Magazin

Húsz MAN csuklóst kapott Győr-Moson-Sopron megye

Vas, Veszprém, Zala és Komárom-Esztergom megyék után Győr-Moson-Sopron megye útjain is megjelennek a Volánbusz vadonatúj szerzeményei. Az összesen 204 darabos csuklós MAN-flottából 20 példány érkezik a megyébe. A tavaly decemberben megrendelt nettó  20,8 milliárd forint értékű kontingens március közepe óta folyamatosan érkezik az MAN ankarai gyáregységéből hazánkba, a teljes flotta átadása várhatóan augusztus végére fejeződhet be.

A hétfőn az Audi Arénánál bemutatott és jelképesen átadott autóbuszokkal Győr-Moson-Sopron megyében a Győr-Vámosszabadi, Győr-Nagybajcs, Győr-Nagyszentjános, Győr-Bábolna, Győr-Mezőörs, Győr-Tápszentmiklós, Győr-Győrasszonyfa, Győr-Nyúl, Győr-Tényő, Győr-Kajárpéc, Győr-Koroncó, Győr-Egyed, Győr-Rábapatona, Győr-Tárnokréti, Győr-Börcs, Győr-Kunsziget, Mecsér, Győr-Bősárkány, Győr-Lébény, Győr-Darnózseli, Győr-Mosonmagyaróvár autóbuszvonalakon találkozhatnak a társaság utasai.

A közel 18 méter hosszú, a jelenleg hatályos legszigorúbb Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek megfelelő erőforrással szerelt járművek az elővárosi felhasználásnak megfelelően 50 ülőhellyel rendelkeznek, maximális befogadóképességük hivatalosan 105 fő. Az akadálymentes kialakítású, azaz teljes hosszban alacsonypadlós autóbuszok a második ajtónál kézi működtetésű, 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel is kényelmesen igénybe vehetők. Az utasok biztonsága és vandálok féken tartása érdekében az utastérben biztonsági kamerarendszer is helyet kapott. Az utasteret szemmel tartó egységek mellett a fedélzeten beépítésre került egy, a járművezető közvetlen környezetére (a pénztárgépre és az első ajtóra) rálátást biztosító kamera, egy forgalomfigyelő kamera, valamint egy tolatókamera is. Szintén a felszereltség részét képezi a 47 kW hűtő- és 40 kW fűtőteljesítményű klímaberendezés, a sztereó kamerás utasszámláló berendezés, a hővédő fóliával ellátott üvegezés és a GPS vezérelt utasinformációs rendszer, amely kocsitestenként a HC Linear 1-1 darab 19 colos TFT monitorján jeleníti meg a valós idejű utazási információkat. A járműveket Fogmaker automatikus tűzoltórendszerrel is felszerelték. A kocsik műszaki jellemzőit részletesen ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kara Ákos, országgyűlési képviselő az átadón kiemelte:

A mai nap egy fontos ünnepnap Győr, Győr-Moson-Sopron megye, Győr térségének életében hiszen a kormányzattal közös elképzelésünk lépésről-lépésre megvalósul. Korábban azt tűztük ki célul Simon Róbert Balázs képviselő társammal közösen, mindent megteszünk, azért, hogy a járműpark megújulhasson Győrben, illetve Győr-Moson-Sopron megyében. Most már ez a harmadik alkalom, hogy itt állhatunk és beszámolhatunk arról, hogy a kormányzat támogatásával jelentősen tudjuk javítani az utazási feltételeket Győrben, illetve Győr környékén, hiszen tavaly év elején 17 korszerű szólóbuszt, szeptemberben pedig 22 új csuklósbuszt helyeztek forgalomba a városban.

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő elmondta:

Ha megkérdezünk egy utast, hogy mi a három legfontosabb szempont a közösségi közlekedésben, akkor azt hiszem első helyen mondja, hogy modern, korszerű és kényelmes autóbuszokkal szeretne közlekedni. A másik fontos kérdés, hogy pontosan megérkezzen az autóbusz, a harmadik pedig véleményem szerint az, hogy mindenki számára megfizethető legyen a szolgáltatás. Én azt gondolom, hogy a Volánbusznál, és itt Győr-Moson-Sopron megyében ennek minden paramértere adott.

Papp László a Volánbusz humánerőforrás vezérigazgató-helyettese beszédében aláhúzta:

A Volánbusz célja a biztonságos, kényelmes és környezetkímélő utazás biztosítása, az utazási igények magas szintű kiszolgálása, és a szolgáltatási színvonal emelése. Ennek érdekében tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú járművel a Volánbusz megkezdte csuklósjármű-állományának fiatalítását. HorgonyA most érkező húsz autóbusznak köszönhetően a Győr-Moson-Sopron megyei helyközi járműállomány csuklós tagjainak 74 százaléka újul meg, és az érintett autóbuszvonalakon éves szinten megközelítőleg 3 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást.

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 1070 új és újszerű autóbusz szerzett be. A busztársaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, amelyekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan közel 700 meg is érkezik az év végéig. A fennmaradó állomány 2022-ben áll majd az utasok szolgálatába.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék