Magazin

Ismét egy elektromos MAN Lion’s City 18 E-t tesztel az ArrivaBus

Február közepéig egy tisztan elektromos hajtású MAN Lion’s City 18 E-t tesztel az ArrivaBus Budapesten, az e8E jelzésű viszonylaton. A jármű a tesztidőszak alatt Kelenföldről indulva, Gazdagréten, az Erzsébet hídon és a Belvároson át, Zuglót is érintve Újpalotáig közlekedik, egyetlen irányba is több mint húsz kilométert tesz meg, egy teljes forduló 41 kilométer.

A mostani tesztüzem már a harmadik alkalom, hogy az MAN csuklós villanybusza megfordul a fővárosban, először 2022-ben, majd 2023-ban találkozhattak a budapesti utazók az MAN Lion’s City 18 E modellel a 8E viszonylaton. Az Arriva üzemeltetésében február 15-ig lehet kipróbálni a járművet, természetesen ezúttal is díjmentesen.

Maga a jármű egy 2022-es évjáratú, háromajtós, elővárosi kialakítású gyári tesztbusz. A közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű buszba a modellnel jelenleg elérhető legnagyobb, 8 modulos, 4,4 tonna súlyú, 640 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag került. A városi- elővárosi közlekedéshez optimalizált termomenedzsment rendszerrel rendelkező akkupakk 80%-os DoD (depth of discharge) beállítással 512 kWh érdemi kapacitással gazdálkodhat, amellyel a jármű a gyári adatok és az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések szerint, 1,5 kWh/kilométer fogyasztással 350 kilométert is képes megtenni. Mindezek alapján elméletileg a járműnek nem okozhat gondot a napi forgalmi feladatok teljesítése, amelyek a rezsijáratokkal együtt összesen 250 kilométert tesznek ki.

A 18,1 méter hosszú villanybusz mozgatásáról két elektronikusan szinkronizált, egyenként 160 kW névleges-, és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor gondoskodik, vagyis a kocsi B- és a C-tengelye is hajtott. A teljes rendszer együttesen 320 kW állandó- és 540 kW csúcsteljesítményt ad le, a motorok pedig egy-egy hagyományos portálfutóművet hajtanak meg. Az autóbuszt kizárólag hagyományos plug-in töltővel, a mellső tengely felett, jobb oldalon kialakított járműoldali interfészen keresztül lehet feltölteni; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető. Az áttetsző csuklóharmonikával, Kiel utasülésekkel és fahatású padlóburkolattal ellátott buszt fejlett járművezetőiasszisztens-rendszerekkel – beleértve a kamera alapú  holttérfigyelőt, a sávelhagyás-figyelő rendszert (LGS), a gázolásveszélyre figyelmeztető jelzést és a vészfékasszisztenst – és abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel is felszerelték.

Címkék