Kitekintő

Ismét BYD villanybuszokat vásárol a Nobina Finland

Újabb megbízás futott be a BYD-hoz a nemrég brit tulajdonba került Nobina finn leányvállalatától: a Nobina Finland (Nobina Oy) ezúttal 30 darab elektromos autóbusz szállításáról írt alá szerződést a kínai gyártóval. A közlekedési cég flottájában jelenleg összesen 119 darab BYD eBus teljesít szolgálatot, a flotta 23 darab 12 méter hosszú normál szóló, 8 darab 13 méteres, nyújtott tengelytávú szóló, valamint 44-44 darab 15 méter hosszú háromtengelyes, illetve 18 méteres csuklós kocsiból áll. A 2021 nyarán forgalomba állított járművekhez egy tavaly őszi megrendelés eredményeként további 42 darab 13 méteres és 28 háromtengelyes, alacsony belépésű BYD villanybusz csatlakozik idén nyáron, a most megrendelt, szintén az eBus típuscsalád 13 méteres nyújtott kéttengelyes és 15 méter hosszú háromtengelyes változatából kikerülő kocsik átadását pedig 2022 év végére tervezi a gyártó. A zéró emissziós autóbuszok egy része (a 13 méteres példányok) a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi üzemének gyártósoráról gördül majd le.

A skandináv országok vezető autóbuszos közszolgáltatójának számító, stockholmi székhelyű Nobina cégcsoport zászlaja alatt 2015 óta a finn, a svéd és a norvég piacon több mint 300 BYD villanybusz állt forgalomba, ezek egyharmadát pedig a Nobina Oy üzemelteti Helsinki és Turku környékén. A finn leányvállalat flottájának jelenleg mintegy negyedét teszik ki a BYD által szállított elektromos buszok, a mostani 30 és a tavalyi 70 darabos megbízás teljesítése után pedig ez az arány 2022 végére megközelíti majd az 50%-ot.

A most tető alá hozott megállapodás keretében a 13 méteres és a 15 méteres kivitelből egyaránt 15-15 példány érkezik majd. Az alacsony belépésű villanybuszokat a BYD saját fejlesztésű, nagy energiasűrűségű és hosszú élettartamú lítium-vasfoszfát (LiFePO4) akkumulátoraival szerelik, a kéttengelyesekbe várhatóan 422 kWh, a háromtengelyesekbe pedig 442 kWh összkapacitású akkupakk kerül. A gyártó szerint a 13 méteres járművek 300, a 15 méteresek pedig akár 400 kilométert is képesek lesznek megtenni egyetlen feltöltéssel. A buszok kapcsán említést érdemel a könnyűszerkezetes alumíniumötvözet vázszerkezetet kompozit tetőlemezzel párosító felépítmény, a fejlett akkumenedzsment (BMS) rendszer és az energiahatékony CO2 hűtőközeges légkondicionáló.  A járművek termomenedzsment-rendszerét a hideg égövi alkalmazáshoz igazítják, és lesz lehetőség az utastér reggeli indulás előtti előzetes felfűtésére is, még a töltőn állva.

Az észak-európai térség szolgáltatói számára átadott, vagy általuk megrendelt BYD villanybuszok száma immár eléri 600 darabot. Ezek a skandináv régió 20 különböző városában közlekednek, köztük olyan zord éghajlatú vidékeken is, mint a Svédország északkeleti partvidékén, az északi sarkkör peremén fekvő Piteå városka, ahol szintén a Nobina üzemelteti a járműveket. A környezetbarát járművek összesítve már több, mint 40 millió kilométert teljesítettek, 44 000 tonnával csökkentve ezzel közvetlen környezetükben a CO2-kibocsátást. A kínai székhelyű BYD elektromos járművei ma világszerte több, mint 50 országban szolgálják az utazóközönséget, eddig értékesített autóbuszainak száma pedig meghaladja a 65 ezret. A cég a világon egyedülálló módon a villanybuszok teljes hajtásrendszerét – beleértve az akkumulátorokat, a hajtásvezérlő elektronikát és a villanymotorokat is – házon belül fejleszti, a mindezt megalapozó infrastrukturális háttér egészen a saját tulajdonú lítiumbányáig terjed.

Fotók: bussidata.kuvat.fi

Címkék