Magazin

Huszonkét Credobus Econell 12-essel frissül a Volánbusz Somogy vármegyei állománya

Elővárosi kivitelű Credobus Econell 12-esekkel fiatalodik a Volánbusz járműállománya Somogy vármegyében – közölte portálunkkal az állami busztársaság. Az összesen 22 új jármű augusztus és november között állt, illetve áll forgalomba a térségben. A Volánbusz az érintett vonalakon évente 9,3 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és bő két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát az üzemeltető elmondása szerint.

Mint írják, a Volánbusz 2018 óta Somogy vármegye 231 darabos autóbusz-állományának már több, mint egyharmadát lecserélte, összesen 80 új járművel frissítve a flottát a biztonságosabb és kényelmesebb utazás, illetve az utazási igények hatékonyabb és magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében. Idén tavaszig 58 új autóbusz érkezett a vármegyei flottába, amely augusztustól november végéig további 22 új, szóló kivitelű Credobus Econell 12 elővárosi autóbusszal frissül. A most érkező járművek abból az összesen 200 darabos szériából származnak, amelyet idén április 6-án rendelt meg a Volánbusz a márciusi tendergyőzelmet követően a Credobus típusokat fejlesztő és gyártó Kravtex-Kühne Csoporttól, összesen 14,3 milliárd forint értékben. Az elsőként leszállított 27 kocsi Vas, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében már nyár eleje óta közlekedik. A fennmaradó 173 autóbusz októberben és novemberben érkezik a társasághoz, így az év végéig fokozatosan szinte minden vármegye helyközi közlekedésében megjelennek az új járművek.

A Somogyba kerülő újabb 22 autóbusz Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében áll forgalomba. A nettó 1,5 milliárd forintot meghaladó értékű beszerzésnek köszönhetően a helyi járműállomány 9%-a újul meg, átlagéletkora pedig 11,9 évről 9,8 évre csökken.

Így osztoznak az új járműveken a  Volánbusz somogyi telephelyei

A Somogy vármegyébe most érkező 22 új autóbusz közül 10 darab a kaposvári telephely állományába kerül és a Gálosfa–Kaposvár, Kaposvár–Kercseliget, Kaposvár–Újvárfalva, Nadalos–Kaposvár, Kaposvár–Csombárd, Kaposvár–Bőszénfa, Kaposvár–Rinyakovácsi, Kaposvár–Bodrog, Edde–Kaposvár, Kaposvár–Pécs, Kaposvár–Magyaregres, Kaposvár–Osztopán, Kaposvár–Kisasszond, Igal–Gölle–Kaposvár, Kaposvár–Zimány, Kaposvár–Inámpuszta, Kaposvár–Somogygeszti, Balatonboglár–Kaposvár, Öreglak–Marcali, Balatonboglár–Gyugy, Balatonboglár–Ordacsehi, Lengyeltóti–Hács, Öreglak–Marcali, Marcali–Kisperjés, Marcali–Kürtöspuszta, Bánya–Kaposvár, Kaposvár–Somogygeszti–Ecseny, Kaposvár–Nagybajom, Kaposvár–Somogysárd, Kaposvár–Kadarkút–Visnye, Zimány–Kaposvár, Kaposvár–Dombóvár, Kaposvár–Igal–Gadács vonalakon szállítja az utasokat. A siófoki telephelyre érkező 5 jármű a Pusztaszemes–Siófok, Balatonföldvár–Bálványos, Siófok–Kötcse, Siófok–Ádánd, Siófok–Balatonendréd, Tab–Siófok, Tab–Lulla, Karád–Fonyód, Fonyód–Kaposvár, Fonyód–Siófok, Siófok–Marcali, Tab–Karád–Balatonlelle, Andocs–Tab–Siófok, Siófok–Tab–Bonnyapuszta viszonylatokon áll forgalomba. A nagyatádi és a marcali telephelyen 2-2 autóbusz fiatalítja a flottát a Babócsa–Nagyatád, Nagyatád–Tarany, Nagyatád–Ötvöskónyi, Nagyatád–Hévíz, Nagyatád–Marcali, illetve a Böhönye–Nagybajom, Nagybajom–Marcali, Marcali–Hévíz, Nagyatád–Hévíz, Nagyatád–Marcali, Marcali–Nagybajom, Inke–Kaposvár, Kaposvár–Marcali, Kaposvár–Nagykanizsa, Nagykanizsa–Inke viszonylatokon. A barcsi telephely 2 új járműve Bélavár–Barcs, Barcs–Kaposvár, Szentborbás–Barcs, Barcs–Homokszentgyörgy, Barcs–Nagyatád és Felsőszentmárton–Barcs között közlekedik. Egy autóbusz pedig augusztustól a Nagyatád–Somogyszob vasútvonal vonathelyettesítő feladatait látja el.

