Magazin

Nyolcszorosára növekedett Miskolcon a CNG-buszok üzemeltetési költsége

A folyamatosan emelkedő üzemanyag- és energiaárak, valamint a szintén felfelé kúszó kamatszintek nehéz kihívásokkal állítják szembe a közlekedési vállalatokat Európa-szerte. Nincs ezzel másként az amúgy is nehéz helyzetben lévő MVK Zrt. sem, amely csak az idei évben 1,7 milliárd forint többletköltséggel számol. A vállalat jelenlegi helyzetéről, valamint arról, hogy miként érintik a közlekedési társaságot az egekbe szökő energiaárak, Demeter Péter, az MVK Zrt. vezérigazgatója beszélt a Miskolci Televíziónak.

Az MVK első embere elmondta, hogy a vállalat kilátásai a 2020-as koronavírus-világjárvány idején romlottak meg drasztikusan, a kijárási korlátozások okozta utasforgalom-visszaesés miatt nagyfokú bevételkieséssel kellett szembenéznie a társaságnak. Az addig több költségvetési lábon álló cég egyik pillére azonnal megingott, miután a jegy- és bérletbevételek jelentősen elmaradtak az előző esztendőkben megszokottaktól. Ugyanebben az évben a közösségi közlekedés megsegítésére szolgáló kormányzati támogatástól is rövidesen elesett a város, így innentől csupán az önkormányzat, mint megrendelő által biztosított ellentételezésben, valamint a menetdíj-bevételekben és a rendszerátszervezéstől remélt takarékosságban bízhatott a miskolci közlekedési társaság. Demeter Péter szerint a közvetlenül az utasoktól származó bevételek lassan, de biztosan kezdik megközelíteni a 2019-es szintet, ám ezt a társaság megnövekvő költségei drasztikus mértékben elviszik.

A vezérigazgató kifejtette, az MVK Zrt. által alkalmazott összes hajtásmód esetében számottevő drágulással kell tervezniük a jövőben. A közel húszéves dízelmotoros buszok mellett a cég járműparkjának gerincét 75 darab sűrített földgáz (CNG) üzemű MAN Lion’s City – 40 darab szóló és 35 darab csuklós kivitelű kocsi – adja, amelyekhez idén 10 darab tisztán elektromos hajtású BYD autóbusz is csatlakozott.

2021 végén a gázolaj és a villamos energia ára párhuzamosan kezdett el növekedni, idén nyárra pedig szintén egyszerre ostromolták a korábbi csúcsokat. A villamos energia beszerzésére vonatkozó közbeszerzést rendszerint január elsejéig kell lefolytatnia a cégnek. A korábbi esztendőkben nettó 21 Ft/kWh árszabás idén januártól csaknem háromszorosára, 62 Ft-ra rúgott, ami önmagában 340 milliós többletköltséget jelent, csak 2022-ben – ebben a tarifában tehát értelemszerűen a háború okozta gazdasági krízis még nem játszhatott közre. Az MVK évente mintegy 6 millió kWh energiát használ fel csak a villamosközlekedéssel. Demeter Péter prognózisa szerint a 2023-ra megkötött szerződés aligha fog 250 Ft/kWh alatti végösszeget mutatni – magyarán: az idei ár megnégyszereződése szinte biztosra vehető már most.

A gázolaj tekintetében 2022 januárjához képest 50%-al emelkedtek a költségek, azaz bruttó 442 forintról bruttó 680 forintra. Ez a költségtétel önmagában 200 millió forintos többletköltséget ró az MVK-ra idén. A gázolaj és a villamos energia árának emelkedése tehát összességében több mint félmilliárd forintos plusz kiadást jelent a vállalatnak, ám ez a két tétel még együttvéve sem okoz olyan súlyos problémát a cég gazdálkodásában, mint a földgáz árának megugrása.

Az MVK az anyavállalatán, a Miskolc Holdingon keresztül a gázüzemű autóbuszok üzemeltetéséhez minden évben közbeszerzés keretében szerzi be a földgázt. A társaság idén is lefolytatta az eljárást, amelyen a legkedvezőbb ajánlatot tevő MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a korábbi 137,82 forint/m³-es ár tizenkétszeresét (nettó 1725,5 forint/m³) tette le az asztalra, amit a közlekedési vállalat forráshiány miatt semmiképp sem tudott elfogadni, így az eljárást eredménytelenné nyilvánította – ha a holding rábólintott volna a maximum 4 626 612 m³ mennyiségű földgázra vonatkozó árajánlatra, akkor a betervezett, 645 forint/m³ egységárral számított évi nettó 3 milliárd forint helyett nettó 8 millárd forintott kellett volna a gázszolgáltatónak fizetnie. Ezt követően egy központosított közbeszerzés keretében ugyanezt a gázmennyiséget ismételten megpályáztatták. Ebben az eljárásban a vonatkozó mennyiségért „csupán” hétszeres árat ajánlottak meg, amit a társaság kénytelen volt elfogadni a közszolgáltatás fenntartása érdekében. Ez az ár viszont havonta változhat, ugyanis a világpiaci árhoz van kötve. Ez a gázár-többlet csak az idei évre 750 millió forintos plusz költséget jelent. Mindezeken felül a jelenleg uralkodó kamatkörnyezetben az MVK meglévő hitelei is 400 milliós többletkiadást tesznek a miskolci közlekedési társaság vállára.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogy az egykor környezetbarát és gazdaságos alternatívát jelentő CNG-hajtás gyakorlatilag mára drágábbá vált, mint a dízelüzem, ami egyébként a társaság legköltségesebb üzemét jelentette eddig. A vezérigazgató szerint egyik napról a másikra óriási, a közösségi közlekedés üzemeltetését meghatározó változások zajlanak az energiapiacon. Szemléltetésképp elmondta: 100 kilométer megtételét 25 ezer forintnyi gázolajjal tudják megoldani, miközben korábban ezen összeg negyedéből tudta a cég ugyanilyen távon közlekedtetni gázüzemű járműveit. Az október elsejétől érvényes árak mentén a flotta derékhadát jelentő CNG-buszok üzemeltetése immár a dízelesekre fordítandó kiadások kétszeresébe kerül, vagyis a gázüzemű MAN-flotta közlekedtetésének költségei megnyolcszorozódtak. Jelenleg a frissen beszerzett villanybuszok képviselik a legolcsóbban fenntartható hajtásmódot a társaságnál, ezeket az MVK ugyanazon a költségtételen tudja üzemeltetni, mint a gázbuszokat 2022. október 1-je előtt. Ha tartósan ezen a szinten maradnak az árak – amire jelen állás szerint sajnos minden esély meg is van -, akkor az MVK a dízelmotoros és az elektromos buszait kényszerül nagyobb teljesítményben közlekedtetni. Éppen ezért a vezérigazgató elmondása szerint készek hadra fogni a régebbi, egyébként jól karbantartott, jó műszaki és kényelmi állapotban lévő 16-18 éves dízelbuszokat is, mindezt persze a CNG-üzem rovására. Már a konkrét számok is megvannak: a vállalat november végéig 12-14 darab, jórészt csuklós dízelmotoros autóbuszt tervez „feltámasztani”.

Forrás: Miskolc Televízió, címlapkép: MVK Zrt.

Címkék