Kitekintő

A BYD ezúttal a Nobina norvég részlegének szállít újabb villanybuszokat

Újabb sikert könyvelhet el a skandináv térségben a BYD: a hazánkban is gyárat működtető kínai buszgyártó ezúttal a Nobina Fleet Norge AS részére szállíthat összesen 64 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt, a tervek szerint 2023 második negyedévében. Az új járművek átadásukat követően a Norvégia délkeleti részében fekvő Nedre Glomma régióban állnak majd forgalomba.

A legújabb rendelésállomány 40 darab kéttengelyes, teljes hosszban alacsonypadlós, 12 méteres szóló és további 24 darab háromtengelyes, alacsony belépésű, 15 méter hosszú háromtengelyes BYD eBus villanybuszból tevődik össze. Mindkét típus a BYD saját fejlesztésű lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorait hasznosítja, amelyek a normál szóló változat esetében akár 450, a háromtengelyesnél pedig 400 kilométeres hatótávot tesznek lehetővé egyetlen feltöltéssel a gyártó ígérete szerint. A hatékony energiafelhasználást a hat különböző vezérlőegységet, illetve elektromos átalakítót összefogó „6 az 1-ben” kontroller és az akkumodulok fejlett hőmenedzsmentje is elősegíti.

A Nobina leányvállalatai a kínai gyártó törzsvásárlói közé számítanak Európában: a közlekedési szolgáltató multi Svédországban, Norvégiában és Finnországban üzemeltetett, vagy erre a célra megrendelt elektromos BYD buszainak száma immár meghaladja a 300-at. Mindkét fél a fennálló együttműködés további folytatására számít a jövőben is. Az észak-európai országokban jelenleg összesítve több, mint 650 darab BYD villanybusz közlekedik. Ezek mára mintegy 55 millió megtett kilométert tudhatnak maguk mögött, amelynek során több, mint 59 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe, mintha ugyanezt a távot dízelmotoros buszokkal teljesítették volna.

Címlapkép: BYD Europe

Címkék