Kitekintő

A Solaris és az EvoBus harcol Krakkó csuklós villanybusz tenderéért

Ismét csak a Daimler leányvállalata, az EvoBus és a Solaris Bus & Coach szállt ringbe Krakkó újra meghirdetett, ötven darab elektromos csuklós autóbusz beszerzésére irányuló pályázatán. 

Az autóbuszok beszerzésére vonatkozó ajánlattételi felhívás tavaly decemberben jelent meg a közbeszerzési értesítőben. A korábbi közbeszerzési eljárást azért kellett visszavonni, mert a pályázat során benyújtott legalacsonyabb ajánlat is meghaladta a beszerzés bruttó 158,7 millió zloty, átszámítva bruttó 11,7 milliárd forintban értékben meghatározott költségvetését. Az eljárásban akkor is a Solaris, valamint az EvoBus Polska nyújtott be ajánlatot, előbbi bruttó 165,4 millió zloty, utóbbi pedig bruttó 186,8 millió zloty értékben.

Az új közbeszerzésben a Solaris nem változtatott az ajánlatán, az EvoBus viszont több, mint 10 milló zlotyval alacsonyabb áron, nettó 176,5 millió zloty értékben ajánlotta meg a még be nem mutatott eCitaro G típusát. A Solaris átszámíva nettó 190 millió forint, az EvoBus pedig nettó 210 millió forint egységáron szállítaná a csuklós villanybuszokat.

A Daimler az eCitaro G-t várhatóan az ősszel megrendezésre kerülő IAA Nutzfahrzeuge kiállításon fogja bemutatni a nagyközönségnek (fotó: Daimler Buses)

Az MPK Kraków az új eljárásban is, az előző pályázatban már megismert műszaki feltételeket határozta meg. A megajánlott típus karosszériájának hossza legalább 17.500 mm, legfeljebb 18.750 mm lehetett, s minimum 120 utas (ebből 38-45 ülő) szállítására alkalmasnak kell lennie. Az elvárások között megtalálható volt a hagyományos plug-in csatlakozó mellett a pantográfos töltési lehetőség is. A kiírás ezúttal sem szabta meg kifejezetten az energiatárolók kapacitását, de a buszoknak minimum 130 kilométert meg kell tudni tenni a SORT2 teszt üzemi körülményi között, mielőtt az akkumulátoraik töltöttségé 20 százalék alá csökkenne. A járművek energiafogyasztása nem haladhatja meg az 1,6 kW/km-t. A garanciaidő végéig az akkumulátorok kapacitása nem csökkenhet 80 százalék alá.

Urbino 18 electric, melynek darabját a Solaris közel 20 millió forintal olcsóbban szállítaná a vetélytárs csuklós villanybuszánál (fotó: Solaris)

A közbeszerzési eljárásban csak olyan ajánlattevők nyújthattak be ajánlatot, amelyek a hirdetmény feladásától visszafelé számított 36 hónap során rendelkeznek teljesített, az EU vagy az EFTA (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) tagországok előírásainak megfelelően leszállított és üzembe helyezett legalább 15 darab, minimum 11 méter hosszú hibrid, vagy elektromos, valamint 20 darab hibrid, vagy elektromos busz leszállítására vonatkozó referenciával.

Krakkóban jelenleg 26 darab elektromos Solaris közlekedik – 3 darab csuklós Urbino 18, 19 darab Urbino 12, valamint 4 darab Urbino 8,9 LE (fotó: Solaris)

A nyertes ajánlatot 65 százalékban az ár és 35 százalékban a műszaki paraméterek fogják meghatározni. Az elbírálás során 11 alkritériumot vesznek figyelembe, ilyen például a teljes járműgarancia, akkumulátor-életartam garancia, álló- és ülőhelyek száma, dobogó nélküli ülőhelyek száma (minimum 16 darab), az autóbuszok felszerelése biztonsági rendszerekkel, a légkondicionáló rendszer hűtőközegének mennyisége (legfeljebb 9kg), meghajtás (kerékagymotor, vagy centrális elhelyezésű elektromos motor), járművek magassága (maximum 3,3 méter), a buszok energiafogyasztása UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztási mérések alapján.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék