Kitekintő

Újabb Solaris villanybuszokat rendelt az EMT Madrid

A tavaly ősszel zárult sikeres közbeszerzést követően immár hivatalosan is 50 darab új, tisztán elektromos hajtású autóbuszra adott le megrendelést az EMT Madrid közlekedési társaság. A kontingens a korábbi híreknek megfelelően a Solaris két népszerű típusából tevődik össze: az alacsony belépésű Urbino 9 LE electric midibuszból 20, a teljes méretű szóló Urbino 12 electric típusból pedig 30 darabot vásárol Spanyolország fővárosa, amely ugyanezen tender keretében 50 darab BYD alvázas Castrosua NELEC villanybusszal is frissíti járműparkját.

A 2021 őszén bemutatott Solaris Urbino 9 LE electric midibusz most először bizonyíthat a spanyol fővárosban, normál szóló testvére viszont már jól ismert típusnak számít a helyiek körében. Előbbieket 24, utóbbiakat 28 utasüléssel szállítja majd a lengyel buszgyártó, amely a tervek szerint 2024 júliusának végéig át is adja leendő üzemeltetőjüknek a most megrendelt járműveket.

Mindkét típusba központi elhelyezésű villanymotor kerül (a 12 méteres szóló változat rendelhető a ZF jól ismert kvázi-kerékagymotoros AxTrax AVE portálhídjával is), amelyet a Solaris High Energy fantázianevű vonatási akkumulátorcsomag lát el energiával. A járművekbe építendő energiatárolók összkapacitásáról és a velük elérhető hatótávról ezúttal nem nyilatkoztak a felek, de a szóló kocsik esetében a tenderkiírás 400 kWh feletti értéket és napi 20 óra (a midibuszoknál napi 15 óra) folyamatos üzemidőt követelt meg, inverz pantográfos töltési lehetőséggel. A vezetőfülke kialakítását mindkét típus esetében az EMT Madrid követelményeihez igazítják a biztonságos és ergonomikus munkavégzés érdekében. A felszereltség részét képező integrált vezetéstámogató funkciók mellett további biztonságnövelő extraként a hagyományos visszapillantó tükröket digitális kamerák helyettesítik majd. Az új villanybuszok hatékony üzemeltetését és a távoli járműdiagnosztikát az opcióként megrendelt gyári eSConnect flottamenedzsment szolgáltatás hivatott megkönnyíteni.

Az EMT Madrid összesen 2038 autóbuszt számláló flottájában jelenleg 250 gázüzemű Solaris Urbino 12 CNG és további 60 darab Solaris Urbino 12 electric akkumulátoros villanybusz is közlekedik, a mostani megrendelés teljesítését követően tehát összesen már 360 darab alacsony, vagy zéró károsanyag-kibocsátású Solaris autóbusz szolgál majd Madrid utcáin. A társaság az európai fővárosok közül elsőként 2022 decemberének végén nyugdíjazta utolsó dízelmotoros autóbuszát, 2033-ra pedig a gázüzemű típusokat is kivezetné a flottjából, amely ezt követően kizárólag károsanyag-kibocsátástól mentes – elektromos, illetve hidrogénhajtású – típusokból állna.

A címlapkép egy korábban átadott CNG-hajtású példányt ábrázol. Forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék