Magazin

Csuklós MAN villanybusz érkezik a Zöld Busz Programba

Újabb csuklós elektromos autóbusz tesztüzeme kezdődik meg a Zöld Busz Program keretében: néhány hete egy csuklós eCitaro érkezett hazánkba, április 14-től pedig egy másik német elektromos csuklós, egy MAN Lion’s City 18 E is lehetőséget kap a bizonyításra a kormányzati programban, elsőként Székesfehérvár helyi viszonylatain.

Információink szerint csütörtöktől az MAN Truck & Bus egyik csuklós elektromos demóbusza áll szolgálatba Székesfehérvár helyi vonalain. A kéthetes tesztüzem tényét maga a Volánbusz is megerősítette weboldalán, viszont a tesztjármű kiviteléről nem közölt további részleteket. Mindazonáltal mi úgy tudjuk, hogy Székesfehérvárra az MAN Európában turnézó sötétzöld – a fotókon is látható – „falkavezére” érkezik, amelyről a haszongépjármű gyártó konszern 2020 szeptemberében rántotta le a leplet.

A 18,1 méter hosszú tesztbusz 120 fő (45 ülő és 75 álló utas) befogadására alkalmas, s miként azt az MAN elektromos típusaitól már megszokhattuk, a robusztusabb és könnyebben karbantartható központi motoros elrendezést követi. A közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű monstrum mozgatásáról két elektronikusan szinkronizált, egyenként 160 kW névleges-, és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor gondoskodik, vagyis a kocsi B- és a C-tengelye is hajtott; a teljes rendszer együttesen 320 kW állandó- és 540 kW csúcsteljesítményt ad le, a motorok pedig egy-egy hagyományos portálfutóművet hajtanak meg – a két motor alkalmazása amellett, hogy a leadott vonóerő célszerű vezérlésével javítja a menetbiztonságot, a jármű rekuperációs képességét is megnöveli, azaz a fékezések során a mozgási energia nagyobb része nyerhető vissza villamos energia formájában.

A járművet cégcsoporton belülről (egész pontosan a svéd Northvolttól) származó, a városi közlekedéshez optimalizált termomenedzsment rendszerrel rendelkező, 8 modulos, 4,4 tonna súlyú, 640 kW összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkucsomaggal szerelték – az egyes modulokat a szóló változathoz hasonlóan a tetőn helyezték el, amit a gyártó a jobb hozzáférhetőséggel és balesetvédelmi szempontokkal indokol. Az akkupakk teljes kapacitásának 80%-os, azaz 512 kWh-nyi energia felhasználásával az oroszlános csuklósok a felhasználási jellemzőktől függően akár 400 kilométer megtételére is képesek az MAN szerint, de a 200-270 kilométeres hatótávot a gyártó bármilyen időjárási körülmények között garantálja. Az autóbuszt kizárólag hagyományos plug-in töltővel, a mellső tengely felett jobb-, illetve baloldalon kialakított járműoldali interfészen keresztül lehet feltölteni; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető. A típust részletesen ebben az írásunkban mutattuk be.

Fotók: MAN Truck & Bus

Címkék