Magazin

Korunk ipari forradalma – az elektrifikáció lehetőségei az autóbuszos közösségi közlekedésben

A technológia fejlődésének köszönhetően az elektromos buszok munkába állítása a közösségi közlekedésben napjainkban már nem csupán a tervezőasztalokra megálmodott mérnöki hóbort, 2023-ban ez már maga a beteljesedett valóság.

Az autóbuszos közösségi közlekedés operátorai szerte a világon (Sencsen városától Philadelphián vagy Izmiren át Delhiig) egyre nagyobb számban használnak elektromos meghajtású buszokat. Választásukat nem csupán a zöld átmenet támogatása vagy a közlekedési alapzaj csökkentése indokolja: tisztán gazdasági számítások is alátámasztják a technológiaváltás szükségességét. Különösen igaz ez ott, ahol az energiaszükséglet rendkívül importigényes. Az elmúlt évek energiakrízise rámutatott arra a talán közhelynek tűnő, de annál lényegesebb megállapításra, hogy az az ország lehet gazdaságilag sikeres és stabil, amely képes a saját energia-szükségletét előállítani, gazdasági szerkezetét pedig úgy átalakítani, hogy energiaimportjának mértéke a lehető legkisebb legyen.

A XXI. század hajnalán kibontakozó akkumulátor-technológiai forradalom alapjaiban alakítja át az autó- és buszgyártást. A fosszilis energiahordozókban szűkölködő országok, köztük hazánk is az elektrifikációnak köszönhetően szignifikánsan csökkenthetik energiaimport-igényüket, egyúttal növelhetik gazdasági stabilitásukat és függetlenségüket.

Társaságunk flottájában jelenleg 53 tisztán elektromos hajtású autóbuszt üzemeltetünk, hamarosan pedig további 48 érkezik öt vidéki városba

Az elektromos autóbuszok térnyerésében egyre nagyobb szerepet játszanak a gazdaságossági számítások és az üzemeltetés hatékonyságát érintő megfontolások, amelyeket a Volánbusz Zrt.-nél tudományos igényességgel végzett tesztek és mérési eredmények is alátámasztanak. Az elmúlt években a társaságunknál végzett elektromos buszos tesztek olyan kardinális tapasztalatokkal és tanulságokkal szolgáltak, amelyek birtokában kellő bátorsággal folytathatjuk az építkezést. A tesztmérések elemzései alapján fontosnak tartom kiemelni az alábbi megállapításokat:

  • A Volánbusz által használt elektromos buszok fogyasztása 2022-ben kb. 1 kWh/km volt, azzal, hogy ez az érték télen minimálisan több (+0.3 kWh), míg nyáron kevesebb (-0.2 kWh).
  • A fogyasztási adatokból következik, hogy az elektromos energiát tároló akkupakk méretétől függően egy busz megbízhatóan 300 km napi futásteljesítményre képes (320-350 kwh akkumulátor kapacitás teljesen átlagos egy elektromos busz esetében).
  • A gyorstöltésnek köszönhetően egy 300 kWh-ás akkumulátor kb. 2 óra alatt feltölthető, így biztosított az elektromos busz gyors rendelkezésre állása, forgatása.
  • A Volánbusz tekintetében a 300 km-es napi futásteljesítmény azt jelenti, hogy a jelenlegi járműpark közel 1/6-át (kb. 1000 db) elektromos buszra lehetne cserélni.
  • Ami a karbantartási költségeket illeti, ahogy az a trolibuszok működtetésénél is megfigyelhető, az elektromos buszok üzemeltetésének költsége harmada a dízel meghajtású buszokénak, mindehhez alacsony OPEX-, ugyanakkor magas CAPEX-érték társul.
  • Az akkumulátorok ára folyamatosan csökken, míg az élettartamuk folyamatosan növekszik: egyes gyártók már 2022-ben is 8 év teljes garanciát vállaltak a termékre.

1. ábra

  • A gázolaj árammal való kiváltása azért is előnyös, mert saját áramtermelő kapacitás kiépítésével az áram ára lényegesen alacsonyabb a gázolajénál, szinte ingyen van. Ha nincs saját áramtermelési erőforrás, hosszú távon akkor is inkább számolhatunk az áram árának jelentős csökkenésével, ellentétben a gázolajéval.
  • Végül, ami az üzemeltetés szempontjából a Volánbusznak különösen fontos, a társaság méretéből adódóan pedig nemzetgazdasági szempontból is hangsúlyos: az elektromos energia hatékony előállítása vállalati és országos szinten egyaránt megoldható. Ezzel hosszú távon megvalósulhat az ellátásbiztonság és csökkenthető az energiaimport.

