Magazin

Negyven gázüzemű Lion’s City áll forgalomba Szolnok környékén

Március végétől 40 kétajtós, elővárosi kialakítású MAN Lion’s City 12 G gázüzemű autóbusz áll szolgálatba Jász-Nagykun-Szolnok megye helyközi közlekedésében abból a tavaly beszerzett CNG-hajtású MAN flottából, melyből 85 városi kivitelű példány Szeged helyi (10) és a fővárosi agglomereció (75) közösségi közlekedését erősíti, 79 elővárosi kocsi pedig Szolnok (40) és Zalaegerszeg (39) vonzáskörzetében biztosít majd korszerűbb és kényelmesebb utazási körülményeket az utazók számára. A 40 darab gázüzemű MAN a megye közel 80 településéből több mint 50 esetében lát majd el személyszállítási feladatokat – kiszolgálva éves szinten mintegy 6,3 millió utast. 

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében összesen 60 új autóbusz érkezett Jász-Nagykun-Szolnok megyébe. A mostani 40 darabos flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta, ráadásul a sűrített földgázzal üzemelő flotta károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez.

22 db

A 40 darab vadonatúj MAN Lion’s City 12 G nettó beszerzési értéke 3,75 milliárd forint, a járművek darabonkénti vételára pedig nettó 91,5 millió forint. A jelentős járműállomány-fejlesztésnek köszönhetően a 235 darabból álló megyei autóbuszpark több mint 17%-a megújul, átlagéletkora mintegy 3 évvel, 12 évről 9,3 évre csökken. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőállomás üzembe helyezése után március végétől fokozatosan kapcsolódnak be a régió helyközi közlekedésbe, elsősorban Szolnok vonzáskörzetében.

Az autóbuszok forgalomba állítása kapcsán a MÁV–Volán-csoport elnök-vezérigazgatója, dr. Pafféri Zoltán hangsúlyozta:

MÁV és a Volánbusz egyesülésének az volt a célja, hogy a két cég egymás szolgáltatásának erősítésével, együtt, közösen szolgálja a busszal és a vonattal utazókat. Az új buszok által érintett vonalak esetében ez több mint évi 6,3 millió utazást jelent, s az új járművek összehangolt menetrend keretében csatlakozást biztosítanak a 100-as és 120-as vasútvonalakon közlekedő vonatokhoz is. Ezeken a vonalakon már az emeletes motorvonatokkal is találkozhatnak az utasok. A Volánbusz 2018-ban elindított járműfiatalítási programja keretben eddig összesen 100 új jármű érkezett a megyébe, ebből a mostani 40 darabos bővítés tekinthető a legjelentősebbnek.

Megerősítette:

még a nyár kezdete előtt 10 darab elektromos meghajtású busz áll forgalomba Szolnok helyi közlekedésében, így a vármegye egyike lesz azoknak, ahol a legmodernebb járművek közlekednek.

Az autóbuszok az elővárosi felhasználásnak megfelelően kétajtós (2-2-0) kivitelben és megnövelt ülésszámmal érkeztek, a kocsik 35 ülő és 58 álló utast tudnak egyidejűleg a fedélzetükön szállítani. A városi változatokhoz hasonlóan a helyközi kivitelnél is kialakításra került a második ajtóval szemben egy kerekesszékes- és babakocsis utas szállítására is alkalmas peronrész, ahol két lehajtható ülést is elhelyeztek. A járművek felszereltségi listáján a 32 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés és az utazási információkat megjelenítő külső és belső kijelzők mellett megtalalhatók az USB-töltőpontok (minden üléspárnál) valamint egy öt kamerából álló, holttérmentes biztonsági kamerarendszer is, amelyet egy front- és egy tolatózóna-figyelő kamera is kiegészít, a külső és belső világítást pedig egyaránt kizárólag LED-es fényforrások biztosítják.

22 db

A tüzelőanyag tárolása egy 1014 (3× 338) liter össztérfogatú tartályegységben történik, amelyben az autóbuszok 143 kg, 220 bar (22 MPa) nyomásra sűrített földgázt tudnak magukkal vinni. Ezzel a gázmennyiséggel a járművek akár 500 kilométert is képesek lesznek megtenni egyszeri feltöltéssel a megye helyközi vonalain. Az elővárosi MAN-ekbe ugyanaz a  9,5 liter lökettérfogatú, 320 lóerős (235 kW) MAN E1856 LOH gázmotor került mint a szegedi és budapesti társaikba, viszont az Euro 6e emissziós szabvány határértékei alatt teljesítő erőforrás ezúttal nem 4, hanem 6 sebességes automataváltóval párosul. A járművek töltési infrastruktúráját a  társaság konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. a szolnoki Volán-telepen építi ki.

22 db

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően –2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 185 járműre – 50 Volvo 890040 Mercedes-Benz Intoro M48 BYD eBus és 47 Credobus Econell 18 Next autóbuszra – rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

A Volánbusz Jász-Nagykun-Szolnok megyében évente 10,7 millió utast szállít a megye 116 helyközi autóbuszvonalán. Éves szinten több mint 430 ezer járatot közlekedtet a régióban, autóbusz-vezetőinek száma: 390 fő. A gázüzemű autóbuszok több mint 40 helyközi vonalon fognak szolgálatot teljesíteni, jellemzően Szolnok vonzáskörzetében. A megye közel 80 településéből 50-nél is több esetében látnak majd el személyszállítási feladatokat.

Címkék