Magazin

A BYD szállíthatja Miskolc 10 darabos villanybusz-flottáját

Újabb sikert könyvelhet el hazánkban a magyarországi gyártóbázissal is rendelkező BYD, a kínai gyártó lett ugyanis a befutó a borsodi megyeszékhely közösségi közlekedéséért felelős társaság, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) június végén meghirdetett közbeszerzésén. A tendert összesen 10 darab új, teljes hosszban alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező városi kivitelű autóbusz, valamint a járművek üzemeltetéséhez szükséges töltési infrastruktúra beszerzésére írta ki az MVK. A mostani tendergyőzelemnek köszönhetően Miskolc már az ötödik olyan magyarországi város lesz a sorban – Salgótarján, Pécs, Tatabánya és Komárom után -, ahol állandó jelleggel, menetrend szerinti forgalomban utazhatunk a BYD valamelyik lokálisan zéró emissziós busztípusával. 

A közlekedési társaság felhívására két pályázat érkezett az ajánlatételi határidőig, az egyiket a BYD Europe, a másikat pedig az Iveco Bus magyarországi képviselete, a Danube Truck Magyarország Kft. nyújtotta be. Utóbbit viszont a bíráló bizottság érvénytelennek minősítette, mivel az importőr nem teljesítette határidőre a hiánypótlási felhívásban előírt kötelezettségét.

A BYD nettó 1 896 837 140 forintos ajánlattal nyerte el a 10 darab villanybusz, illetve a működtetésükhöz szükséges töltőállomások szállítási jogát. Az eljárásban a kínai gyártó az eBus típuscsalád K9 jelű szóló modelljével indult. Az ajánlatok összegzéséből kiderült, hogy a megajánlott típus korrigált hatótávolsága az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett, a gyártó által meghatározott 20%-os maximális lemerítéssel meghaladja a felhívásban meghatározott maximális 350 kilométeres értéket, mivel egyetlen feltöltéssel akár 356 km-t is képes megtenni. A járművekre és a töltőberendezésekre együttesen vállalt 96 hónapos teljes körű jótállás mellett a gyártó a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára és a szilárdsági okból (váztörésből) adódóan a kocsiszekrény javítására 180 hónapos garanciát, az akkumulátorállományra pedig 96 hónapos jótállást és cserejótállást biztosít. (Az energiatárolóknak nyolc év elteltével is legalább 85%-os SoH (State of Health) értékkel, azaz a gyártáskori kapacitás 85%-ával kell rendelkezniük). A kocsikba vélhetően már a BYD legújabb fejlesztésű, nagyobb hatótávot garantáló, immár 343 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorcsomagja kerül majd beépítésre.

A 12 méter hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású győztes típusról ezen kívül előzetesen annyit lehet tudni, hogy befogadóképessége 4 álló fő/m2 mennyiséget alapul véve 64 fő, a jármű megengedett össztömegének és saját tömegének különbségéből származtatva pedig 82 fő. Az autóbuszok legalább 21 fix rögzítésű ülőhellyel fognak rendelkezni, ezek közül minimum 6 dobogóra lépés nélkül elérhető lesz. A környezetbarát járművek mozgatásáról két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű BYD elektromos kerékagymotor gondoskodik majd. A buszokat felszerelik 30 kW hűtőteljesítményű klímaberendezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával és beltéri biztonsági kamerarendszerrel is. A pályázat továbbá fedélzeti WiFi szolgáltatás és USB-töltőpontok – járművenként legalább 20 darab – kiépítését is megkövetelte.

A közel nettó 1,9 milliárd forint értékű beruházás a Zöld Busz Program keretében valósul majd meg, a 10 darabos flotta megvásárlásához és az infrastruktúra kiépítéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatást biztosít. A nyertes ajánlattevőnek a teljes beszerzési mennyiség szállítását és a kapcsolódó szolgáltatásokat 2022. május 15-ig kell majd teljesítenie.

A címlapkép illusztráció.

Címkék