Kitekintő

Turkuban szállít utasokat először a háromtengelyes BYD B15

Szép csendben, komolyabb parádé nélkül vezeti be legújabb elektromos hajtású modelljét az európai piacra a BYD. Az eBus típuscsalád közel 15 méter hosszú háromtengelyes kiadása elsőként a finnországi Turku városában bizonyíthatja képességeit éles körülmények között.

A skandináv városokban továbbra is kapósak az alacsony belépésű háromtengelyes típusok – a B15-tel a BYD is bejelentkezett a versenybe

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a BYD rögtön egy 106 darabos széria leszállításával lép be a finn buszpiacra. A Nobina AB ottani leányvállalatának megrendelésére készülő flottán két város osztozik: 64 kocsi (szólók és csuklósok vegyesen) Helsinkibe, a fennmaradó 42 villanybusz pedig Turkuba kerül. Újdonságérték szempontjából főként az utóbbiak érdekesek, esetükben ugyanis az eBus típuscsalád vadonatúj, nagyobb sajtóvisszhangot eddig nem kapott háromtengelyes tagjáról van szó, amelynek első átadott példányát a napokban mutatta be hivatalosan a leendő üzemeltető. (Mindazonáltal jól értesült helyi buszfotósok már április végén lencsevégre kapták az 1315-ös pályaszámot viselő jövevényt.) Korábban egyébként a kontingens nagy részének átadását 2021 nyarára ígérte a BYD, a jelek szerint tehát tudják majd tartani a vállalt határidőt.

Mindhárom utasajtó lengő-toló kivitelű

A B15 típusjelzéssel emlegetett, 14,8 méter hosszú, 2,55 méter széles és 3,27 méter magas háromtengelyes villanybusz az Európa-szerte, így hazánkban is jól ismert BYD eBus sorozat leszármazottja, ám a szóló és csuklós változatoktól eltérően alacsony belépésű (low entry) kialakítással készül – annak ellenére, hogy a tavaly kiadott sajtóanyagok még „low floor”, azaz teljes hosszban alacsonypadlós konstrukcióként utaltak a típusra. A busz természetesen kormányzott C-tengellyel rendelkezik, ami lehetővé teszi a vonatkozó előírásoknak még éppen megfelelő, 12,5 méteres fordulókör-sugár teljesítését. A turkui rendeltetésű háromajtós, 1-2-1 ajtóelrendezésű kivitelt 47+3 üléssel szállítja a gyártó. A buszok felszereltségéről, illetve a villamos hajtásrendszer jellemzőiről egyelőre nem közölt konkrétumokat sem a BYD, sem pedig a Nobina, bár korábban arról lehetett hallani, hogy a típus akár 400 kilométert is képes lesz megtenni egyetlen feltöltéssel UITP SORT 2 fogyasztásmérési eljárás szerint. Az mindenesetre borítékolható, hogy az északi városoknak szánt háromtengelyes kínai villanybusz feltűnése garantáltan sok borsot tör majd a szintén a közelmúltban bemutatott, hasonló felépítésű és ugyancsak a skandináv vásárlókat megcélzó Solaris Urbino 15 LE Electric orra alá.

Fotók: Nobina Oy

Címkék