Kitekintő

A BYD leszállította Chile első emeletes villanybuszait

Kereken 10 darab háromtengelyes városi emeletes villanybuszt adott át nemrég a BYD helyi politikai és iparági vezetők jelenlétében a chilei fővárosban, Santiagóban szolgáltató Metbus közlekedési társaság részére. Az új szerzemények, amelyek Chile és a dél-amerikai kontinens első tisztán elektromos hajtású emeletes autóbuszai is egyben, a santiagói RED Metropolitana de Movilidad hálózaton közlekednek majd.

A chilei rendeltetésű háromtengelyes városi emeletes buszok a B12C01 típusjelzést kapták a kínai gyártótól, jelezve, hogy a Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában kínált, Wolfgang Egger formatervező által jegyzett egyszintes BYD B12 villanybusz leszármazottjáról van szó. A kifejezetten chilei igények alapján kifejlesztett 12 128 mm hosszú és 4170 mm magas emeletesek üresen mintegy 16,5 tonnát nyomnak a mérlegen. A terjedelmes járművek megközelítőleg 280 kilométeres hatótávval rendelkeznek, lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátoraik teljes feltöltése pedig legfeljebb 2 órát vesz igénybe.

A 2-2-0 ajtóképletű, természetesen légkondicionált buszok teljes befogadóképessége 97 fő, ebből az ülőhelyek száma 69, ami magában foglal hat elsőbbségi kialakítású és egy ún. XL utasülést is, továbbá egy kerekesszékes férőhely is kialakításra került az alsó szinten. A fedélzeten többek között 30 darab USB-aljzat és WiFI szolgáltatás várja az utazóközönséget, a biztonságot térfigyelő kamerarendszer növeli.

A BYD tisztán elektromos hajtású busztípusai, taxijai és más közforgalmú járművei napjainkban a világ bő 70 országának több, mint 400 városában találhatók meg, ezen belül Latin-Amerikában Chile, Kolumbia, Argentína, Brazília, Ecuador és Uruguay útjain lehet találkozni velük. Chilében 2017 óta van jelen termékeivel a kínai buszgyártó, az abban az évben leszállított két elektromos autóbuszt egy évvel később további 100 példány követte – ez akkoriban a legnagyobb BYD-flottát jelentette Kína határain kívül -, idén pedig a most átadott emeleteseket is beleszámítva az országban közlekedő különféle BYD villanybuszok száma várhatóan eléri a 800 darabot.

Fotók: BYD Chile

Címkék