Kitekintő

Ausztráliába megy az Irizar i6S

Az ausztrál piacon is bevezeti népszerű felső-középkategóriás turistabuszát, az i6S-t az Irizar. A délkelet-ázsiai régió igényeihez igazított változat hivatalos sajtóbemutatóját július 19-én, a Melbourne Exhibition and Convention Centre-ben tartották, mintegy 200 meghívott vendég jelenlétében. A típus Európában önhordó karosszériával is rendelhető, a kenguruk földjén viszont az alvázas változatokat helyezi előtérbe a spanyol buszgyártó – természetesen jobbkormányos kivitelben. Daniel Castro, az Irizar Asia-Pacific vezérigazgatója a bemutatón arról is beszámolt, hogy már a premier előtt 20 példányra érkezett előrendelés, az első hat kocsi pedig már időközben meg is érkezett a leendő ausztrál üzemeltetőkhöz.

Majd’ két évvel az európai változat bemutatása után Ausztráliába is megérkezett az Irizar i6S

A típus első üzemeltetői a Dysons, Australia Wide Coaches, Sid Fogg’s, Compass Tours, Alston Coaches és Around Town Tours társaságok lesznek. Az ausztrál kivitel arányai a helyi előírások által megkövetelt, 2500 mm-re csökkentett szélességet leszámítva jórészt megegyeznek az európai változatéval. Feltűnő formai eltérés az alapesetben egyajtós (+ vészkijárat) kialakítás, az osztott első szélvédő, illetve, hogy a hátsó nem jár alapáron.

A képen egy Volvo B11R alvázas, háromtengelyes bemutatóbusz – a típus Scania alvázon is rendelhető

Mivel az Irizar európai zászlóshajóját, a nemzetközi „Év Turistabusza 2018” címet is birtokló i8-as luxus turistabuszt nem forgalmazzák Ausztráliában, ezen a piacon az i6S tölti majd be a csúcsmodell szerepét is. Ennek megfelelően kizárólag emelt padlószintű kivitelben lesz elérhető, 3900 mm-es magassággal. Hosszváltozatok tekintetében már több variációs lehetőség van, összesen négy különböző hosszúsági verzió közül válogathatnak a potenciális vásárlók.

Az i6S még mindig az egyik legesztétikusabb turistabusz a világon

Az elérhető kényelmi extrák listája prémium turistabuszhoz illően hosszú, a megvalósítható kívánságoknak lényegében csak a megrendelő pénztárcája szab határt. Alapáron jár a teljes LED-es utastérvilágítás, ezen kívül a 21″-os beltéri LCD-képernyők és az ülések háttámlájába integrált USB-csatlakozók is várhatóan sok ausztrál i6S-en megtalálhatók lesznek majd. Az utasülések terén egyébként a hagyományos európai partnerek és a török Sege cég mellett helyi beszállítókra is számít az Irizar. A takarékosabb, a klímakompresszort kihasználatlanság esetén a főtengelyről leválasztó Hispacold légkondicionáló mellett az újragondolt toalett jelent még újdonságot, melyből külön férfi-női változat is kérhető, opcionálisan pelenkázóval kiegészítve.

Pillanatkép a melbourne-i bemutatóról, a négy kiállított busz egyikével (Fotó: Bathurst Coaches)

Ami műszaki alapokat illeti, az i6S ausztrál kiadása a Volvo és a Scania megfelelő járóképes alvázain már most elérhető, de a spanyolok filozófiájának megfelelően valószínűleg a jövőben más vezető alvázgyártók főegységeire is karosszálnak majd Irizar i6S turistabuszokat – utóbbit Daniel Castro meg is erősítette a bemutatón.

Az Irizar 2006 óta van jelen az ausztrál piacon. Kezdetben a Century, majd később az i6 helyi specifikációjú változata képviselte a spanyol márkát – utóbbi a magasabban pozicionált testvérmodell érkezése után is a kínálat része marad. Az első évben még mindössze egyetlen autóbuszt adtak el a kontinensnyi országban, 2018-ban viszont már rekordot jelentő 95 turistabusz értékesítésével számolnak, jövőre pedig az előrejelzések szerint átlépik majd a 100 darabos éves eladást is. Ma már több, mint 750 darab Irizar autóbusz fut az ausztrál utakon – foglalta össze a cég helyi fejlődéstörténetét Daniel Castro.

Az Australia Wide Coaches vadonatúj Irizar i6S-e a bemutatón (Fotó: Australia Wide Coaches)

A stílusos i8 turistabusz formai megoldásait továbbvivő i6S európai változatát 2016 októberében mutatta be az Irizar, a sikeres PB sorozat utódjaként. A típus a rövid idő alatt a gyártó egyik legkelendőbb modelljévé nőtte ki magát, csak 2017-ben több, mint 500 darab talált gazdára belőle világszerte. A típus a hazai magánüzemeltetők flottájában is megtalálható, nemrég a Bam-Busz Kft. állított forgalomba két Scania alvázas példányt.

 

Fotók: Irizar

Címkék