Kitekintő

Hivatalos: mintegy 1100 alkalmazottjától válik meg a Van Hool 2027-ig

Súlyos létszámleépítésre, a gyártás átszervezésére és jelentős kínálatszűkítésre kényszerül Európa egyik legpatinásabb buszgyártója, a több, mint 75 éves múltra visszatekintő és jelenleg még világszerte mintegy 4100 főt foglalkoztató Van Hool. A döntéshez vezető okokat és előzményeket két nappal ezelőtt ebben a cikkünkben foglaltuk össze, így az alábbiakban csak a ma délelőtti hivatalos bejelentés részleteit ismertetjük.

A Van Hool esete újabb szomorú példa arra, hogy minőségre és széles termékpalettára törekvő független buszgyártóként egyre nehezebb talpon maradni Európában, főleg nyugati bérekkel. A mai napig családi tulajdonban lévő nagy múltú belga cég a maga részéről a koronavírus-járványt, az elszabaduló energiaárakat és inflációt, valamint a globális ellátási problémákat jelölte meg a kialakult helyzet okaiként, amelynek ellensúlyozására Marc Zwaaneveld társvezérigazgató vezetésével reorganizációs tervet dolgoztak ki. A Herstelplan Van Hool (magyarul Van Hool helyreállítási terv) néven bemutatott intézkedéscsomag értelmében a szorult pénzügyi helyzetbe került belga buszgyártó 2024 és 2027 között körülbelül 1100 munkavállalóját kényszerül elbocsátani, közülük 830-an már az idei évben kézhez kapják a felmondólevelüket. Ezt egy újabb 50 fős létszámcsökkentés követi majd 2026-ban, 2027-ben pedig további 220 dolgozójától válik meg a cég. Hosszú távon a terv 1400 közvetlenül alkalmazott munkavállalóval, a beszállítóknál pedig további közel 3000 munkahellyel számol, így a közlemény szerint a Van Hool továbbra is jelentős munkáltató marad Belgium flamand régiójában.

A modellpaletta jövőjét illetően a gyártó közleménye nem teljesen egyértelmű, de a megfogalmazásból – miszerint a stratégiai fókuszt a jövőben azokra a piaci szegmensekre helyezik, ahol a vásárlók tudatosan választják a Van Hool termékeit – kiolvasható, hogy elengedik a városi jellegű típusokat és csak a főként magánüzemeltetőknek értékesített prémiumkategóriás távolsági- és turistabuszokat tartják meg a kínálatban. A Van Hool saját elmondása szerint egyeztet az érintett ügyfelekkel a folytatásról és az átszervezés következményeiről – bár a fennálló megrendeléseket minden bizonnyal teljesítik -, hozzátéve, hogy a cég szelektívebb lesz a tömegközlekedési szegmens megrendeléseinek elfogadásakor (bár ebből akár arra is lehet következtetni, hogy megfelelően kedvező feltételek esetén akár még készülhetnek városi forgalomra szánt Van Hool autóbuszok is). Az viszont eldöntött tény, hogy a magas élőmunka igényű buszgyártás gyakorlatilag teljesen átkerül az észak-macedóniai Szkopjében található üzembe, a Van Hool belgiumi központja pedig a továbbiakban a magasabb saját hozzáadott értéket képviselő félpótkocsik gyártására koncentrál majd. A buszgyártó divízió esetében a tudásközpont, a kutató-fejlesztő részleg, a prototípusok építése és az after-sales szolgáltatások maradnak Koningshooiktban.

Az európai buszgyártás mostanság nehéz éveket él meg: a Volvo és a Scania múlt tavasszal jelentette be, hogy mindketten befejezik a saját karosszériás típusaik gyártását, a kisebb gyártók közül pedig a Nogebus megszűnt, miután hosszas agonizálás után tavaly augusztusban felszámolás alá került az utolsó időszakában már csak kizárólag távolsági buszokat készítő spanyol cég.

Címlapkép: Van Hool 

Címkék