Magazin

Csuklós MAN villanybuszt tesztelnek a fővárosban

A Zöld Busz Program részeként ismét egy tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 18 E demóbusz vendégeskedik hazánkban, amelyet elsőként az ArrivaBus tesztel augusztus 11-ig Budapesten, a BKK 8E jelzésű viszonylatán. Tavaly a típus egyik első demópéldányát próbálhatta ki több vidéki település, ezúttal egy másik négyajtós, 2022-es évjáratú tesztbusz érkezett a mintaprojektbe.

A kocsi egy igazi, definitív bemutatóbusz, ez a példány szerepel a gyártó legutóbb, a típusról kiadott sajtófotóin is. A 130 fő befogadására alkalmas autóbuszba az MAN csuklós modelljénél jelenleg elérhető legnagyobb, 8 modulos, 4,4 tonna súlyú, 640 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag került. A városi közlekedéshez optimalizált termomenedzsment rendszerrel rendelkező akkupakk 80%-os DoD (depth of discharge) beállítással 512 kWh érdemi kapacitással gazdálkodhat, amellyel a jármű a gyári adatok és az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, 1,5 kWh/kilométer fogyasztással akár 350 kilométert is képes megtenni. A típus vételára jelenleg, felszereltségtől függően, 270-280 millió forint körül mozog a piacon.

A közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű, 18,1 méter hosszú villanybusz mozgatásáról két elektronikusan szinkronizált, egyenként 160 kW névleges-, és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor gondoskodik, vagyis a kocsi B- és a C-tengelye is hajtott. A teljes rendszer együttesen 320 kW állandó- és 540 kW csúcsteljesítményt ad le, a motorok pedig – amelyek elhelyezésükből adódóan könnyebben hozzáférhetőek és gazdaságosabban karbantarthatóak, valamint jóval egyszerűbb felépítésűek mint a portálfutóműbe integrált HUB-motorok – egy-egy hagyományos portálfutóművet hajtanak meg.

A Budapesten tesztelt jármű az MAN gyári fotóján

Az autóbuszt kizárólag hagyományos plug-in töltővel, a mellső tengely felett jobb-, illetve baloldalon kialakított járműoldali interfészen keresztül lehet feltölteni; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető. A buszt fejlett járművezetőiasszisztens-rendszerekkel – beleértve a kamera alapú  holttérfigyelőt, a sávelhagyás-figyelő rendszert (LGS), a gázolásveszélyre figyelmeztető jelzést és a vészfékasszisztenst – és abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel is felszerelték. A 2020-ban piacra dobott típust részletesen ebben az írásunkban mutattuk be.

 

Címkék