Kitekintő

Újabb 70 darab BYD eBus-t rendelt a Nobina Finland

A BYD alig három hónapja fejezte be a Nobina finnországi részlege által tavaly ősszel megrendelt, összesen 119 darabos eBus-flotta leszállítását, máris egy újabb megbízás futott be közlekedési multitól a kínai cégóriáshoz. A Nobina Finland (Nobina Oy) ezúttal 70 darab elektromos autóbusz szállításáról írt alá szerződést a gyártóval. A járművek már a továbbfejlesztett alumíniumötvözet vázszerkezetet kompozit tetőlemezzel párosító felépítménnyel, valamint a BYD újgenerációs akkupakkjával érkeznek majd 2022 nyarán, kétféle kivitelben: 42 példány az eBus típuscsalád 13 méteres nyújtott kéttengelyes, 28 pedig a 15 méter hosszú háromtengelyes változatából kerül majd ki.

A Skandinávia meghatározó üzemeltetői közé tartozó, stockholmi székhelyű Nobina a BYD egyik legfontosabb európai partnere 2015 óta: Svédországban, Norvégiában és Finnországban jelenleg több, mint 300 BYD eBus fut a közlekedési társaság zászlaja alatt. A finn leányvállalat, a Nobina Oy flottájának jelenleg mintegy negyedét teszik ki a BYD által szállított elektromos buszok, a mostani 70 darabos megbízás teljesítése után pedig ez az arány a jövő év végére megközelíti majd a 40%-ot. A 2022 nyarán forgalomba álló 70 kocsi Helsinki közösségi közlekedését segíti majd, ahol augusztus óta 23 darab 12 méter hosszú és további 8 darab 13 méteres, nyújtott tengelytávú szóló, 44 darab 18 méteres csuklós, valamint egy 15 méter hosszú háromtengelyes kivitelű eBus teljesít szolgálatot.

A most tető alá hozott megállapodás keretében érkező alacsony belépésű villanybuszok a BYD saját fejlesztésű, legújabb generációs lítium-vasfoszfát (LFP) akkumulátoraival érkeznek, a kéttengelyeseket várhatóan 422 kWh, a háromtengelyeseket pedig 442 kWh összkapacitású akkupakkal szerelik. A gyártó szerint a 13 méteres járművek 400, a 15 méteresek pedig akár 450 kilométert is képesek lesznek megtenni egyetlen feltöltéssel UITP SORT 2 (városi és elővárosi forgalmat vegyesen szimuláló) fogyasztásmérési eljárás szerint.

Az észak-európai térség szolgáltatói számára átadott, vagy általuk megrendelt BYD villanybuszok száma immár eléri 600 darabot. Ezek a skandináv régió 20 különböző városában közlekednek, köztük olyan zord éghajlatú vidékeken is, mint a Svédország északkeleti partvidékén, az északi sarkkör peremén fekvő Piteå városka, ahol szintén a Nobina üzemelteti a járműveket. A környezetbarát járművek összesítve már több, mint 30 millió kilométert teljesítettek, 32 000 tonnával csökkentve ezzel közvetlen környezetükben a CO2-kibocsátást.

Fotók: Tom Terjersen/Nobina Oy

Címkék