Kitekintő

Negyvenkét háromtengelyes BYD eBus állt forgalomba Turkuban

Július 1-én megkezdte szolgálatát a BYD vadonatúj háromtengelyes villanybuszának első, 42 darabos szériája Finnország legrégibb településén, Turkuban, valamint a kikötőváros agglomerációjában. A B15 kódnéven futó környezetbarát járműveket a skandináv régió legnagyobb buszos szolgáltatója, a Nobina üzemelteti finn leányvállalatán keresztül. Turku utcáin egyébként néhány éve még ha nem is mindennapos, de megszokott látványnak számított, hogy Ikarus EAG E94-es gördül be a megállóba.

A most átadott lokálisan zéró emissziós buszokat a Nobina Oy még tavaly ősszel rendelte meg a BYD Europe-tól, miután a társaság 8+2 évre elnyerte a Föli (Turku régió közlekedésszervezője) hálózatán nyolc forgalmi terület üzemeltetési jogát. A pályázati kiírás szerint a feladat ellátásához szükséges valamennyi autóbusznak tisztán elektromos hajtásúnak kellett lennie. Ennek teljesítéséhez a Nobina, elsőként bizalmat szavazva a típusnak, 42 példányt vásárolt a kínai gyáróriás eBus típuscsaládjának közel 15 méter hosszú, hivatalosan akkor még be sem mutatott háromtengelyes kiadásából. Július 1-én ez tekintélyes létszámú széria állt forgalomba a kikötőváros 6-os, 7-es, 31-es, 32-es, 42-es, valamint 93-as jelzésű agglomerációs járatain. Turku volt egyébként az első finn város, amely egy teljes vonalat lokális emisszió nélküli buszokkal adott ki – a Föli 2015-ben a turkui kikötő, illetve a város repülőtere között közlekedő helyi 1-es viszonylaton hat darab Linkker 13 LE villanybuszt állított forgalomba.

A turkui rendeltetésű 14,8 méter hosszú villanybuszok alacsony belépésű (low entry) kialakításúak. A háromajtós, 1-2-1 ajtóelrendezésű kivitelt 47+3 üléssel szerelte a gyártó, a teljes utaskapacitás pedig meghaladja a 90 főt. A buszok kormányzott C-tengellyel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a vonatkozó előírásoknak még éppen megfelelő, 12,5 méteres fordulókör-sugár teljesítését. Az autóbuszok az eBus típuscsalád továbbfejlesztett, könnyűszerkezetes alumíniumötvözet vázszerkezetet kompozit tetőlemezzel párosító felépítménnyel érkeztek.

A turkui kocsikba már a BYD legújabb generációs, nagyobb hatótávot garantáló, immár 422 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát akkumulátorcsomagja került. A gyártó szerint a villanybuszok ezzel az akkupakkal akár 400 kilométert is képesek megtenni egyetlen feltöltéssel UITP SORT 2 fogyasztásmérési eljárás szerint. Emellett a buszokat BYD olyan friss fejlesztéseivel is ellátták, mint a fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszer, az energiahatékony légkondicionáló, a jármű főbb elektromos komponenseit összefogó “6 az 1-ben” kontroller vagy éppen a BYD-nél FleetLink névre hallgató, a járművek üzemi paramétereit valós időben monitorozó flottamenedzsment szolgáltatás.

Fotók: BYD Europe

Címkék