Magazin

Kelet felé vette az irányt Veszprémből egy Neoplan és öt MAN autóbusz

Olvasóink ma délelőtt összesen hat darab, korábban Veszprémben szolgált, ám a napi közforgalomból idén januárban kivont Neoplan, illetve MAN autóbuszt láttak konvojban haladni keleti irányba a 8-as főúton. Értesüléseink szerint a járműveknek új gazdája van, ezért vonulnak az ország északkeleti része felé.

Információink szerint a REM-847, REM-851 és REM-852, valamint a RIW-856, RIW-858 és RIW-860 rendszámú autóbuszokról van szó. Az első jármű kivételével – amely egy Neoplan N4416 Centroliner – a felsorolt forgalmi azonosítók MAN Lion’s City A21 típusú, háromajtós szóló autóbuszokat jelölnek. A 2004 és 2010 közötti évjáratú, eredetileg különféle osztrák, német és svájci üzemeltetőktől származó buszok az év elején lezajlott teljes körű veszprémi flottacsere óta nem voltak utasforgalomban, most azonban új feladatot kaphatnak.

FRISSÍTÉS

Értesülésünkre időközben Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója is reagált közösségi médiafelületünkön, aki megerősítette, hogy a cikkünkben említett járművek Miskolc közösségi közlekedését szolgálják majd. Elmondása szerint a lépés hátterében természetesen az energiaválság áll, ami felülír mindent a jelen gazdasági helyzetben. Miskolc jelenleg dízelmotoros, valamint CNG- és elektromos hajtású buszokkal is rendelkezik, így első lépésként a saját flottán belüli teljesítmény-átcsoportosítások történtek meg a CNG-üzem terhére és az elektromos, illetve dízelmotoros buszok javára.

Második lépésben az MVK korábban félretett, saját tulajdonú dízel autóbuszainak műszaki felkészítése és üzembe állítása történt/történik meg, amivel 13 jármű tér vissza a napi közforgalomba, viszonylag alacsony költséggel, elősegítve a további teljesítmény-átcsoportosítást.

A harmadik lépést a nem rendszeridegen (tehát MAN gyártmányú, vagy azzal műszakilag rokon) járművek bérlése jelenti. Ehhez az ország összes elérhető járművét számba vették az MVK-nál, és végül két helyről összesen 13 autóbusz, köztük a V-Busz hadra fogható járműveinek bérléséről született döntés. A bérelt buszok a rendszerbe állításhoz szükséges műszaki, informatikai és esztétikai (színváltás, stb.) feladatok elvégzése után, várhatóan január közepétől állnak forgalomba Miskolcon. Ezen kívül kormányzati jóváhagyással 6 darab CNG-hajtású midibuszt is lízingel majd 2023 elejétől a közlekedési társaság a feladatok optimális, költségtakarékosabb ellátásához.

Demeter úr tájékoztatása szerint a fenti és más eredményjavító intézkedésekkel 2023-ra 1,3 milliárd Ft-tal szűkebb költségvetést sikerült összeállítani az üzleti tervben, ami hozzájárul ahhoz, hogy a város közösségi közlekedését fenn tudják tartani jövőre is. Az energiaválság mindent felülíró időszakában ennek biztosítása az elsődleges feladat.

A címlapkép illusztráció, forrás: Abramov_Anton, fotobus.msk.ru

Címkék