Kitekintő

Vezet a Solaris az európai villanybusz-piacon

Első helyen áll Nyugat-Európában az újonnan forgalomba helyezett elektromos hajtású autóbuszok terén a 2020-as esztendő első három negyedévében a Solaris. A sokak által mintának tekintett lengyel buszgyártó ezen időszak alatt összesen 242 villanyautóbuszt adott át megrendelőinek, ami már most meghaladja nem csak a saját, hanem a tavalyi második helyezett BYD elmúlt évi eladásait is a kontinensen.

Decemberre várhatóan eléri a 300-at az év során átadott elektromos Urbinók száma

A Solaris már 2019-ben sem panaszkodhatott arra, hogy nem fogynának jól az elektromos hajtású típusai, hiszen a piaci szegmens képzeletbeli dobogójának harmadik fokára állhatott fel Európában a holland VDL (386 eladott villanybusz) és a kínai BYD (236 eladott komplett villanybusz és további 79 önjáró alváz) mögött, a mostani év azonban még ennél is sikeresebbnek ígérkezik a 2018 szeptembere óta a spanyol CAF tulajdonában lévő lengyel buszgyártó számára. Idén január és szeptember között több, mint 1000 új elektromos autóbusz kapott rendszámot Európában, ennek a mennyiségnek közel egynegyede a Solaris népszerű Urbino típuscsaládjának zéró emissziós változataiból került ki. A 242 autóbuszon öt európai ország – Lengyelország, Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország – osztozik, a végső szám azonban ennél is nagyobb lesz, hiszen például ebben az összesítésben még nem szerepel a Paks számára októberben leszállított 10 darab elektromos autóbusz. A 2020-as év tehát ebben a tekintetben ismét rekordeladásokat hoz a Solaris konyhájára, amely ezzel megerősíti pozícióját az öreg kontinens vezető villanybusz-gyártói között – bár az nem borítékolható, hogy az év végi elszámoláskor is a lengyeleké marad a piacvezetői cím, hiszen a vetélytársak sem tétlenkednek, a BYD például csak a Keolis Nederland BV számára 259 villanybuszt szállított az idén.

Hazájában a Solaris idén gyakorlatilag lemosta a pályáról a konkurenciát, a Lengyelországban idén eddig átadott összesen 114 elektromos autóbusz 96%-át a bolechowói gyár szállította. A lengyel anyaföld után sorrendben Olaszország és Németország jelenti a legfontosabb piacot, előbbi országban 83%, utóbbiban pedig 43% a Solaris kategóriabeli részesedése az idei első három negyedévben.

Az Urbino elektromos kiadása megtartotta a dízelmotoros változattól örökölt motortornyos kialakítást

Nem csak az akkumulátoros villanybuszokra mutatkozik igény a lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású típusok közül: az Urbino sorozat hidrogénüzemű változatából a tavaly júniusi premier óta már 57 példányra érkezett rendelés, jelezve az ilyen hajtásrendszerrel szerelt buszok iránti lassan, de biztosan növekvő keresletet. A Solaris kínálatában már jóval hosszabb ideje, szinte a kezdetektől megtalálható trolibuszokból pedig mostanra már több, mint 1600 darabot adtak el, de hamarosan átadják az ezredik villanybuszt is. Legújabb tisztán elektromos hajtású modelljét, a főként skandináv üzemeltetőket megcélzó háromtengelyes Solaris Urbino 15 LE Electric akkumulátoros villanybuszt 2020. október 20-án mutatta be a Solaris, rendhagyó módon egy online sajtóesemény keretében. Ezt a típust a városi mellett elővárosi-helyközi forgalomra is ajánlja a gyártó, amely egyébként a „korán ébredők” közé tartozik, hiszen termékpalettáján már 2011 óta szerepelnek akkumulátoros elektromos autóbuszok.

Az alternatív hajtású autóbuszok részaránya a Solaris teljes termelésén belül 2020 első három negyedévében elérte a 43%-ot, ami egyértelmű növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakára érvényes 39%-hoz képest. Tavaly összesen 162 villanybuszt adott el a cég, idén ezt a számot már kilenc hónap alatt közel 100 autóbusszal túlteljesítették.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék