Magazin

Krakkóban tesztelik az Ikarus 120e egyik példányát

Garamvölgyi Gergő kollégánk lengyel körútjának részeként a minap Krakkóban járt, ahol természetesen nem hagyta ki az utazást az éppen az ott vendégeskedő Ikarus 120e demóbusszal, amely július 28-ától kezdve három héten át szállít majd utasokat tesztüzemben az egykori lengyel fővárosban. Ez azt is jelenti, hogy a krakkóiak közel 15 év elteltével utazhatnak ismét Ikarus autóbusszal menetrend szerinti helyi járaton. A gyártó megfogalmazása szerint ez az első lengyelországi helyszín, ahol bemutatják az idehaza már három városban is megtalálható típust, ami arra utal, hogy később akár más lengyel városokban is folytatódhat a magyar villanybusz európai turnéja.

Másfél évtizedet kellett várni, hogy ismét menetrend szerinti forgalomban közlekedjen Ikarus autóbusz Krakkóban

A székesfehérvári Ikarus jelenleg nem csak az egyetlen magyar tulajdonú buszgyártó, amely elektromos buszok sorozatgyártására rendezkedett be, de abból a szempontból is egyedülálló, hogy termékeivel külföldön is megméretteti magát. A tavalyi év végén beinduló hazai eladások mellett – jelenleg már Budapest környékén, Kaposváron és Székesfehérváron is futnak a cég villanybuszai, utóbbi helyszínen már öt példány a szeptemberig átadandó tizenkettőből – immár Németországba is leszállításra került két darab 120e a Werner-Reisen OHG részére. Emellett folyamatosan zajlanak az utasokkal végzett tesztfutások Németország és Erdély különböző városaiban, de egy demóbusz az idei év elején Törökországban is járt, most pedig első alkalommal bizonyíthat a lokálisan zéró emissziós típus Lengyelországban, amely valaha az Ikarus stabil exportpiacának számított. Azóta viszont Európa élvonalába nőtte ki magát a lengyel buszgyártás, elsősorban a Solaris sikereinek köszönhetően, de számos más próbálkozó is akad (Autosan, Ursus Bus/Arthur, Solbus, Rafako). Ezen kívül a vezető nyugati márkák közül az MAN, a Volvo és a Scania is rendelkezik gyártóbázissal az országban, helyi konkurenciából tehát nincs hiány.

A buszgyártók általában szívesen hangoztatják, hogy az adott termékük jól illik a városképbe – nos, az Ikarus 120e esetében ez valóban igaz

Krakkó utcáin 2007 szeptemberében közlekedett utoljára napi közforgalomban Ikarus autóbusz, azóta csak a helyi múzeumvonalon, illetve a helyi közlekedési társaság, a Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. (MPK Kraków) által szervezett alkalmi nosztalgiajáratokon utazhattak a helyiek a több, mint 125 éves múltra visszatekintő magyar gyártó termékeivel. A vállalat ugyanis négy veterán Ikarus autóbuszt is őriz: a gyűjtemény rangidős darabjának számító Ikarus 620-as és egy Ikarus 260-as mellett két Ikarus 280-as csuklóst is. A legendás márkanév továbbra is ismerősen cseng a helyiek számára, így nem meglepő, hogy az elektromos tesztbusz feltűnése az MPK Kraków közösségi oldalán is élénk reakciókat váltott ki, a tesztfutás híre pedig a városi tévé műsorába is bekerült.

Ne tévesszen meg senkit, hogy a tesztbusz épp egy pantográfos buszok kiszolgálására alkalmas töltőoszlop alatt áll – az Ikarus 120e plug-in csatlakozóval rendelkezik

Említést érdemel, hogy a Magyarországról induló tesztbusz végig saját lábon tette meg a Krakkóig vezető utat, ennek során a gyártótól származó információink szerint 370 kilométert teljesített (!) egyetlen feltöltéssel. Műszaki szempontból a jármű nem különbözik a korábban átadott magyarországi példányoktól. A 12 000 mm hosszú háromajtós villanybuszba CATL gyártmányú, tíz modulból álló, 314 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomag került, amely egy, a B-tengely mögött a menetirány szerinti bal oldalra beépített központi elhelyezésű, 165 kW állandó-, és 240 kW csúcsteljesítményű t-DRIVE-MD2021 állandómágneses szinkron villanymotort lát el energiával. Bár Krakkóban egyes végállomásokon van lehetőség a pantográfos gyorstöltésre is, a konnektoros töltőaljzattal szerelt Ikarus esetében ez a folyamat kizárólag a járműtelepen megy végbe.

