Kitekintő

További 20 villanyhajtású Urbinót vásárol Krakkó

Úgy tűnik, hogy Krakkóban beváltak a Solaris elektromos autóbuszai, ugyanis a dél-lengyelországi város újabb 20 darab villanyhajtású Urbinót rendelt a lengyel buszgyártótól a meglévő 78 darab mellé. A 7 csuklós és 13 szóló Urbino Electricet a Solaris a tervek szerint egy éven belül szállítja le a megrendelőnek, a 20 darabos flotta értéke mintegy nettó 70 millió zloty, átszámítva közel 5,9 milliárd forint.

A Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne S.A. (MPK Kraków) már 2014 óta üzemeltet elektromos autóbuszokat, ezzel egyébként annak idején elsők voltak a lengyel városok között. A társaság flottájában jelenleg 78 darab elektromos Urbino üzemel; 4 darab Urbino 8,9 LE, 19 darab Urbino 12, valamint 55 darab csuklós Urbino 18, utóbbiakból 50 példány tavaly érkezett az MPK Krakówhoz, melynek gépparkjából már teljesen száműzték  az Euro 4-es, vagy annál rosszabb környezetvédelmi besorolású dízelmotoros autóbuszokat. A frissen megrendelt villanybuszokat a város a lengyel Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap “Zöld közösségi közlekedés” programjának keretein belül szerzi be, a beruházást a lengyel állam 50%-os intenzitással támogatja.

Az autóbuszokat Solaris High Energy fantázianéven futó lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szállítja a gyártó, a szóló járművekbe hat modulból álló, 300 kWh-ás, a csuklósokba pedig 8 modulos, 400 kWh összkapacitású akkucsomag kerül. A villanybuszokkal együtt 20 darab plug-in töltőoszlop is érkezik, de a járműveket felkészítik pantográfos rendszerű lassú-, illetve gyorstöltésre is – utóbbira szükség is lehet, ugyanis Krakkó már jól el van látva ilyen téren, egyes buszgarázsokban és a város több pontján is találni ilyen töltőberendezéseket.

A szóló buszok 81, a csuklósok pedig 141 főnek tudnak a fedélzetükön helyet biztosítani. A lokálisan zéró emissziós járművek felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett CO2 munkaközeges hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezést, elektromos fűtést, valamint többek között fedélzeti térfigyelő kamerarendszert, kívül-belül LED-technikát alkalmazó fényforrásokat és mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozókat foglal magába. Ezenkívül a Krakkóba szánt Urbinókat ún. akusztikus jármű-figyelmeztető rendszerrel (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS)azaz hanggenerátorral is felszerelik, melynek lényege, hogy a járművek 20 km/h sebesség alatt előre, illetve hátrafelé haladáskor hangot bocsátanak ki.  Az energiafelhasználás minimális szintre csökkentése érdekében a buszokban szilícium-karbid (SiC) félvezető technikát használó, kompakt hajtásszabályzó invertert alkalmaz a Solaris.

Címkék