A hazai gyártású Credobusok felszereltsége többek között légkondicionálót, korszerű elektronikus utastájékoztató rendszert, fedélzeti kamerarendszert, valamint az utasok mobil eszközeinek töltését szolgáló USB-csatlakozókat foglal magába. Az alacsony belépésű autóbuszok a hatályos európai uniós előírásoknak megfelelően a második ajtónál a mozgáskorlátozottak felszállását segítő rámpával, vele szemben pedig kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel rendelkeznek. Az autóbuszokat a jelenlegi legszigorúbb, Euro 6 E környezetvédelmi normát teljesítő FPT NEF 6 típusú dízelmotor hajtja a minél alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érdekében.

Említést érdemel, hogy az új autóbuszokat tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, amely fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik a Volánbusz tájékoztatása szerint.

A kaposvári autóbusz-állomáson november 9-én megrendezett, a járműveket bemutató sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta: „A mögöttünk álló évtizedben – elsősorban a Modern Városok Programjának köszönhetően ­– 199 milliárd forintot fordíthattunk Kaposvár gazdaságának fejlesztésére, köztük közlekedési beruházásokra. Végre gyorsforgalmi út köt össze minket az M7-es autópályával, és az országban elsőként intermodális csomópont létesülhetett, városrészeket összekötve, illetve egy helyen biztosítva az autóbusz-közlekedési és a vasúti szolgáltatásokat naponta több mint 30 ezer utas számára. A Volánbusz és a helyközi közösségi közlekedés szerepe kiemelkedő, hiszen Kaposvár lélekszáma 60 ezer, de a nap nagy részét 120 ezren töltik a városban: az itt dolgozók 56 százaléka és a diákok jelentős része is a település vonzáskörzetéből érkezik. Az autóbuszflotta megújítása óriási segítséget jelent számukra abban, hogy kényelmes, biztonságos körülmények között juthassanak el munkahelyükre, valamint az oktatási és egyéb közintézményekbe.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta: „A Volánbusz 17 ezer – Somogyban több mint 600 – munkatársa nap mint nap, minden szaktudásával azon dolgozik, hogy Magyarország lakói a kistelepülésekről biztonságosan, kényelmesen eljussanak a nagyobb városokba és központokba, lehetővé téve ezzel az aprófalvak fennmaradását, ami valamennyiünk érdeke. A ma átadott 22 új autóbusz is ezt a célt szolgálja. A közösségi közlekedés teljes megújítása folyamatban van: megfizethető, komfortos, mindenki számára elérhető közszolgáltatás a cél a kötöttpályás és az azt kiegészítő autóbuszközlekedés fejlesztésével. Bevezettük a vármegye- és országbérletet, melyekből 35-35 ezer darabot adtunk el Somogyban és összesen több mint 3 milliót országszerte, nagyon jelentős költségmegtakarítást biztosítva a családoknak. Idén 500, jövőre több mint 600 új autóbusz áll forgalomba, 2030-ig pedig a Volánbusz teljes, csaknem 6000 darabos flottáját lecseréljük. Az autóbuszpark átlagéletkora év végére 10 év alá csökken, néhány év múlva 8 év lesz, kiemelkedő minőségű közszolgáltatást biztosítva. Célunk, hogy a MÁV és a Volánbusz valóban megkönnyítse az emberek életét, a munkába, iskolába járást.

A MÁV-Volán-csoport flottacsere programjának keretében az elmúlt öt év során a közel 6000 darabos autóbuszállomány már több, mint 40%-a megújult. A tervek szerint év végéig a két és fél ezredik új autóbusz is megérkezik a közlekedési társasághoz, amelynek új járművei ma már az ország minden járásában jelen vannak. A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, ezen belül Somogy vármegyében 368 autóbusz-vezetővel 137 viszonylaton éves szinten 61 ezer helyi és 454 ezer helyközi járatot teljesít.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék