Kitekintő

Érkezik az elektromos MAN Lion’s Intercity LE?

Helyközi, alacsony belépésű villanybusszal bővítené kínálatát az „oroszlános márka” – ezt Rudi Kuchta, az MAN Truck & Bus autóbusz-üzletágának vezetője jelentette be az MAN Electrifying Europe 10 napos demonstrációs turnéjával kapcsolatos értékelése során. A nyolc európai országot felölelő túra keretében április végén egy tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E indult útnak a bajor fővárosból, Münchenből a 2500 kilométerre fekvő az írországi Limerickbe, hogy ott részt vegyen az International Bus Euro Test 2022 versenyen és megmérkőzhessen a Higer, a Karsan, a Mercedes-Benz, valamint a Volvo frissen kifejlesztett BZL Electric nevű elektromos platformját használó egyiptomi MCV villanybuszával a nemzetközi Év Autóbusza (Bus of the Year) 2023 kitüntető címért.

Rudi Kuchta a tíznapos turné kapcsán elmondta, hogy a 480 kW összkapacitású NMC akkucsomaggal szerelt városi villanybuszuk 41,0 km/h-es átlagsebesség és 20,8%-os átlagos rekuperációs ráta mellett 2448,8 kilométeres távot tett meg München és Limerick között. Ezen idő alatt összesen 1763,7 kWh energiát használt fel, ami egy kilométerre vetítve 0,72 kWh átlagfogyasztást jelent. Az autóbusznak a számtalan topográfiai kihívás ellenére a tíz nap során egyetlen egyszer sem volt szüksége közbenső töltésre, minden nap gond nélkül teljesítette az aznapra kitűzött feladatot. A jármű a második és a harmadik napon Svájc és Liechtenstein területén áthaladva az Alpok szerpentinjeit is megjárta, eközben előbb 1248 méter, majd 1433 méter szintkülönbséget küzdött le átlagosan -1 °C-os hőmérsékleten. A harmadik napot 274,6 kilométer megtételével, 56,4%-os akkumulátor töltöttséggel és több mint 50%-os rekuperációs rátával zárta.  A legtöbb kilométert a hetedik napon, a Brüsszelből a franciaországi Rouenbe vezető úton tette meg, amikor 76%-nyi energia felhasználásával 417,9 kilométert teljesített.

Az autóbusz-üzletág vezetője az eredmények ismertetése mellett kitért arra is, hogy a jövőben a városi mellett helyközi kategóriában is kínálnak majd tisztán elektromos hajtást, ugyanis 2025-től alacsony belépésű, kifejezetten regionális és hosszabb menetrend szerinti járatokra szánt M3/II osztályú modellel bővítenék termékpalettájukat. Az új típusról ennél többet egyelőre nem árult el, de vélhetően egy, a tavaly bemutatott és 2024-től már háromtengelyes kivitelben is elérhető Lion’s Intercity LE alapjaira épülő villanybuszra lehet számítani, bár a premier idején még nem volt szó tisztán elektromos változatról. (Érdekesség, hogy a fő rivális Daimler Buses épp a hónap elején jelentette be, hogy ugyancsak 2025-re tervezi tisztán elektromos hajtású helyközi modelljének bevezetését.) Rudi Kuchta emellett azt is megjegyezte, hogy 2030-ig nem terveznek hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel szerelt autóbuszt a piacra dobni, az alternatív hajtások fejlesztése terén tett erőfeszítéseik középpontjában továbbra is elsősorban az akkumulátoros elektromos járművek állnak, amelyek szerintük költséghatékonyabb és zöldebb megoldást jelentenek a hidrogénhajtású járművekhez képest.

A címlapkép illusztráció, forrás: MAN Truck & Bus

Címkék