Magazin

CNG-hajtású midibuszokkal frissült Miskolc járműparkja

Március 6-án ünnepélyes keretek között bemutatták a nagyközönségnek azt a hat darab, sűrített földgáz (CNG) üzemű Iveco midibuszt, amelyeket még tavaly nyáron rendelt meg a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) egy sikeres közbeszerzést követően. Az új járműveket a hazai importőr képviseletében Molnár Tamás ügyvezető igazgató és Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető adta át Demeter Péternek, az MVK vezérigazgatójának. A ceremónián Miskolc polgármestere, Veres Pál is jelen volt. 

Miskolc az utóbbi időben meglehetősen ambivalens viszonyt ápol a CNG-hajtással. A borsodi megyeszékhely közlekedési társasága ugyan egy viszonylag korszerű, 75 darabos MAN gázbusz-flottával rendelkezik, ám a közelmúltban mégis arra kényszerült, hogy Budapestről és Veszprémből kölcsönözzön dízelmotoros buszokat az ukrajnai háború hatására elszabaduló gázárak miatt. Mostanra azonban a jelek szerint javult a helyzet, így lehetővé vált az újonnan beszerzett gázüzemű midibuszok forgalomba állítása is. Az új járművek február 28-án érkeztek meg Miskolcra, de sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos átadójukat március 6-ára, a nemzetközi energiatakarékosság világnapjára időzítették.

Az MVK a városvezetés dekarbonizációs terveivel összhangban még tavaly márciusban hirdetett nyílt közbeszerzési eljárást 6 darab új, alacsony belépésű, CNG-hajtású városi (M3/I osztályú) midibusz 96 hónapos zárt végű pénzügyi lízing konstrukcióban történő beszerzésére. Júniusban már arról számolhattunk be, hogy a pályázat nyertese egyedüli indulóként az ECO-tech visiON Kft. lett, amely tavaly március óta látja el az Iveco polgári felhasználású haszonjárműveinek magyarországi képviseletét.

A most átadott, Iveco Daily bázisra épülő, 38 személy szállítására alkalmas midibuszok FBI M City Bus fantázianevű felépítményét a szerb Feniksbus készítette, amely évek óta az Iveco Bus egyik kiemelt karosszáló partnerének számít, részese az olasz cégóriás Busmaster programjának is. A külső karosszériaelemek közül lényegében csak a motorháztető, a hűtőmaszk és mellső lökhárító származik egy az egyben a derék kisáruszállítóból, minden más a Feniksbus munkája. A járművek ajtókiosztása 0-1-1, a hátsó lengőajtó azonban elég széles ahhoz, hogy megfelelő átjárást biztosítson a kerekesszékes utasok számára is.

Az orrmotor és a hátsókerék-hajtás kombinálása, illetve a gáztartályok padló alatti elhelyezése miatt az alacsonypadlós terület a szokásostól eltérően ezúttal a karosszéria végében, a B-tengely mögött található – ez egyébként kívülről is jól megfigyelhető. Értelemszerűen itt kapott helyet a kerekesszékesek számára fenntartott férőhely is, négy lehajtható utasülés társaságában. Az utastér többi részén 2+1 soros elrendezésben 15 fix rögzítésű ülőalkalmatosság sorakozik. Az MVK új járműveit egyebek mellett légkondicionálóval, HC Linear gyártmányú audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, utasszámláló berendezéssel és biztonsági kamerarendszerrel is felszerelték.

A midibuszok mozgatásáról négyhengeres, 3 literes, 136 lóerős (100 kW) Iveco F1C gázmotor gondoskodik, HI-MATIC automataváltóval együttműködve. A miskolci rendeltetésű példányok mintegy 350 kilométert képesek megtenni az alvázhoz rögzített CNG-tartályok egyszeri feltöltésével.

A város képviseletében Veres Pál polgármester, az MVK Zrt. részéről Demeter Péter vezérigazgató vette át az autóbuszokat, aki elmondta: jelenleg az MVK rendelkezik az egyik legnagyobb CNG-üzemű autóbuszflottával Magyarországon, a társaságnak minden adottsága – szerelőállomány, buszvezetők, töltőinfrastruktúra – megvan ahhoz, hogy a gázüzemű járművek üzemeltetését precízen el tudják látni. A most átvett midibuszok környezetterhelése alacsony, és fogyasztásuk pedig jóval kedvezőbb, mint egy dízel- vagy CNG-hajtású normál szóló autóbusz üzemanyagköltsége. Az új járművek olyan vonalakon és napszakokban járnak majd, ahol eddig kisebb kihasználtsággal és ezáltal nagyobb költségráfordítással közlekedő szóló autóbuszok teljesítettek szolgálatot, így az MVK a jövőben gazdaságosabban tudja üzemeltetni az érintett vonalakat. “Az autóbuszok forgalomba állításával társaságunk flottája teljes körűvé válik az alkalmazott járműkategóriák tekintetében, szem előtt tartva a Smart & Green küldetést és a költségtakarékos, környezetkímélő üzemeltetést” – tette hozzá.

Molnár Tamás, az ECO-tech visiON Kft. ügyvezető igazgatója az Iveco Daily termékcsalád sokoldalúságát hangsúlyozta beszédében. Mint mondta, az ügyfelek igényeinek való maradéktalanul megfelelés érdekében a Daily mini- és midibusz sorozat még gazdaságosabbá vált, miközben vezetője és utasai számára egyaránt teljes körű és újszerű utazási élményt kínál, ergonómiája és kényelme pedig a személyautók színvonalát idézi. Lukács Gyula autóbuszüzletág-vezető kiemelte, hogy az Iveco több, mint két évtizede fejleszti földgázüzemű motorjait, így mára kiemelkedő tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. A hatékony égésfolyamatnak köszönhetően nincs szükség kipufogógáz-visszavezetésre, adalékanyagos utánkezelésre vagy részecskeszűrőre. A hulladékból előállított biometánnal is működtethető CNG erőforrás károsanyag-kibocsátása – főként a koromrészecskék tekintetében – jelentősen alatta marad az Euro 6 emissziós norma határértékeinek, miközben zajkibocsátása és vibrációja is jóval alacsonyabb egy dízelmotorénál.

Az új midibuszokkal március 7-től lehet utazni a helyi 5-ös, 9-es , 11-es, 15-ös, 28-as és 68-as jelzésű viszonylatokon. Az MVK saját elmondása szerint folyamatosan figyeli és elemzi az utasszám-adatokat, szükség esetén pedig nagyobb befogadóképességű autóbuszokat is biztosítanak majd az érintett vonalakon. A társaság az évtized végéig az összes dízelmotoros autóbuszát korszerű, környezetbarát járműre szeretné lecserélni. A flotta jelenleg mintegy 140 autóbuszból áll, ezek közel fele még gázolajat használ energiaforrásként. Az új idők jeleként a most átvett gázüzemű midibuszok és a fentebb már említett, 2016 tavaszán érkezett, szintén CNG-vel hajtott 75 darab MAN Lion’s City mellett tavaly augusztusban 10 darab lokálisan zéró emissziós BYD eBus (K9UD) villanybuszt is forgalomba állított a város a kormányzati Zöld Busz Program keretében.

Fotók: MVK Zrt.

Címkék