Magazin

Gázüzemű midik érkeznek Miskolcra

Hat darab CNG-hajtású midibusz érkezhet Miskolcra, miután eredményesen zárult a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) erre vonatkozó eszközbeszerzési eljárása. A társaság még februárban hirdetett pályázati felhívást hat darab új, alacsony belépésű, M3/I osztályú (városi), szóló, CNG-üzemű midi autóbusz 96 hónapos zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióban történő beszerzésére. A kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó az ECO-tech visiON Kft., az Iveco polgári haszongépjárműveinek új hazai képviselete lett.

Az eljárásban az ECO-tech visiON nettó 310 millió forint értékben ajánlotta meg a 6 darab alacsony belépésű midibuszt. A győztes típust illetően annyi sejthető, hogy a Miskolcon korábban már tesztelt, az Iveco Daily fosztott alvázára épülő, Újvidéken karosszált Iveco Feniksbus City CNG modellről lehet szó. A járműveket minimum 100 kW (136 lóerő) teljesítményű, automataváltóval párosított erőforrással és legalább 350 kilométer megtételét biztosító CNG-tartállyal kell szállítania a nyertes ajánlattevőnek. Az előírt utaskapacitás minimum 38 fő, ezen belül legalább 15 fix és 4 lehajtható ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek 2 x 1 soros elrendezésben. A nyertesnek emellett a járművekre 36 hónapos teljes körű, a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára pedig 120 hónap garanciát kell vállalnia, mindkettőt kilométer-korlátozás nélkül.

A midibuszok klimatizáltak lesznek, és az utastájékoztató eszközök mellett felszerelik őket utasszámláló berendezéssel és biztonsági kamerarendszerrel is. A várhatóan még az év végéig megérkező járműveket a társaság olyan viszonylatokra szánja, melyeket ilyen méretű autóbuszokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd kiszolgálni.

Az MVK-nak jelenleg több mint 140 üzemképes autóbusza van, ennek a gépparknak kicsivel több mint a felét teszi ki a 2015-től forgalomba állított 75 darabos CNG-üzemű flotta. A járműpark fennmaradó részét körülbelül 70 dízelmotoros jármű alkotja, melyek cseréje a társaság közlése szerint sürgető lenne. A közlekedési céghez hamarosan 10 darab BYD elektromos autóbusz is érkezik, ezeket a járműveket a Zöld Busz Program keretein belül szerzi be a társaság,  forgalomba helyezésükkel pedig 10 darab, ma már korszerűtlen dízelbuszt selejteznek majd.

A címlapkép illusztráció, forrás: Feniksbus

Címkék