Kitekintő

Gázüzemű termékvonallal erősít az Irizar

Újabb fejezet kezdődik az Irizar és a Scania évtizedek óta tartó szoros együttműködésében: a spanyol buszgyártó városközi és távolsági típusainak egész sorát teszi elérhetővé a Scaniától származó sűrített- (CNG), illetve cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemű hajtáslánccal.

A hagyományosan főként távolsági típusokban erős Irizar palettáján az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív hajtásmódok. A felhozatal most gázüzemű típusokkal bővül, amelyek világszerte a fenntartható közlekedés egyik kiforrott és megfizethető megoldását jelentik. Az Irizar szerint a földgázzal hajtott autóbuszok CO2-kibocsátása 20-25 %-kal alacsonyabb egy azonos méretű dízelmotoros típusénál, míg nitrogén-oxidokból akár 60%-kal, szilárd részecskéből pedig 98%-kal kevesebbet juttatnak a levegőbe visszafogottabb zajterhelés mellett, miközben az üzemeltetési költségek akár 35%-kal csökkenthetők. A városi szegmensben ugyan továbbra is kizárólag elektromos hajtású típusokat kínál a cég, a városhatár átlépésére szánt modellek közül viszont hamarosan négy is elérhetővé válik környezetbarát, sűrített (CNG) és/vagy cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott változatban.

Az i3 le változatok sora CNG-üzemű kivitellel bővül

Az alacsony belépésű, főként elővárosi járatokra ajánlott i3 le és a normálpadlós, helyközi kialakítású i4 mellett a nagyobb méretű i6 és i6S turistabuszok is rendelhetők lesznek gázüzemű kivitelben, 12 és 15 méter közötti hosszváltozatokban. Az i3 le esetében kizárólag CNG-hajtást kínál majd az Irizar a jelenleg is elérhető dízelmotoros és hibrid verziók mellé, a hosszú távú utazásokra termett i6 és az i6S viszont LNG-üzemű változatban lesz kapható. Az átmeneti jellegű i4-eshez mindkét gázos hajtásmód választható lesz, de a dízelmotoros és a hibrid hajtáslánc is a kínálat része marad. Az Irizar tájékoztatása szerint a CNG-vel üzemelő típusok esetében kb. 500 kilométeres hatótáv érhető el, míg LNG-hajtás esetén ennek dupláját ígéri a spanyol gyártó.

Az üzemanyag jellegétől függetlenül a gázhajtású modellek kizárólag Scania alvázon lesznek rendelhetők, nem véletlenül. Az LNG-hajtás esetében ma még komoly visszatartó erőt jelent a potenciális ügyfelek számára a töltési infrastruktúra hiánya, az Irizar pedig nem vállalt sok kockázatot: saját hajtáslánc fejlesztése helyett „kölcsönvették” az évtizedes partner Scania technikai alapjait, amely az Interlink sorozat 2018-ban bemutatott, cseppfolyósított földgázzal működő változatával az olasz piacon említésre méltó sikereket ért el az utóbbi időben.

Az Irizar i6S turistabuszt akár LNG-hajtással is kérhetik a jövőben a leendő üzemeltetők

Az együttműködés keretében készült első autóbusz a címlapképünkön látható 12 920 mm hosszú, M3/II járműosztály szerint specifikált, CNG-hajtású i4-es, amely alá Scania K320 EB 4X2 E6D típusú önjáró alváz került. A jármű tetején egy 750 kg tömegű, 1260 liter össztérfogatú CNG-tartályegység kapott helyet – a négy darab, hosszában beépített Type 4-es kompozit tartályban összesen 240 kg földgáz tárolható a megszokott 220 bar nyomásra sűrítve. Igény esetén a hatótáv egy további tartály beépítésével növelhető. A tetőre szerelt tartályok jókora mérete a gyártó szerint sem esztétikai, sem pedig aerodinamikai szempontból nem okoz hátrányt, amit azért nehéz maradéktalanul elhinni. Az utastér kialakítása, a légkondicionáló, valamint a csomagtér befogadóképessége megegyezik a hagyományos változatokéval. A járműbe épített biztonsági ellenőrzőrendszer figyelmezteti a buszvezetőt az esetleges gázszivárgásra és élesíti az automata fedélzeti tűzoltórendszert. Az új típus megfelel a tetőszilárdságra vonatkozó ENSZ-EGB 66.02 és a CNG-üzemű járművek biztonsági megoldásairól rendelkező ENSZ-EGB 110-es előírásoknak.

Az i4-eshez CNG és LNG hajtáslánc is választható lesz – bár ezen a képen még egy normál dízelmotoros példány szerepel

Amint azt korábban megírtuk, a stílusos megjelenésű i4-es ráncfelvarrott változatát a tavaly októberben megrendezett brüsszeli Busworld 2019 kiállításon mutatta be az Irizar. A típus az alvázas kivitelek mellett önhordó (Integral) karosszériával is kapható, számtalan hosszváltozatban, háromféle padlószint-kialakítással.

Fotók: Irizar

Címkék