Kitekintő

MAN Electrifying Europe Tour: 10 nap, 8 ország és 2500 kilométer

Április 29-én startol az MAN Truck & Bus MAN Electrifying Europe Tour néven futó e-busz turnéja, melynek keretében egy tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E indul útnak a bajor fővárosból, Münchenből az írországi Limerickbe, hogy ott részt vehessen majd az „International Bus Euro Test 2022” versenyen. A 10 napos út alatt az autóbusz több európai várost érint, s a tervek szerint mintegy 2500 kilométert fog megtenni változatos útviszonyok között, demonstrálva ezzel is az e-buszozás mindennapi alkalmazhatóságát és megbízhatóságát.

Az autóbusz 10 nap alatt nyolc európai országon halad majd keresztül, a müncheni start után útba ejti többek között Innsbruckot, St. Moritzot, Vaduzt, Zürichet, Strasbourgot, Luxembourgot, Brüsszelt, Rouent és Cherbourg kikötővárost is. A turné május 8-án Írországban, Limerickben ér véget; itt kerül megrendezésre május 9. és 12. között az „International Bus Euro Test 2022” verseny, amelyen az „oroszlános” márka ezzel a villanybusszal méretteti meg magát és száll ringbe a nemzetközi Év Busza (Coach of the Year) 2023 kitüntető címért.

Rudi Kuchta, az MAN Truck & Bus autóbusz-üzletágának vezetője a turné kapcsán elmondta, hogy a 10 napos úttal azt szeretnék megmutatni, hogy mindez már napjainkban is lehetséges kibocsátásmentesen és megbízhatóan. Az MAN csapata több európai metropoliszt is meglátogat és nem riad vissza sem hegyektől, sem pedig völgyektől, s ha kell, akár átkel egy alpesi hágón is, ezzel is bizonyítva, hogy az MAN ebusza a legkülönbözőbb üzemeltetési körülmények között is megállja a helyét, megbízható és a tárolt energia több mint elegendő még az ilyen, némi megpróbáltatást tartogató útviszonyok között is. Az MAN az Ukrajnával való szolidaritás jegyében a buszt kék és sárga dizájnelemekkel is ellátta, jelezve, hogy a konszern a háború áldozatai és a béke mellett áll.

A 12 méteres járműbe – melynek mozgatásáról egy 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotor gondoskodik – az MAN-től megszokott módon egy 6 modulos, 480 kW összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkucsomag került, amellyel a gyártó szerint az autóbusz kedvező feltételek mellett akár 350 kilométert is képes megtenni az energiatárolók teljes, tervezetten 8 éves élettartama alatt. Érdekesség, hogy demóbuszt már az MAN városi buszaihoz is elérhető MAN OptiView digitális tükörhelyettesítő rendszerrel szerelték fel.

Az autóbusz útvonalát és a túra történéseit a https://go.man/roadtrip oldalon lehet nyomon követni.

Fotók: MAN Truck & Bus

Címkék