgy a futásteljesítmény, mind az élettartam tekintetében.

A rendeletet az Európai Parlament és a Tanács elnökének aláírása után kell kihirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni.

A rendelet alkalmazásának kezdőnapja az érintett jármű típusától függ. Az új típusú személygépkocsik és kisteherautók esetében 30 hónappal, új személygépkocsik és kisteherautók esetében pedig 42 hónappal a hatálybalépést követően kell megkezdeni a rendelet alkalmazását. A leghosszabb felkészülési időszak az N2 és N3 kategóriájú teherautók, valamint az M2 és M3 kategóriájú autóbuszok vonatkozásában áll rendelkezésre; új típusú buszok és tehergépjárművek esetében 48 hónappal, új buszok és tehergépjárművek esetében pedig 60 hónappal a hatálybalépés után veszi kezdetét a rendelet alkalmazása.

A rendelet emellett minden jármű esetében bevezeti a környezetvédelmi útlevelet, ami információkat fog tartalmazni a járművek regisztrációjának időpontjában érvényes környezeti teljesítményről, például a szennyezőanyag-kibocsátási határértékekről, a CO₂-kibocsátásról, az üzemanyag- és villamosenergia-fogyasztásról, az elektromos hatótávról és az akkumulátor élettartamáról

Címkék