Magazin

Egy Ikarus 284-es lesz a Volánbusz következő nosztalgiajárműve

A közösségi médiában megjelent képek és videók tanúsága szerint hamarosan különleges busztípussal bővül a Volánbusz Zrt. nosztalgiaállománya: az állami busztársaság a napokban egy Ikarus 284-es tolócsuklós autóbusz felújítását kezdte el, így újabb fontos magyar ipartörténeti emlék maradhat fenn az utókor számára.

Debrecenben két 284-es üzemelt, a képen látható kocsi hamarosan nosztalgiabuszként éledhet újjá

Az Ikarus 284-es a legendás magyar buszgyártó első önhordó felépítésű tolócsuklós típusa volt. Ennek a modellnek maga a gyártó is csak átmeneti szerepet szánt, utódjának a kezdetben vele párhuzamosan, hasonló műszaki koncepció mentén fejlesztett Ikarus 435-ös tekinthető. A nagy sorozatban gyártott, középmotoros Ikarus 280-assal ellentétben a 284-es erőforrását a hátsó kocsitestben helyezték el, így az a B- helyett a C-tengelyt hajtotta. Ennek legfőbb előnye az ily módon az utastér nagy részén kialakítható alacsonyabb padlószintben mutatkozott meg, hátrányként viszont megjelent a tolócsuklós konstrukciók általános nyavalyája, a magyarul becsuklásnak, angolul pedig jackknifing-nak, azaz bicskázásnak nevezett fizikai jelenségre való hajlam. Ennek a nyolcvanas évekre az Ikarus és az AUTÓKUT által kifejlesztett és szabadalmaztatott hidraulikus becsuklásgátlóval sikerült elejét venni, bár a berendezés a korabeli beszámolók szerint sok gyermekbetegségtől szenvedett.

A típus négyajtós városi kivitelének jellegrajza (Forrás: Ikarus archívum)

A szintén farmotoros kialakítású, Ikarus 264-es típusjelzésű szóló változat csak tervezőasztalon létezett, de maga a 284-es is meglehetősen ritka típusnak számít, hiszen mindössze egy 10 darabos nullszériát gyártott belőle az Ikarus a nyolcvanas évek közepén. Ezen kívül készült az alapjain trolibusz változat is 284T típusjelzéssel, finn Strömberg elektronikával, mindössze egyetlen példányban – ez a kocsi ma már sajnos nem fellelhető, a kilencvenes évek végén szétbontották. A normál autóbusz változatból elsőként a BKV restaurált egy példányt 2015-ben, ám a jelek szerint most a Volánbusz is úgy döntött, hogy csatlakozik hozzájuk. Az állami busztársaság idén elindított értékmegőrző programja a jelek szerint nem csak a már meglévő veterán autóbuszok állapotának szinten tartására koncentrál, hanem újabb járműveket is bevonnak a programba, ami mindenképpen elismerésre méltó. A szerencsés 284-es értesüléseink szerint az egykor Debrecen helyi közlekedését erősítő, BPY-149 rendszámú kocsi lesz.

A felújításra kijelölt Ikarus 284-es eredeti külsővel Debrecenben, 1987 májusában (Fotó: H.B.N.)

A 284.00 kivitelbe tartozó négyajtós városi autóbusz 1984-ben gördült ki az Ikarus mátyásföldi gyáregységének kapuján, eredetileg a Volán-vállalatok flottáira akkoriban jellemző kukoricasárga fényezéssel. A 10 350 cm3-es, 237 lóerő (174 kW) teljesítményű Rába D2156 MKT6U dízelmotorral és ZF 4HP 500 automataváltóval szerelt jármű a VIN-száma (284.00.005.84) alapján elvileg az adott évben ötödikként legyártott Ikarus 284-es, bár a visszaemlékezések szerint nem mindig volt konzekvens a számozás. A busz a futáspróbákat követően 1986. december 5-én állt forgalomba Debrecenben a Hajdú Volán flottájában, BX 56-91 rendszámmal. Az 1991-es átrendszámozás idején kapta meg a BPY-149 forgalmi azonosítót, pályafutása hátralévő közel két évtizedében ezzel közlekedett, leggyakrabban a 31-es járaton tűnt fel. A busz külseje az évek során apránként megváltozott, először a lökhárítók lettek feketék és a tetőt egészítették ki egy, a csuklóharmonikát védő fedéllel, majd később kisméretű elektronikus viszonylatjelzőket kapott és átfényezték a Hajdú Volán helyi járatú autóbuszainak 2000-es évekbeli sárga-kék-szürke színeire. A társaság egyébként rendelkezett egy másik Ikarus 284-essel is, amely a nyolcvanas években a BKV-nál kezdte karrierjét tesztbuszként, később pedig BPY-150 rendszámmal szolgált a cívisvárosban.

Már BPY-149-ként a kilencvenes évek végén (Fotó: Szigeti Dániel)

A debreceni helyi buszjáratok üzemeltetését 2009. július 1-jével a DKV vette át a Hajdú Volántól, ez pedig a két 284-es aktív pályafutásának végét is jelentette: a buszokat félreállították a Déli sori járműtelepen, ám ritkaságuk miatt szerencsére megúszták a feldarabolást, viszonylagos egyediségükből adódóan pedig a komolyabb széthordást is. Ennek köszönhető, hogy a felújításra kiszemelt példány korához képest elfogadható állapotban várja a restaurálást, ami a pletykák szerint Hatvanban veszi majd kezdetét. (A másik egykori debreceni 284-es szintén egyben van még, ám ennek a kocsinak egyelőre bizonytalan a további sorsa.)

A busz jelenlegi állapotában az egykori Hajdú Volán telephelyén

Az egykori BPY-149 rendszámú Ikarus 284-es jövőjére vonatkozó tervekkel kapcsolatban megkerestük a Volánbusz sajtóosztályát, akik rövid válaszukban megerősítették, hogy a társaság értékmentési programjának keretében szeretnék megőrizni a buszt, ám további részleteket egyelőre nem árultak el. Cikkünk galériájában olvasóink további képeket láthatnak a busz jelenlegi állapotáról Sándor Zoltán felvételeiből!

 

[aigpl-gallery-slider id=”13553″]

Címlapkép: Sándor Zoltán

Címkék