Kitekintő

A TRATON-csoport 2026-ig 2,6 milliárd eurót fektet az elektromobilitásba

A TRATON-csoportnál teljes erőbedobással dolgoznak az e-mobilitás korszakára való áttérésen: a Volkswagen-birodalom haszonjárműves részlege a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az elektromos hajtásláncok fejlesztésére. A deklarált cél nem kevesebb, mint hogy a vállalatcsoport cégcsoport legyen a teherautók és autóbuszok számára fejlesztett moduláris elektromos hajtások gyártása terén.

A Volkswagen konszern irányítása alatt álló TRATON-csoport, melynek égisze alatt az MAN, a Scania valamint a főként Dél-Amerikát kiszolgáló Volkswagen Caminhões e Ônibus is működik, 2026-ig összesen 2,6 milliárd eurót tervez befektetni villamos hajtással rendelkező járművek fejlesztését megalapozó kutatásokba. A cégcsoportnál eredetileg 1 milliárd, majd 1,6 milliárd eurót különítettek el az elektromos offenzívára, amit nemrégiben további 1 milliárd euróval toldottak meg. A konszern az évtized közepéig visszavágná a hagyományos hajtásrendszerek fejlesztésére fordítandó kiadásokat. A TRATON elekrifikációs stratégiája szerint a modern belső égésű motorok továbbfejlesztésére fordítandó beruházások költségei 2026-ra csupán az óriásvállalat termékfejlesztésének kevesebb, mint egyötödét tennék ki, miközben az elektromobilitás terén végrehajtott termékfejlesztés aránya megduplázódna.

A konszern által tulajdonolt márkák már konkrét célokat is megfogalmaztak a 2025 és 2030 közötti időszakot illetően. A Scania 2025-re szeretné elérni, hogy európai egységértékesitésének mintegy 10%-a elektromos hajtással rendelkezzen, az MAN-nél pedig úgy számolnak, hogy 4 év múlva az újonnan értékesített autóbuszaiknak fele már elektromos hajtással rendelkezik majd. Az évtized végére a Scania minden második eladott teherautója lesz majd nulla károsanyag-kibocsátású, a konszerntárs MAN-nél pedig ez a részarány a középnehéz teherautóknál 60%, a nehéz tehergépjárművek esetében pedig 40% lenne. A Scania emellett tavaly, a Glasgowban megrendezett 26. klímacsúcs közlekedési szektor dekarbonizációjának szentelt napján ígéretet terr arra, hogy 2040-ig fokozatosan leállítja a fosszilis energiahordozóval üzemelő autóbuszainak és teherautóinak forgalmazását világszerte, a nagyobb piacokon pedig erre már 2035-től törekedni fog.

A TRATON az alternatív hajtások fejlesztése terén tett erőfeszítéseinek középpontjában elsősorban az akkumulátoros elektromos járművek állnak. A vállalatcsoportnál úgy látják, hogy az ilyen modellek legtöbb esetben – főleg hosszabb távú útvonalakon – költséghatékonyabb és zöldebb megoldást jelentenek a hidrogén-meghajtású járművekhez képest. A TRATON álláspontja szerint a hidrogénüzemű teherautók és autóbuszok komoly hátránya az, hogy a kinyerhető energiának csupán egynegyede fordítható a jármű hajtására, míg a maradék háromnegyed elvész a lezajló elektrokémiai reakció (fordított elektrolízis) során. A cégcsoport vezetése nem osztja azt a gyakran hangoztatott elgondolást, mely szerint rövidebb utakra csak az akkumulátoros, míg a nagy távolságok leküzdésére csak a üzemanyagcellás hajtásrendszerek lennének az ideálisak, szerintük a rendszeres és intenzív használat a döntő az elektromos járművek jövedelmezősége és az akkumulátorok amortizációja szempontjából.

Mindazonáltal a cégcsoportnál is úgy látják, hogy az elkövetkezendő évtizedben a hidrogénhajtású járművek jelenléte egyre inkább megerősödik a piacon, ezért a TRATON a haszongépjármű-gyártó ágazat további két meghatározó szereplőjéhez, a Mercedes-Benz és a Setra márkákat birtokló Daimler Truckhoz, valamint a Volvo Grouphoz csatlakozva tavaly egy nyilvános autóbusz és teherautó töltőhálózat kiépítését és üzemeltetését szolgáló vegyesvállalatot hozott létre. A három járműipari konszern legalább 1700 nagyteljesítményű, zöld energiát hasznosító töltőállomás telepítését és üzemeltetését tervezi autópályákhoz, valamint logisztikai központokhoz és célállomásokhoz közel öt éven belül. A kezdeményezés az eddigi legnagyobb töltési infrastrukturális beruházás lesz az európai haszongépjármű-iparban.

Fotók: TRATON SE

Címkék