Kitekintő

Fizetésképtelenséget jelentett a Nogebus

Fizetésképtelenségi eljárást kezdeményezett és felfüggeszti hitelezőinek kifizetését az arbúciesi (Girona tartomány, Katalónia, Spanyolország) székhelyű Nogebus. A jelenleg mindössze 30 főt foglalkoztató, egykor szebb napokat látott és európai szinten is jegyzett cég tavaly 16 millió eurós forgalmat bonyolított.

Az 1964-ben, eredetileg Noge néven megalapított katalán buszgyártó az Indcar, az Ayats és a Beulas mellett az ún. gironai négyes tagja. A cég felett már 2013 januárjában is erősen ott lebegett Damoklész kardja – az akkori hírek kezdetben a pénzügyileg összeomló buszgyártó teljes megszűnéséről szóltak -, ám a bő kilenc évvel ezelőtti csődhelyzetből harmadára csökkentett dolgozói létszámmal ugyan, de végül sikerült kilábalni szűk fél év alatt. Valami hasonlóra lenne szükség most is, ám talán még a korábbinál is nehezebb körülmények között.

A sajátos formavilágú alvázas turistabuszokra szakosodott gyártót rendkívül rosszul érintette a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, a jellemzően a turizmusból élő megrendelőik ugyanis jelentősen visszafogták flottafejlesztéseiket, ami drasztikus csökkenést okozott a Nogebus gyártási volumenében. A karosszáló cég tavaly júniusban mutatta be új csúcsmodelljét, a Titanium+ luxus turistabuszt (címlapképünkön), az időzítés azonban nem mondható igazán szerencsésnek, hiszen az ágazat éppen csak elkezdett kilábalni a pandémia által kiváltott válságból, ráadásul az előzetes várakozásoknál lassabban. Valószínűleg a kedvezőtlen piaci folyamatokat érzékelve döntött úgy a Nogebus vezetése tavaly novemberben, hogy megkezdik az olasz IIA városi busztípusainak forgalmazását az Ibériai-félszigeten, ebből remélve némi plusz bevételt – egyelőre kérdéses, hogy ennek az együttműködésnek mi lesz a jövője így.

A Nogebus a forgalmi veszteségek miatt az utóbbi időben komoly tartozást halmozott fel, emellett helyzetét tovább súlyosbította az ellátási láncok akadozása és az energiaárak éles emelkedése is. A cégvezetés saját elmondása szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy megfordítsa a helyzetet és megállapodásra jusson a hitelezőkkel, de nem zárják ki a gyár eladásának lehetőségét sem.

A címlapkép illusztráció, forrás: Nogebus

Címkék