A demókocsi a megszokott 28 utasüléses konfigurációban érkezett Krakkóba, ám ezúttal a peronrészen elhelyezett lehajtható ülőalkalmatosságok nélkül. A mozgáskorlátozott, kerekesszékkel közlekedő személyek bejutását kézi működtetésű rámpa segíti a második ajtónál. Az állóhelyek száma azok számítási módjától függ – a közlekedési társaság közleménye szerint a teljes befogadóképesség 60 fő körül alakul, de a helyi tévé beszámolójában 86 fős utaskapacitás hangzott el, ami közelebb áll a realitáshoz. A típus legnagyobb megengedett össztömege egyébként 18 600 kg, amit a hatályos európai előírások alapján még lehetne fokozni, hiszen erre a 120e alatt található ZF futóművek is lehetőséget adnak. A buszt a helyszínen kipróbáló kollégánk elmondása szerint a Valeo gyártmányú légkondicionáló kifogástalanul tette a dolgát a nyári melegben, így bízhatunk benne, hogy az utaskényelemre nem lesz különösebb panasz. Szintén része a felszereltségnek az utastéri biztonsági kamerarendszer, ezen kívül a járművet a próbafutás idejére az MPK Kraków által rendszeresített jegyautomatával is felszerelték. Az újabban átadott 120e villanybuszokhoz hasonlóan a Krakkóba delegált példány sem rendelkezik hátsó szélvédővel.

A számunkra már jól ismert utastér Ster New City ülésekkel

A tesztbusszal a 124-es és 424-es jelzésű helyi járatokon lehet utazni, Osiedle Podwawelskie és Tauron Arena Kraków Wieczysta, illetve Osiedle Podwawelskie és Ugorek között. Háromhetes krakkói tartózkodása alatt az elektromos Ikarus – amely a helyi előírásoknak megfelelően az utasokkal végzett tesztfutás idejére lengyel rendszámtáblát, valamint ideiglenes pályaszámot is kapott – a Wola Duchacka-i járműtelep állományát gyarapítja, ahol a CCS Combo 2 rendszerű plug-in töltés lehetősége biztosított. Értesüléseink szerint egyébként az eredetileg SRA-450 forgalmi rendszámmal közlekedő, korábban Németországban futott demóbusz szolgál a lengyelországi vendégszereplés alanyaként.

Természetesen a beltéri utastájékoztató rendszer is tud lengyelül

A krakkói teszt elsődleges célja a tapasztalatszerzés és a helyi igények felmérése. Ennek érdekében a szolgáltató és a gyártó is várja az utazóközönség visszajelzéseit az MPK Kraków hivatalos közösségi médiafelületein (Facebook, Twitter), de van lehetőség a vélemények kinyilvánítására a tesztbuszon elérhető speciális kérdőív kitöltésével is. A közeljövőben egyébként Lengyelország más városaiban is feltűnhetnek az Ikarus villanybuszai tesztüzemben, lengyel értesülések szerint ugyanis a magyar buszgyártó idén januárban helyi leányvállalatot jegyeztetett be Ikarus Bus sp. z o.o. néven, amelynek székhelye Izabelin kisvárosban található.

A mostani próbafutás eredményétől függetlenül jövőre mindenképpen nőni fog a lokálisan zéró emissziós, tisztán elektromos hajtású autóbuszok száma Krakkóban: a helyi szolgáltató éppen két hete jelentette be, hogy újabb 20 darab Solaris Urbino Electric villanybuszt vásárol a már meglévő 78 kocsi mellé. Ezen kívül folyamatban van egy másik pályázat is legalább 22 elektromos busz beszerzésére, így tervek szerint 2023 végére összesen már 120-nál is több károsanyag-kibocsátás mentes autóbusz áll majd a helyi utazóközönség rendelkezésére, és ki tudja – talán hosszú távon talán a legendás magyar márkanév is visszatérhet a városba.

Fotók: Garamvölgyi Gergő

Címkék