2. ábra

A fenti ábra jól mutatja, hogy a „standard” időben közlekedő autóbusz-járatok esetében a fejlett, kedvező fogyasztású és alacsony károsanyag-kibocsátású dízelbuszok alkalmazása célszerű, míg a „peak” időszakok járatbiztosítására (amelyek naponta 300 km alatti távot tesznek meg) tökéletes megoldást jelenthetnek az elektromos buszok. Ez utóbbiak a völgyidőszakokban – bizonyos napszakokban és megfelelő időjárási viszonyok mellett – akár napelemről is tölthetőek. A völgy- és a csúcsidőszakon kívüli töltés további megtakarításokat is eredményezhet, hiszen – ahogy az a fent ábrán is látható – éjszakai időszakban az elektromos buszok töltési költsége még alacsonyabb. A 3. ábra adatai mutatják, hogy az elektromos áram ára mind a nappali, mind az éjszakai időszakban szignifikánsan alacsonyabb, mint a dízelé vagy a gázé. Az is látható, hogy üzemeltetési oldalról (OPEX) – az üzemanyag árát és a karbantartási költségeket is figyelembe véve – az elektromos buszok jóval gazdaságosabban működtethetőek, mint a dízel- vagy gázüzemű társaik.

3. ábra

A jelentős flottaméretből fakadóan és a fenti megállapítások alapján adódik a kérdés, hogy a Volánbusz lehetne-e több, mint közösségi közlekedési szolgáltató? A mai technológiai fejlettség, illetve társaságunk járműoperátori gyakorlatának figyelembevételével, könnyen kiszámítható, hogy 1000 db elektromos busz esetén – buszonként 300 kWh akkumulátor-kapacitással számolva – a teljes elektromos buszflotta napi áramigénye 300 megawattóra. Ez a lépték forradalmi változást hozhat a Volánbusz működésében: ekkora mértékű tárolói kapacitással további üzleti lehetőségek nyílnak meg előttünk. Egyrészt közösségi szolgáltatóvá válhatunk, esetenként kiegyenlítő energiát szolgáltatva a MAVIR részére (Vehicle-to-grid, azaz V2G) vagy virtuális erőművi szolgáltatást nyújtva a fotovoltaikus erőműveket üzemeltetők számára. Társaságunk ezenfelül önálló zsinórerőműi kapacitással rendelkező termelővé válhat, amely a saját célú felhasználáson túl termelt szabad kapacitását értékesítheti a piacon, esetleg az elektromos autóval rendelkezők számára lakossági hozzáférést is biztosítva. Az áram értékesítése a Volánbusz több mint 60 vidéki telephelyén kiépített üzemanyagtöltő állomáson megoldható. Végül, de nem utolsósorban további üzleti lehetőséget jelent, hogy a körforgásos gazdaság jegyében a kapacitásukból veszített, de még használható akkumulátorok – akár szünetmentes tápegységekként – a későbbiekben „storage” vagy egyéb másodlagos célra továbbértékesíthetőek.

4. ábra

A cikkben vázolt technológiaváltást, illetve a klasszikus autóbusz-operátori szerep továbbgondolását segítheti a magyar piacon jelen lévő, jelentős hazai tulajdonban álló buszgyártók, az elmúlt években megjelent akkumulátorgyártók és a Volánbusz nemzetközi szinten is egyedülálló szakmai és operátori tapasztalatainak szintetizálása. Meglátásom szerint a technológia rohamos változása ma már lehetővé teszi, hogy e három pillér alapulvételével, valamint hazánk sajátos földrajzi adottságainak (a napelemparkok és a geotermikus erőművi kapacitások hatékony kiépíthetőségének, ugyanakkor a fosszilis energiahordozók hiányának) figyelembe vételével az autóbuszos közösségi közlekedés új működési struktúráját és új üzleti modelljét hozzuk létre, amelyben a Volánbusz az operátori tevékenysége mellett energiakereskedői és -termelői feladatokat is elláthat, ezzel az elektromos buszipar katalizátora lehet.

Kruchina Vince 2022 júliusa óta tölti be a Volánbusz elnök-vezérigazgatói pozícióját. A közgazdász, energetikai szakközgazdász és szociológus végzettségű szakember a közlekedéspolitika, valamint a projektmenedzsment terén is jelentős hazai, illetve nemzetközi felsővezetői tapasztalatokkal rendelkezik. Kruchina Vince 2012-ben csatlakozott a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer bevezetéséért felelős minisztériumi projektcsapathoz, majd 2017 és 2022 között a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. vezérigazgató-helyetteseként a társaság kiemelt belföldi és nemzetközi projektjeinek végrehajtását koordinálta. 2014 óta az MVM ERBE Zrt. felügyelőbizottságának is tagja.

A Volánbusz vezetőjeként elkötelezett a fenntartható közösségi közlekedés – azon belül is a Zöld Busz Program – megvalósítása, a vasúti és a buszmenetrend összehangolása, a szolgáltatási színvonal további emelése, valamint a 2018-ban elindított flottacsere és a hatékonyságnövelő intézkedések mellett.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék