Magazin

A világon minden harmadik elektromos jármű akkumulátora a kínai CATL-től származik

A dél-koreai SNE Research piackutató cég elemzése szerint 2022 első felében világszerte 203,4 GWh együttes összkapacitású akkumulátorállományt építettek be különböző elektromos járművekbe (BEV, PHEV, HEV). A 2022 januárja és júniusa között regisztrált adatok is jól mutatják, hogy jelentősen megugrott a kereslet az elektromos járművek iránt, ugyanis a mostani első féléves számok már a tavaly egész évben beépített akkumulátorkapacitás 68,5 százalékát teszik ki és 76 százalékos éves növekedést jelentenek a megelőző év azonos időszakához képest. Viszont, ha még egy évet visszaugrunk az időben akkor azt látjuk, hogy 2020-as egész éves adatokhoz képest a mostani féléves számok már több mint 37 százalékos növekedést mutatnak.

A globális piacot 2022 első felében a hazánkban 3000 milliárd forintos beruházással, egy 100 GWh éves kapacitású akkugyárat felépíteni készülő kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) uralta 34,8 százalékos, azaz 70,9 GWh piaci részesedéssel, ami 6,2 százalékpontos növekedést jelent az előző év azonos időszakának 28,6 százalékához képest. A CATL lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorait olyan buszgyártók elektromos autóbuszaiban találjuk meg, mint a VDL, az Ebusco, az Anadolu Isuzu, a Quantron AG, a Yutong, a Mellor, az ATB Bus, vagy éppen az Ikarus, de hamarosan, egy nemrégiben kötött megállapodás szerint, a Solaris is a kínai akkugyártó energiatárolóit alkalmazza majd egyes típusaiban. Emellett a kínai cégóriás 2019 óta együttműködik a Daimler Truckkal is; a Mercedes-Benz eActros, a Mercedes-Benz eEconic, a Freightliner eCascadia és a Freightliner eM2 modellekbe is a CATL akkujai kerülnek.

Második helyen, jelentős lemaradással, a dél-koreai LG Energy Solution végzett 14,4 százalékos, 29,2 GWh-ás részesedéssel, a harmadik pedig a BYD volt 11,8 százalékos, azaz 24 GWh-ás részesedéssel. 2022 első felében ez a három akkumulátor beszállító uralta a globális akkumulátor piac több mint 61 százalékát. Az összes többi akkumulátorgyártó csak egyszámjegyű piaci részesedéssel rendelkezik; a Panasonic  9,6 százalékkal negyedik, az SK On 6,5 százalékkal pedig az ötödik helyen áll, őket követi 4,9 százalékkal a Samsung SDI és 4,1 százalékkal a kínai CALB.

A féléves értékelés jól mutatja az akkumulátoripar növekedési ütemét: 2021-ben a CATL 96,7 GWh kapacitást értékesített 32,6 százalék piaci részesedés mellett, idén pedig már hat hónap alatt elérte a 70,9 GWh-t. A BYD a 2021-es 8,8 százalékos piaci részesedéséhez képest is jelentős növekedést ért el az idei év első felében, ugyanis az előző év azonos időszakában még csak  egyszámjegyű, 6,8 százalék volt a kínai cég részesedése a globális piacon.

A címlapkép illusztráció, fotó: Ebusco.

Címkék