Kitekintő

Már több mint két és fél ezer villanyhajtású Urbinót rendeltek a Solaristól Európa-szerte

A Solaris július végén adott hírt arról, hogy nemzetközi szinten is jelentős mérföldkőhöz érkezett, mivel ekkor vette fel a rendelést kétezredik villanybuszára. Az azóta eltelt két hónapban jelentősen gyarapodott az Urbino típuscsalád akkumulátoros elektromos változatainak rendelésállománya, mára ugyanis elérte a 2572 darabot.

A jelenleg hatféle karosszériával rendelhető Solaris Urbino Electric sorozat tagjaival napjainkban Európa 20 országában találkozhatunk. A lengyel buszgyártó mostanáig 2572 villanybuszra kötött szerződést, ebből 1395-öt már le is szállított ügyfeleinek, a további 1177 egység gyártásba van véve, ebből pedig 700 példány még az év végéig átadásra is kerül.

Az elmúlt 8 évben igazi elektromobilitási forradalom ment végbe az európai városi buszok piacán, hiszen amíg 2014-ben mindösszesen 99 darab elektromos autóbusz talált gazdára földrészünkön, addig tavaly ez a szám már az eladások negyedét tette ki, ami 3282 darab forgalomba helyezett villanybusszal mintegy 3300%-os növekedést jelent a 2014-es értékesítésekhez képest. A Solaris már 2011-ben, az elsők között jelentkezett tisztán elektromos hajtású busztípussal, azóta pedig lokálisan zéró emissziós kínálata folyamatos fejlesztésének és bővítésének, valamint az európai villanybusz-piac felpörgésének köszönhetően folyamatosan őrzi a szegmens élmezőnyében elfoglalt pozícióját, a 2012 és 2021 közötti kamulált piaci részesedése 15,5%. A Solaris teljes éves termelése az utóbbi években stabilan 1500 autóbusz körül alakul, ebből a részben, vagy teljesen elektromos hajtásrendszerrel szerelt típusok (dízel-elektromos hibridek, akkumulátoros villanybuszok, illetve trolibuszok) aránya mára megközelítette az 50%-ot.

A lengyel buszgyártó elektromos buszai ma már Európa 116 városában, többek között Berlinben, Landshutban, Brüsszelben, Madridban, Oslóban, Párizsban, Krakkóban, Varsóban, Bolzanóban, Milánóban, Velencében, sőt Pakson és Kolozsváron is hozzátartoznak a mindennapokhoz. Jelenleg Milánó rendelkezik a legnagyobb Solaris villanybusz-flottával, ott összesen 195 példány közlekedik, melyekhez még az idén további 20 kocsi csatlakozik majd. Második a rangsorban Varsó, összesen 152 elektromos Urbinóval, majd a lengyel fővárost a német követi, szám szerint 133 „zöld tacskóval”. Ha csak a lengyel piacot nézzük, Varsó után Krakkó üzemelteti a legtöbb Solaris e-buszt, pontosan 78 darabot, majd Jaworzno következik a sorban 46 egységgel.

A közeljövőben a Solaris két jelentősebb megbízás teljesítését is megkezdi. Az egyik fennállásának eddigi legnagyobb biztos darabszámú villanybusz-megrendelése, amely az Unibuss AS, Norvégia egyik legnagyobb közlekedési társaságának részére, nem kevesebb mint 183 darab csuklós Urbino 18 Electric leszállítását foglalja magába. Az autóbuszokat Oslóban állítja majd forgalomba a közlekedési cég 2023 tavaszától. A másik megrendelés pedig egy 60 darabos megbízás, amely a madridi EMT közlekedési társaságtól érkezett idén tavasszal.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék