Kitekintő

A finn piacot is meghódítja elektromos buszaival a BYD

Finnországban kissé meglepő módon egészen mostanáig nem voltak jelen a BYD villanybuszai, most azonban változik a helyzet: a kínai cégóriás összesen 106 darab elektromos autóbusz szállításáról írt alá szerződést a Nobina AB finn részlegével. A megrendelés három típusból tevődik össze. A flotta nagyobbik része, szám szerint 64 új villanybusz Helsinki helyi közösségi közlekedését erősíti majd, a fennmaradó 42 kocsi pedig Turkuba kerül. Utóbbi városban mutatkozik be elsőként a BYD eBus sorozat újonnan kifejlesztett, 15 méter hosszú háromtengelyes változata.

A most tető alá hozott megállapodás északi rokonaink eddigi legnagyobb darabszámú villanybusz-beszerzése. Egyúttal egy új busztípus piaci bevezetésének is tanúi lehetünk, a Nobina ugyanis az első megrendelője a BYD hivatalosan még be sem mutatott 15 méter hosszú, háromtengelyes nyújtott szóló modelljének. A kínai rivális megjelenésével érdekes verseny látszik kibontakozni a skandináv piacokon kedvelt háromtengelyes városi-elővárosi buszok szegmensében, hiszen egy hónapon belül érkezik a Solaris vadonatúj típusa is a kategória mezőnyébe.

A 12 méteres szóló kivitelből ezúttal Helsinkibe szállít 20 darabot a BYD

Mindazonáltal Helsinkiben a már ismert típusokkal frissül a járműállomány: a finn fővárosba 20 darab 12 méter hosszú szóló-, és további 44 darab 18 méteres csuklós villanybuszt szállít 2021-től a BYD. A turkui rendeltetésű 42 darabos flotta tagjai viszont kivétel nélkül az új háromtengelyes verzióból kerülnek ki. A gyári sajtóanyagban teljes hosszban alacsonypadlósként (low floor) emlegetett újdonság 47+3 ülőhellyel rendelkezik majd, és a BYD szerint akár 400 kilométert is képes lesz megtenni egyetlen feltöltéssel UITP SORT 2 fogyasztásmérési eljárás szerint. A buszok leszállítása 2021 nyarán kezdődik.

A Skandinávia meghatározó üzemeltetői közé tartozó, stockholmi székhelyű Nobina a BYD egyik legfontosabb európai partnere, Svédországban és Norvégiában immár öt éve futnak a kínai gyártó villanybuszai a társaság helyi flottáiban – ezen járművek egy része hazánkban készült. A BYD számításai szerint a Nobina részére eddig átadott elektromos buszok együttesen már több, mint hétmillió kilométert tettek meg, ennek során mintegy 7500 tonnányi szén-dioxid kibocsátásától kímélve meg közvetlen környezetüket. A BYD egyébként már több, mint 400 tisztán elektromos hajtású autóbuszt értékesített a skandináv térség 20 különböző városába, többségük már megkezdte szolgálatát az üzemeltetőknél.

A képek illusztrációk, forrás: BYD Europe

Címkék