Magazin

Bemutatkozott Kaposváron az MAN elektromos tesztbusza

A napokban számoltunk be portálunkon arról, hogy Kaposváron is elstartol a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt, melynek részeként egy, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. és a BM Heros által delegált MAN Lion’s City 12 E villanybusz áll forgalomba, és teljesít majd szolgálatot egy hónapon át a somogyi megyeszékhely helyi viszonylatain. A már felmatricázott autóbuszt a Kaposvári Közlekedési Zrt. hétfőn mutatta be egy sajtótájékoztató keretein belül.

Az eseményen elhangzott, hogy a jármű öt hétig marad Kaposváron, és a város minden viszonylatán tiszteletét teszi majd, hogy lehetőség szerint minél több kaposvári találkozhasson vele.

Turnai Károly, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg 40 darab CNG-üzemű autóbusz üzemel Kaposváron, a cél azonban hosszabb távon az, hogy ezeket a járműveket fokozatosan lecseréljék elektromos hajtásúakra. Hozzátette, várhatóan idén két villanybusz már érkezik Kaposvárra. A két jármű beszerzésére a közlekedési cég még év elején indított közbeszerzési eljárást, amely egyébként elég bizarr peremfeltételeket állított a pályázók elé, ugyanis a kiírás a 12,5 méteres szóló buszokig elvileg minden méretkategóriát megenged. Emellett a pályázat elvárásai több ponton is ütötték egymást – a már bírálati szakaszban tartó eljárásról itt írtunk részletesen.

A Kaposvárra érkezett, teljes hosszban alacsonypadlós, 12,2 méter hosszú villanybusz fontosabb műszaki jellemzőit ebben az írásunkban ismertettük néhány napja.

Az MAN városi típuscsaládjának tisztán elektromos meghajtású tagja a 2018-as hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon, az új generáció dízelmotoros kivitelével egyszerre mutatkozott be, az első sorozatgyártású példányok pedig szinte pontosan két évvel ezután, tavaly októberben készültek el az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében, amelyet a német óriásvállalat elsősorban a villanybuszok gyártására állított át. A sort a 12 méter hosszú szóló változat nyitotta. Az első ügyféljárművek a Verkehrsbetriebe Hamburg Holstein (VHH) vállalatnak készültek, ezeket Malmö és Nürnberg jelentős megrendelései követik. A típus 18 méteres csuklós kivitelének első szériapéldányai áprilisban gördültek le a szerelősorról.

Az MAN 2020-ban Electrifying Europe néven kontinentális roadshow-t indított, melynek keretében több MAN Lion’s City E villanybusz turnézik teszt jelleggel Európa nagyobb városaiban. Tavaly a programban hazánk is érintett volt, hiszen Hamburg, München, Wolfsburg, Köln, Antwerpen, Luxembourg és Barcelona mellett Budapest is szerepelt a naptárban. Idén többek között Oroszországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában és Litvániában zajlott, illetve zajlik a roadshow következő felvonása, a kaposvári tesztbusz is a körút litván állomásáról érkezett Magyarországra.

Fotók: 74nullanulla.hu

Címkék