Kitekintő

A Busworld Europe 2023 kiállításon mutatkozik be Európában a BYD új villanybusza

Az október 7. és 12. között esedékes brüsszeli Busworld Europe 2023 szakkiállítás látnivalóinak beharangozójából természetesen nem maradhat ki a BYD sem, amely több fontos újdonsággal is készül a négy év szünet után ismét megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemlére. Többek között kínai akkumulátor-csúcstechnika, új városi autóbusz-platform és spanyol együttműködés is szerepel az idei repertoárban.

A BYD standján idén egy fontos piaci premiernek is tanúi lehetünk, egyes távol-keleti (Kína, Indonézia, Szingapúr, Hongkong) és dél-amerikai államok után ugyanis végre Európában is bemutatkozik az igazi világterméknek szánt BYD eBus B12 városi szóló villanybusz (címlapképünkön) a kifutó K9-es sorozat utódjaként. Ez az első típus, amely már a vadonatúj Blade Battery eBus platformra épül, és amelyben már a Blade fantázianevű újgenerációs, innovatív kialakítású, saját fejlesztésű lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátorait alkalmazza a kínai gyártó, a legújabb trendnek megfelelően nagyrészt a padlóvázba integrálva. Az új műszaki alapok a BYD szerint jelentős előrelépést jelentenek a biztonság és a hatékonyság terén, emellett a 12 méter hosszú járművet könnyebb karbantarthatóság is jellemzi majd. A BYD alvázgyártó üzletága külső karosszáló partnerekkel is nyitott az együttműködésre, így az új technika szemléltetésére értesüléseink szerint egy Blade akkumulátorokkal szerelt önjáró alvázat is kiállít majd a helyszínen.

A BYD új, ízig-vérig villanybuszokhoz fejlesztett platformja alacsony súlypontot, kiváló vezethetőséget és jól variálható utasteret ígér

A kínai gyártó leendő globális húzómodelljén kívül több más újdonság is megtekinthető lesz a BYD standján. A városi, illetve városnéző emeletes buszok piaci szegmensében próbál szerencsét a vadonatúj BYD-UNVI DD13 modell, amelynek karosszériáját, miként az a típusjelzésből is látszik, a műfaj egyik specialistájának számító spanyol UNVI készíti, míg a BYD a műszaki alapot jelentő alvázat szállítja. A 13,7 méter hosszú, 26,1 tonna legnagyobb tömegű háromtengelyes típus a közúti és tesztpályán végzett próbafutások lezárultával az idei Busworld Europe kiállításon tartja hivatalos világpremierjét. Az előzetesen elérhető adatok szerint a busz legfeljebb 77 utasüléssel szerelhető fel, mozgatásáról pedig a BYD saját fejlesztésű, 2 x 150 kW csúcsteljesítményű villanymotorokkal szerelt kerékagymotoros futóműve gondoskodik. A vontatási akkumulátorok természetesen lítium-vasfoszfát (LFP) kémián alapulnak. A maximálisan beépíthető akkukapacitás 484 kWh, amivel a BYD szerint akár 350 kilométeres hatótáv is elérhető SORT 2 mérési ciklus (városi-elővárosi vegyes felhasználás) szerint. A töltés CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón át történik.

A DD13 jelű modell az UNVI-val közös fejlesztés, Európa kontinentális piacain most először kínál emeletes buszt a BYD

A most debütáló újdonságok mellett az eBus típuscsalád két, már korábbról ismert modelljével is találkozhatnak majd a látogatók Brüsszelben, egészen pontosan a 15 méter hosszú háromtengelyes nyújtott szóló (B15), valamint közel a 19 méter hosszú csuklós változattal (B19) – utóbbi szintén ebben az évben jelent meg a BYD kínálatában, először március végén a berlini ElekBu kiállításon, majd ezt követően a Barcelonában megrendezett júniusi UITP kongresszuson láthatta a szakmai közönség.

A BYD B19 a maga 18 750 mm-es hosszával a BYD eddigi leghosszabb Európában kínált típusa

A BYD tisztán elektromos hajtású busztípusaiból mára 100 ezer darabnál is többet értékesítettek világszerte. Ebből több, mint 4200 példány az európai piacon talált gazdára, aminek eredményeként napjainkban kontinensünk 26 országának 160 városában találkozhatunk a kínai cégóriás – részben hazánkban gyártott – nullemissziós autóbuszaival. Mértékadó statisztikák szerint a BYD az idei első félévben 203 új elektromos autóbuszt adott át európai ügyfeleinek, de ha az Alexander Dennis típusaihoz szállított önjáró alvázakat is beleszámoljuk, akkor piacvezető helyet foglal el az öreg kontinensen.

Fotók: BYD/BYD Europe

Címkék