Kitekintő

Ez nem tartott sokáig: kivonul az ausztrál piacról az Ebusco

Éppen másfél éve írtunk arról, hogy az Ebusco globális terjeszkedési ambícióinak részeként belép az ausztrál piacra, ám a jelek szerint a holland buszgyártó nem találta meg a számításait a kenguruk földjén: az Australasian Bus & Coach szakportál értesülései szerint a tavaly jelentős pénzügyi veszteséget elszenvedő cég a teljes hátraarc mellett döntött.

Visszafogja Európán kívüli kereskedelmi tevékenységét, és ennek részeként teljesen felszámolja ausztrál érdekeltségeit az Ebusco. Ezzel egyidejűleg minden valószínűség szerint kútba esnek az észak-amerikai piac meghódítására szőtt tervek is. A döntést a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó eredmények közzététele után jelentették be, az elmúlt esztendő ugyanis a biztató eladási darabszámok ellenére nem alakult fényesen a holland gyártó számára, amely összegzésében maga is csalódást keltőnek nevezi a tavalyi évet. A buszeladásokból származó teljes 2023 évi bevétel 102,4 millió eurót tett ki, ami valamelyest elmaradt az egy évvel korábbitól. Az Ebusco működése az előző évhez hasonlóan 2023-ban is deficites volt, ám a számok egy év alatt jelentősen romlottak: a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) a teljes évre vonatkozóan 95,7 millió eurós veszteséget mutatott, így a cég összességében nettó 120,1 milliós működési veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, nettó készpénzállománya pedig 27,9 millió euróra csökkent. A részvényesek számára készített éves beszámolóban a vezetőség arról ír, hogy már több lépést tettek az alkalmazotti és egyéb kiadások redukálása érdekében, például a munkavállalók létszámának csökkentésével. Az intézkedések hatása várhatóan az idei második negyedévben válik érzékelhetővé a működési eredményekben, teljes mértékben pedig 2024 második felétől érvényesülhetnek a pozitív pénzügyi folyamatok.

Mindeközben az Ebusco minden korábbit meghaladó, 1719 darabos rendelésállománnyal zárta a tavalyi évet, ami jelentősen túlszárnyalja az annak idején rekordot jelentő 2022 végi eredményt is. A cég 2023 folyamán az opciókkal együtt összesen 615 új autóbuszra (ezen belül 359 darab Ebusco 3.0-ra) kapott megrendelést, mialatt 178 járművet adott át ügyfeleinek (142 darabot az Ebusco 2.2, további 36-ot pedig az Ebusco 3.0 típusból). Az éves beszámoló szerint jelenleg további mintegy 125 autóbusz van leszállításra kész állapotban (közülük bő 80 jármű az Ebusco 3.0 típuscsaládba tartozik), a deurne-i üzem, illetve az összeszerelő partnerek gyártósorain pedig ezen kívül több mint 280 darab Ebusco 3.0 és 100 darab Ebusco 2.2 villanybusz áll különböző készültségi fokon.

A feltörekvő holland buszgyártó már hosszabb ideje kapacitáshiánnyal és az ellátási láncok bizonytalanságából adódó logisztikai és teljesítési problémákkal küzd, ami a cég profitábilitására is komoly hatással van. A 2022-ben elért +14%-os árbevétel-arányos bruttó nyereség tavaly -6,7%-ra romlott, azaz a cég lényegében minden egyes átadott járművön veszteséget termelt. Sokat elmond a helyzetről, hogy ez jelentős részben a késedelmes szállítások miatti kötbéreknek és egyéb büntetéseknek köszönhető. Túl azon, hogy az Ebusco harmadik félként működő partnercégek bevonásával igyekszik buszainak összeszerelését felpörgetni, a helyzet kezelésére új gyártási üzleti modellt jelentettek be, amelynek egyik sarkalatos pontjaként a 2019-ben bemutatott, forradalmi kompozit karosszériás Ebusco 3.0 típuscsalád gyártását Kínába költöztetik.

A képek illusztrációk, forrás: Ebusco

Címkék